Hae
Saran kotikolo

Miten selvitä flunssakaudesta?

Sieltä se taas tulee, nimittäin flunssakausi. Kun on kylmää, pimeää ja väsynyttä, niin tietysti päälle pukkaa vielä myös erilaisia tauteja, jotka pakottavat potemaan ja tekevät entistä väsyneemmäksi. Mutta onko olemassa vinkkejä miten selvitä flunssakaudesta? Ajattelin tässä jakaa omani ja toivon, että osallistutte kommenteissa jakamaan omia parhaiksi koettuja niksejänne!

Itselläni on onneksi ollut vasta mieto muutaman päivän nuha/kröhä, vaikka se harmikseni sattuikin osumaan juuri lokakuun alkuun mökkireissulle. Myös vauva on pysynyt aika lailla terveenä, vaikka pari lievempää flunssaa on hänellekin osunut. Varsiniaisesti kipeänä hän ei ole vielä kuitenkaan ollut, mistä olen todella kiitollinen. Jospa nämä pikkuflunssatkin vahvistavat immuniteettia pikku hiljaa eikä mitään isompaa tautia kohdalle osuisikaan…?

Olen itse käynyt joitakin vuosia sitten läpi aikamoisen sairastelukierteen. En edes tiedä mistä se kaikki johtui, vai oliko kyse vain silkasta sattumasta, mutta nykyään pyrin pitämään itsestäni erityisen hyvää huolta jos yhtään tuntuu epämääräiseltä. Sairastin nimittäin reilun vuoden sisään kaksi keuhkokuumetta, keuhkoputkentulehduksen ja influenssan. Minulla oli muistaakseni kuusi antibioottikuuria, osa suonensisäisenä ja osa tabletteina. Sinä talvena en oikeastaan päässyt kunnolla jaloilleni, ja kesti todella pitkään, ennen kuin oikeasti aloin saada kuntoa takaisin. Edelleenkin minulla on taipumusta kehittää yskää, vaikka sitä ei voi enää verratakaan niihin ensimmäisiin pariin vuoteen.

Toivon, ettei kohdalleni osu enää ikinä yhtään antibioottikuuria. Pyrin myös käyttämään lääkkeitä niin vähän kuin mahdollista, enkä pääsääntöisesti syö edes särkylääkkeitä. Muutaman panadolin otin synnytyksen jälkeisinä päivinä ennen kotiutumista. Esimerkiksi päänsäryn pyrin kuitenkin taltuttamaan muilla keinoin, kuten piikkutyynyn päällä makoillessa, sillä minulla päänsärky johtuu lähes poikkeuksetta kallonpohjan jumeista. Tottakai käytän lääkkeitä kun niille on todella tarve, mutta ensisijaisesti mietin muita vaihtoehtoja. Toki silloin kun vakavampi tauti iskee, lääkärit ja lääkkeet ovat ehdottomasti tarpeen.

Koira on nauttinut muiden saikkupäivistä.

 

Tässä jaan omat parhaat vinkkini flunssakauden helpottamiseksi! Olisi kiinnostavaa kuulla mitkä kikat toimivat teillä, ja meneekö omista ideoistani jokin kokeiluun. Flunssan aikana kaikki keinot oman olon parantamiseksi ja itsensä viihdyttämiseksi ovat sallittuja! En ole ollut kertaakaan kipeänä lapsen syntymän jälkeen, enkä tiedä ollenkaan miten jatkossa sitten sairastetaan. Toivottavasti tässä pysytään terveinä!

 

Miten selvitä flunssakaudesta?

Peitto. Vaikka ei edes palelisi, peitto on oltava silloin kun sairastelee. Sitä voi kannella mukanaan aina sohvan nurkasta vessaan ja sänkyyn, ja siinä voi kiehnätä niin urakalla, että taudin helpotettua se pitää pistää pesuun koska muuten sen mieltää liiaksi sairastelupäiviin.

Hyvä tv-sarja. Tämä olisi niin tärkeä, koska siinä sohvalla sitä tulee kipeänä nyhjötettyä, ja jos ei ole mitään katsottavaa, niin päivät käyvät pitkäksi hyvin nopeasti. Sinänsä myös elokuvat ovat jees, mutta hyvästä tv-sarjasta saa viihdettä pitkäksi aikaa, ja niiden nopeatempoisuus ja koukuttavat cliffhangerit pitävät otteessaan huonaamatta vaikka koko päivän!

Riisipuuro. Ah, lohturuokien ykkönen. Kipeänä ei ole ruokahalua, mutta koska on tylsää, tekee mieli napostella edes jotain. Riisipuuro, ja nimenomaan se jouluinen riisipuuro kanelilla ja kookossokerilla, on saikkupäivien ykkösruoka. Ei mitenkään erityisen ravitseva, mutta lohduttava ja maistuva. Riisipuuroa tulee keitettyä heti, kun vähänkin aivastuttaa.

Inkivääri. Tätä tulee käytettyä niin juomissa kuin sellaisenaan naposteltuna. Kuivattuna se on kuin marmeladia, ja sopivan tujua maistuakseen myös makuaistin kadotessa!

Avonainen ikkuna tai ovi. Koska ulos ei pääse, pitää raitista ilmaa saada jotain kautta. Helpottaa oloa välittömästi, etenkin talvella, kun sisäilma on liian kuivaa.

Yksinolo. Itse en kipeänä kaipaa kenenkään seuraa. Haluan vain upota omaan kurjaan olooni ja röhnöttää sohvalla sen riisipuuron ja telkkarin kanssa. Ei tarvitse harjata hiuksia, käydä suihkussa tai jutella kenenkään kanssa. Kuinka miellyttävä näky varmasti olenkin! No, kyllähän viimeistään illalla mies tulee kotiin, ja siinä vaiheessa on jo ihan mukavaa vaihtaa sana tai parikin. Kerran olimme kyllä samaan aikaan influenssassa ja röhnötimme siinä sohvalla leffaa katsoen yhdessä. Se ei ollut itse asiassa hullumpaa, kun molemmilla oli kurja olo samaan aikaan.

– Juominen. Kaikki nesteet ovat ehdoton must! Vesi, tee, kookosvesi, mehu, kaakao, kaikki käyvät. Etenkin tuorepuristettu appelsiinimehu helpottaa omaa oloani välittömästi! Lisäksi on myös erilaisia tehojuomia, joista saa nesteen lisäksi immuniteettia vahvistavia aineita. Kokeile muun muassa tätä omaa suosikkiani, joka on napakka apu niin flunssaa vastaan kuin ruuansulatusta tehostamaan:

Ruuansulatusjuoma!

 

Suihku. Vaikka yksin on kiva olla eikä tarvitse sen puoleen miettiä tarvitseeko suihkussa käydä, kyllä se suihku vaan hyvää tekee! Virkistää, puhdistaa ja rentouttaa. Kun pistää vähän enemmän lämpöä, saa myös apua tukkoisuuteen. Jos olo on oikein kurja, suihku onnistuu vaikka lattialla istuen. Ja takuulla on parempi olo sen jälkeen.

Harmaa ja sateinen sää. Asia mihin ei voi itse vaikuttaa, mutta minua lohduttaa suunnattomasti jo sairastelu osuu huonolle ilmalle. Ei harmita yhtä paljon pysytellä sisällä, ja siellä peiton alla on paljon mukavampi tunnelma. Heinäkuussa sairastettu flunssa oli ankea, ja syyskuun +20 lämmössä podettu keuhkokuume sitäkin ankeampi. Teki vain mieli ulos ja aurinkokin häikäisi ikävästi telkkarin ruutuun.

Päiväunet. Paras osa sairastamista. Yöt ovat monesti tukalia, kun olo on heikko ja tekee nukkumisesta vaikeaa. Mutta päiväunilla nukuttaa aina, ja hetkeksi huono olo unohtuu. Kun päiväunet voi vielä nukkua makkarissa ikkuna auki ison peiton alla, se on vaan parasta.

Piikkityyny. Jo aiemmin mainittu piikkityyny on luottovaruste, jonka päällä tulee pötköteltyä muutenkin kuin kipeänä. Se poistaa päänsäryn oikeastaan aina! Tyynyn päälle on mukava asetella juuri ne niskan ja kallonpohjan jumiutuneet kohdat, lueskella kirjaa tai makoilla silmät kiinni, ja rentoutua. Usein siihen torkahtaakin. Koska flunssaisena pääkin on usein kipeä, piikkityyny on loistoapu!

Kalenterin täyttäminen kivoilla jutuilla. Tämä! Kannattaa kokeilla, sillä on todella lohdullista tietää hauskan tekemisen odottavan ihan nurkan takana.

Siinä muutamia minun vinkkejäni flunssan potemiseen. Onko teillä mitään samoja tärkeitä juttuja? Kaikesta huolimatta pidetään itsestämme oikein hyvää huolta ja koetetaan välttyä taudeilta, vaikka herkullisen ruuansulatusjuoman avulla.   

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit  

 

 

 

2 kommenttia

  1. Liisa kirjoitti:

    Ajattelin otsikosta, että kirjoitus käsittelisi vinkkejä flunssan ennaltaehkäisyyn. Kiinnostava aihe siis!

    Itse pyrin pitämään elimistön vastustuskyvyn kunnossa mm. huolehtimalla suoliston tasapainosta ja lisäämällä Wellmunea (joka pitää valkosolut elinvoimaisena) sekä laadukasta d-vitamiinia. Valkosipulin käyttö on arjessa must myös. Jos käy niin, että tuntuu kurkku tulevan kipeäksi, otan enemmän D-vitamiinia. Monesti se jo riittää pysäyttämään taudin, ja jos oikeesti tulee nuha, wellmune nopeuttaa paranemista. Kuumetta ei oikeestaan koskaan tulekaan. ?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hyviä vinkkejä, kiitos! Näinhän se onkin että itsestään huolehtiminen onkin se tärkein juttu flunssan ehkäisyssä. D-vitamiinin lisäämistä en ole ajatellutkaan, tosin syön jo vahvaa annosta muutenkin. Meillä on sinkki ollut se mitä tankataan enemmän kun tuntuu tauti iskevän päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *