Hae
Saran kotikolo

Aivan upea kaura-siemenleipä (G, M)

Tämä leipä on ensisijaisesti korvike monelle vanhalle suosikille: saaristolaisleivälle, ruisleivälle, joululimpulle ja Fazerin Real-leivälle, jota tuli aikanaan ostettua melko usein. Nykyään kaikki nuo korvaa tämä kyseinen ihanuus, joka maistuu taivaalliselta lohen, ilmakuivatunkinkun, tuorejuuston ja erilaisten kasvistahnojen kanssa. Leivässä on rapea kuori, pehmeä sisus ja runsaasti miellyttävää suutuntumaa antavia sattumia. Sen tummuutta voi säädellä siirapin ja pellavansiemenien avulla. Siementen sijaan voi käyttää pellavarouhetta, mikä tekee leivästä tummempaa.

Tämä on myös yksi helpoimmista leivistä valmistaa, koska se ei tosiaankaan vaadi muuta kuin ainesten sekoittamisen ja leivän paistamisen. Paistoaika ei ole sieltä lyhimmästä päästä, mutta tuoretta leipää odotellessa voit toisaalta huoletta touhuta muuta, koska uunia ei tarvitse olla silmä kovana vahtimassa.

GLUTEENITON KAURA-SIEMENLEIPÄ 


6dl tattarihiutaleita 
3dl kaurajauhoa
3 kananmunaa
3dl mantelimaitoa tai vettä
1dl auringonkukansiemeniä
1dl hampunsiemeniä
0,5dl seesaminsiemeniä
0,5dl pellavansiemeniä
0,5dl oliiviöljyä
3rkl vaahterasiirappia
1tl leivinjauhetta
0,5tl psylliumia
0,5tl suolaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kananmunat, mantelimaito ja öljy, ja sekoita huolella. Kumoa taikina vuorattuun leipävuokaan ja anna tekeytyä ainakin tunti. Taikinan voi jättää tekeytymään vaikka yön yli, mutta laita se siinä tapauksessa jääkaappiin.

Paista leipää 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kuori on sen verran kovettunut, että leipä irtoaa helposti vuoasta. Laita leipä takaisin uuniin ritilän tai pellin päälle, ja paista vielä 45-60 minuuttia, kunnes leipä on täysin kypsä. Kypsyyden voit testata tökkäämällä hammastikun keskelle leipää, tai koputtamalla esimerkiksi lusikalla leivän pintaa. Kypsästä leivästä lähtee kumea, ontohko ääni.

Siemenleipä on loistava lisä keittoruokien oheen, ja sille saa rakennettua myös mitä parhaimmat herkkuleivät pitopöytään. Kokeile esimerkiksi kylmäsavulohen, sitruunan ja tillin kanssa tai kasvisvaihtoehtona hummuksen ja paistetun tofun tai halloumsiivun kanssa.

Siemenleivässä on loistavat ravintoarvot, mikä tekee siitä erittäin terveellisen lisukkeen mille tahansa aterialle!

❤️Sara


2 kommenttia

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti:

    Kuulostaa todella herkulliselta! 🙂

  2. Sara kirjoitti:

    Se on, välillä mikään ei voita uunituoretta itse tehtyä leipää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *