Hae
Saran kotikolo

Lämmin omenasmoothie

Olen aiemmin jakanut ohjeen ihanaan lämpimään banoffee-smoothieen, joka on ollut huikean suosittu ja tykätty ohje. En siis ole ainoa, joka kaipaa kylmenevän sään keskelle lämpimiä smoothieita kylmien sijaan! Lämmin omenasmoothie on todellinen satokausiherkku, sillä tänä syksynä huimasta omenasadosta riittää kokeiltavaksi muuhunkin kuin siihen tuttuun omenapiirakkaan. Lämmin omenasmoothie on täyteläinen, lempeä ja rauhoittava smoothie, joka toimii täyttävänä aamupalana, ravitsevana välipalana tai lämmittävänä, rentouttavana iltapalana.

Lämmin omenasmoothie valmistuu helposti ja monilla on varmasti jo ainakin suurin osa siihen vaadittavista aineksista valmiiksi kotona. Mikäli et voi syödä pähkinöitä, voit käyttää pähkinävoin tilalla siemenvoita, kookosmannaa tai vaikka kookosöljyä. Myös kookoshiutaleet voisivat toimia hyvin, vaikka en ole itse tullut niitä vielä kokeilleeksi. Kookoshiutaleita käyttäessäsi voit tuplata ohjeen määrän.

Käytin kuvien smoothiessa kotimaisista syysomenoista itse tekemääni uuniomenasosetta, jossa oli jo valmiiksi seassa kanelia, joten en lisännyt sitä enää kuin ripauksen. Sose oli myös melko juoksevaa. Jos käytät paksumpaa omenasosetta, voit lisätä sekaan tilkan vettä tai kasvimaitoa. Kaupan valmiista omenasoseista esimerkiksi Bonne toimii tässä hyvin, ja se on koostumukseltaan yhtä juoksevaa kuin oma tekemäni.

Uuniomenasose on myös todella helppo tapa hyödyntää syksyn omenasatoa. Pilkot vain omenat paloiksi pataan, ripottelet päälle kanelia ja lisäät pohjalle tilkan vettä. Omenat saavat muhia uunissa 175 asteessa tunnin ajan, jonka jälkeen ne soseutetaan. Uuniomenasose säilyy hyvin pakastimessa, josta sitä on helppo kaivaa esille ja sulattaa esimerkiksi aamupuuron päälle.



Valmis smoothie on aivan ihanan paksua ja lusikoitavaa! Se muistuttaa koostumukseltaan vanukasta ja suutuntuma on jopa tuorepuuromainen, joskin silkin sileä. On kuitenkin makuasia kuinka paksusta smoothiesta kukin tykkää, joten lisää rohkeasti nesteen määrää, mikäli haluat mieluummin juotavan kuin lusikoitavan smoothien.
Ohjeella tulee kaksi annosta.

LÄMMIN omenasmoothie

 

3dl omenasosetta (esim. Bonne)

2dl soijamaitoa tai muuta kasvimaitoa

2 kuivattua viikunaa

2 kuivattua taatelia

1rkl maapähkinävoita

1/4tl kanelia

Ripaus kardemummaa

Ripaus kookossokeria, jos haluat lisää makeutta

 

Poista viikunoista kovat kannat ja pilko ne muutamaan pienempään osaan.

Kiehauta soijamaito ja omenasose nopeasti kattilassa.

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi seokseksi. Jos smoothie on makuusi liian paksua, lisää nesteen määrää. Halutessasi voit myös lisätä jonkinlaista makeutusta, kuten kookossokeria, mutta omasta mielestäni smoothie on loistava juuri tällaisena.

Kaada smoothie kuumaa kestävään lasiin tai mukiin ja syö heti.

Lämmin omenasmoothie ei vie kauaa aikaa edes kiireisenä aamuna, mutta täyttää vatsan tehokkaasti ja lämmittää yön aikana viilennyttä kehoa. Lisäpontta smoothieen saa lisäämällä seokseen esimerkiksi kaurahiutaleita, jolloin smoothie todellakin muistuttaa tuorepuuroa! Itseäni miellyttää erityisesti sen vanukasmainen koostumus, jota on ihana lusikoida suuhunsa lämpimänä mukista.

 

Huomasin lämpimien smoothieiden hyödyn viime talvena, kun pitkä pakkasjakso sai kaipaamaan erityisesti lämpimiä ruokia. Niitä onkin tullut kokeiltua monia erilaisia, mutta viime kerrasta on jo ikuisuus lämpimän kevään ja superkesän vuoksi. Ilmojen viiletessä on aika kaivaa lämmintä taas esiin, joten näin syksyn tullen lämpimien smoothieiden aika koittaa jälleen.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *