Hae
Saran kotikolo

Parhaimmat gluteenittomat vegehampurilaiset (G, V)

Ostin jokin aika sitten Ruohonjuuresta punajuuritofua, ja yritin keksiä sille jotain erityisempää käyttöä. Sitten hoksasin – totta kai hampurilainen! Koska jääkaapista löytyi myös iso pötkö vuohenjuustoa, mietin, että näiden kahden yhdistelmä ei voi mennä pieleen.

Punajuuri ja vuohenjuusto ovat kuin luodut toisilleen, ja tämä hampurilainen onkin mitä mehevin ja maukkain. Punajuuritofu oli paketissa valmiina pihvinä, joten vegehampurilaisen kokoaminen oli muutaman minuutin homma. Täydellinen iltapala, mikä onnistuu myös arjen kiireen keskellä!

Hampurilaiset ovat paitsi gluteenittomia, myös viljattomia, joten ne sopivat moneen eri ruokavalioon. Kikhernejauhot ovat maistuva ja ravinteikas lisä leipätaikinaan, mutta jos et tarvitse nimenomaan viljatonta hampurilaista, voit käyttää kikhernejauhon tilalla muitakin gluteenittomia jauhoja.

GLUTEENITTOMAT VEGEHAMPURILAISET

(kahdelle)

Gluteenittomat hampurilaiset


2dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2rkl oliiviöljyä
3dl perunajauhoa
1dl kikhernejauhoa*
1/2rkl kookossokeria
1/2tl ksantaania
1/2tl psylliumia
1/2tl suolaa
3rkl seesaminsiemeniä pinnalle
* Voit korvata muilla jauhoilla, esimerkiksi riisi-, tattari- tai kaurajauhoilla, jos et tarvitse viljatonta hampurilaissämpylää

 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, oliiviöljy sekä kookossokeri. Sekoita muut ainekset keskenään erillisessä kulhossa, ja lisää nesteseokseen pieni määrä kerrallaan. Sekoita tasaiseksi lusikan tai lastan avulla.

Öljyä kädet oliiviöljyllä tai kookosöljyllä, ja pyörittele taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle sopivan kokoisia sämpylöitä. Panosta halkaisijaan, jotta täytteille jää tarpeeksi pinta-alaa. Taikina jää melko märäksi, joten se tarttuu tehokkaasti käsiin, mutta käsien öljyäminen auttaa. Ripottele sämpylöiden pinnalle seesaminsiemeniä, mikäli haluat.

Anna sämpylöiden kohota liinan alla puolesta tunnista tuntiin. Paista niitä kohottamisen jälkeen uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin ruskea.

 
  

Hampurilaistäytteet

2kpl punajuuritofupihvejä
2 isoa tai 4 pientä palaa vuohenjuustoa
1/2 punasipuli
1 iso tomaatti
Rapeita salaatinlehtiä
+ kastiketta alla olevan ohjeen mukaan

Viipaloi sipuli ja tomaatti ohuiksi renkaiksi. Paista tofupihviä kookosöljyssä paistinpannulla muutama minuutti, kunnes sen pinta on saanut hieman väriä. Kuumenna pannu uudelleen ja paista vuohenjuustokiekkoa täydellä teholla molemmin puolin, kunnes sen paistopinnat ovat ruskettuneita ja rapeutuneita.

HUOM. Vuohenjuuston paistaminen onnistuneesti vaatii tehokkaan paistolevyn, sillä liian miedolla lämmöllä juusto alkaa vain sulaa. Mikäli oma paistolevysi ei kuumene tarpeeksi, älä huoli, sillä voit aivan hyvin jättää vuohenjuuston paistamatta ja laittaa sen hampurilaisen väliin sellaisenaan.

  

Halkaise sämpylät. Levitä kastiketta (ohje alla) kummankin sämpyläpuolikkaan pinnalle, pinoa pohjan päälle ensin tofupihvi, sitten vuonankaalia, vuohenjuustokiekko, sipuli ja tomaatti. Lopuksi  sämpylän päällimmäinen puolikas vielä paikoilleen, paina hieman kasaan jotta täytteet pysyvät paremmin paikoillaan ja SYÖ.

Hampurilaiskastike


1dl makeuttamatonta soijajogurttia
1rkl tahinia
1/2rkl sitruunamehua
1/2tl salviaa
3 valkosipulinkynttä
1/4tl suolaa
Ripaus mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset yhteen, maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

 

  

Voi vaikuttaa siltä, että työvaiheita on monia, mutta tämän vegehampurilaisen valmistamiseen ei montaa minuuttia kulu. Sämpylöiden valmistuksessa on eniten hommaa, mutta nekin voi valmistaa etukäteen. Ja sämpylät on aina helppo kohottaa muun tekemisen ohessa – käy valmiiksi suihkussa, lenkillä, vastaa sähköposteihin, tiskaa, pyykkää, mitä vain. Kastike ja muut täytteet hoituvat valmiiksi hetkessä sämpylöiden paistuessa.



 Lisukkeena maistuu hapankaali 

  

Mahtava makuyhdistelmä, joka maistuu sekä terveelliseltä että äärettömän herkulliselta!

 

Eikun hampurilaisia kokoamaan siitä!

❤️Sara


2 kommenttia

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti:

    Näyttää hyvältä! 🙂

  2. Sara kirjoitti:

    Ei kunnon kotitekoisella burgerilla voi kovin pieleen mennä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *