Hae
Saran kotikolo

Kuohkeat sahramisämpylät (G, M)

Sahrami on kenties lempimausteeni (kardemumman lisäksi!), mutta sitä tulee käytettyä valitettavan harvoin. Syynä ei ole pelkkä hinta, sillä vaikka sahramin kilohinta onkin huima, ei se pieni pussukka nyt ihan hirveästi vielä maksa. Kenties kyse on enemmän siitä, ettei sahramia ole yleensä maustelaatikossa valmiina, ja spontaanit kokkailuhetket pakottavat turvautumaan valmiiksi löytyviin mausteisiin? Oli syy mikä tahansa, nyt kirjoitin sahramin ihan kauppalistaan, sillä mieleni teki aivan valtavasti näitä meheviä, kuohkeita, lämpimiä sämpylöitä! Ja kyllä kannatti, sillä nämä sahramisämpylät ovat aivan ihania!

Sahrami sopii leipätaikinaan erittäin hyvin, ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan sitä niin makeissa kuin suolaisissa versioissa. Taikinassa on myös kurkumaa, jolla sämpylöistä saa ihanan kellertäviä. Toki sahrami värjää niitä myös, mutta samanlaisen lopputuloksen saamiseksi sitä pitäisi käyttää paljon enemmän, jolloin sen maku kävisi liian voimakkaaksi – ja hintavaksi.

Nämä sämpylät pakattiin mukaan mökille aamiaistarpeiksi.

 

SAHRAMISÄMPYLÄT

 
4dl lämmintä vettä
2 kananmunaa
2rkl oliiviöljyä
2 pussia kuivahiivaa
3dl kikhernejauhoja
2dl perunajauhoa
1dl mantelijauhoa
1rkl kookossokeria
1tl ksantaania
1tl psylliumia
1/4tl suolaa
1/4tl sahramia
Ripaus kurkumaa

Sekoita hiiva noin 40-asteiseen veteen. Sekoita jauhot, hiutaleet, psyllium, ksantaani ja mausteet keskenään. Lisää nesteeseen kookossokeri ja jauhoseos pieni määrä kerrallaan. Taikina jää tarttuvaksi, joten apuväline voi olla paikallaan. Tavallisella lusikalla hoituu hyvin.

 

Lusikoi taikinasta sopivan kokoisia kekoja pellille leivinpaperin päälle. Kekoja voi tasoitella kastamalla sormet öljyyn ja taputtelemalla niiden pintaa.

Kohota puolisen tuntia liinan alla. Kohotusta voi nopeuttaa asettamalla pellin lämpimään paikkaan. Itse täytin tiskialtaan kuumalla vedellä, ja asetin pellin sen päälle.

 

Paista sämpylöitä uunissa 220 asteessa noin 15-20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kauniin ruskistuneet.

 

Voih, sahrami…miten täydellisen leivän sillä voikaan saada aikaan! Ja jos et ole sämpylöiden pyörittely tuulella, niin aineksista syntyy myös mahtava kokonainen leipä, kun vain kumoat taikinan leipävuokaan tai muotoilet haluamasi näköiseksi möykyksi pellille.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook   

Parhaat ruokablogit  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *