Gluteenittomat porkkanasämpylät
Tässä resepti täydelliseen talvipäivään: hiihtolenkki järven jäällä, sillä välin liedellä poriseva hernekeitto ja pisteenä iin päälle uunituoreet gluteenittomat porkkanasämpylät. Parhautta! Tästä kelpaa jatkaa rantasaunaan ja illanviettoon hämärtyvässä ympäristössä. Mökkeily…miten ihanaa että se on nykyään mahdollista ympäri vuoden!
GLUTEENITTOMAT PORKKANASÄMPYLÄT
(sämpylöiden koosta riippuen noin yksi pellillinen)
2 pussia kuivahiivaa
0,5l lämmintä vettä
500g tattarijauhoja
4-5dl muita jauhoja, itse käytin riisijauhoja (myös perunajauhot käyvät hyvin)
Suolaa
5 raastettua porkkanaa
1rkl psylliumia
1tl ksantaania
Sekoita hiiva lämpimään veteen, lisää muut ainekset. Työstä taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes siinä on hyvä sitko.
Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä uunipellille leivinpaperin päälle. Itse jätin taikinan melko kosteaksi, sillä saa mukavaa mehevyyttä sisukseen ja rapeutta pintaan. Gluteenittomat leivät kohoavat paremmin ja saat kuohkeamman lopputuloksen kostealla taikinalla. Käsien öljyäminen esim. kookosöljyllä tai oliiviöljyllä auttaa. Voit lisätä jauhoja, jos pyörittely tuntuu mahdottomalta.
Anna sämpylöiden kohota liinan alla noin tunnin ajan.
Paista sämpylöitä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes niiden pinta on ruskea ja kimmoisa. Kypsyyden voi tarkistaa tökkäämällä yhden sämpylän keskelle tikun ja katsomalla, tarttuuko siihen vielä taikinaa.
Nauti runsaalla voilla! Uunituore sämpylä ei oikeastaan edes muuta kaipaa.
Uunituore sämpylä on kyllä yksi parhaista asioista mitä tiedän. Nälkä iskee jo pelkästä ajatuksesta.
Ihania talvipäiviä!
Lue myös uusin juttu!