Ah mikä maidoton cookie dough – jäätelö!
Kaupan valmisjäätelöistä ykkönen on aina ollut Ben ja Jerry, ja Beniltä ja Jerryltä suosikkimaut mansikkajuustokakku (överimakea ja niin ihana!), Vermont (pekaania, vaahterasiirappia – need I say more?) ja kestosuosikki cookie dough, jossa oli oikeasti ihan reilulla kädellä sitä doughta! Kotitekoinen maidoton cookie dough jäätelö on kenties suosikkini kaikista tekemistäni jäätelöistä, ja siinä ei tosiaankaan ole keksitaikinan kanssa säästelty!
Koska keksitaikina on törkeän hyvää, sitä kannattaa syödä mahdollisimman paljon raakana. Ja jotta siitä ei tule mahakipuja, se kannattaa tehdä aineksista, jotka tekevät hyvää samalla kun maistuvat hyvältä. Tämä jäätelö on raaka ja valmistettu ravitsevista aineksista. Joten tässä keksitaikinajäätelön ohje. Varoitan: se saattaa olla jopa liian hyvää…
Maidoton COOKIE DOUGH JÄÄTELÖ
Keksitaikina
1rkl kookosöljyä sulana
Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Lusikoi taikina esimerkiksi silikoniseen vuokaan, paperiseen muffinivuokaan tai muuhun vastaavaan, mistä saat klöntin helposti irti myöhemmin. Laita taikina pakastimeen noin 15-20 minuutiksi jähmettymään. Kun se pysyy yhtenäisenä ja jämäkkänä, leikkaa se pienemmiksi paloiksi.
Jäätelö
1dl mantelimaitoa
Sekoita ainekset tehosekoittimella sileäksi. Valmista jäätelökoneessa noin 45 minuuttia, tai kaada erilliseen kulhoon ja pakasta noin 2-3 tuntia. Sekoita muutaman kerran pakastuksen aikana.
Mikäli käytät jäätelökonetta, sekoita keksitaikinan palat jäätelön joukkoon jäätelön valmistuttua. Muussa tapauksessa sekoita taikinapalat jäätelömassan joukkoon ennen sen pakastamista.
Jäätelökoneesta tullessaan jäätelö on valmista syötäväksi samantien, mutta itse tykkään pakata sen rasiaan ja käyttää vielä pakastimen kautta, jotta se jähmettyy enemmän. Jäätelökoneessa jäätelöstä tulee pehmismäistä, ja kun sitä pitää vielä lisäksi pakastimessa, siitä saa pyöriteltyä ihania jäätelöpalloja eikä se sula yhtä nopeasti. Kun pakastat jäätelöä pidemmän aikaa, tai kun pistät jäljelle jääneen satsin pakastimeen, jäätelö kovettuu todella kovaksi ja vaatii aina hetken aikaa huoneenlämmössä pehmentyäkseen suuhun sopivaksi.
Mikäli kaipaat lisää taikinaa, yhdistä annokseen myös keksejä! |
Jäätelö kannattaa pakata pakastimeen yksittäisiin pieniin rasioihin, jolloin sitä voi ottaa nautiskeltavaksi sopivan määrän kerrallaan, eikä koko satsia tarvitse seisottaa huoneenlämmössä pehmenemässä.
Kyllä, tämä on edelleen yksi suosikkijäätelöistäni. Oikein harmitti ettei jaksanut enempää! Kaikeksi onneksi maidoton cookie dough jäätelö säilyy hyvin pakastimessa ja sitä voi valmistaa kerralla isomman satsin.