Hae
Saran kotikolo

Varsinainen jännitysnäytelmä – 2.22 A Ghost Story

* Liput saatu Helsingin kaupunginteatterilta

 

Nyt oli muuten erilainen näytelmä aiempiin näkemiini verrattuna! Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Hakaniemessä esitettävä 2.22 A Ghost Story on kantaesityksensä Lontoossa saanut psykologinen trilleri, joka istuttaa yleisön kuin kärpäsenä kattoon seuraamaan kahden pariskunnan tavallisen oloista illanviettoa. Vaikka illassa ei lopulta mitään tavallista olekaan. Kahden naisen ja kahden miehen väliset jännitteet, historia ja nykyisyys pingottuvat äärimmilleen, kun porukka päättää valvoa aamuyön tunneille todistamaan, onko kummituksia todella olemassa.

 

Brittiläisen Danny Robinsin kirjoittama 2:22 A Ghost Story sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 2021, ja sitä on jo nyt kutsuttu moderniksi klassikoksi. 

Tarinassa nuori pariskunta Jenny ja Sam ovat vastikään muuttaneet uuteen kotiin pienen vauvansa kanssa. Samin ollessa työmatkalla Jenny havahtuu useana yönä vauvan huoneesta kuuluviin askeliin – aina kello 2.22 yöllä. Paniikin valtaama Jenny ei saa miestään uskomaan talossa olevan kummitus, ja vieraatkin kallistuvat vähän kahden vaiheille. Viinin ja tarinoiden sävyttämä ilta jatkuu jännityksen kasvaessa, ja loppuratkaisua ei tule missään nimessä kertoa – tästä on erilliset huomautukset nostettu esiin myös teatterin tiloissa.

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

 

2.22 A Ghost Story on todellakin näytelmä, joka paitsi liimaa penkkiin, saa myös hypähtämään ilmaan useamman kerran.

Esityksessä käytetyt voimakkaat valot ja äänet luovat kammottavaa tunnelmaa, joka tukee henkilöhahmojen läpikäymää mysteeriä. Näytelmä sijoittuu Jennyn ja Samin asuntoon, kaikille tuttuun olohuoneen ja keittiön muodostamaan avoimeen tilaan, jossa hämmennetään risottoa liedellä ja laitetaan astioita pesukoneeseen. Miljöö on paitsi tunnistettava, aivan erityisellä tavalla elävä. Tulee vahvasti mieleen omat teinivuodet, kun jostain syystä pelosta huolimatta halusin katsoa Uhrilampaita ollessani illalla yksin kotona, ja pidin pesismailaa varmuuden vuoksi tuolin vieressä. Yhtäkkiä 2.22 vei siihen samaan tilaan, jossa ikkunan takaa pimeydestä voi ilmestyä esiin kasvot tai kummalliset äänet tarkoittaa ulkopuolella liikkuvaa murhaajaa. Samaan aikaan kattoikkunaa pitkin valuu vesi, mikä oli muuten varsin hieno silaus muutenkin erittäin toimivaan lavastukseen!

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Tykkään itse kivasti psykologisesta jännityksestä, mutta en ollenkaan kauhusta. Tämä näytelmä osui siis täysin nappiin. Siinä leikitään mysteereillä, ihmissuhteilla, kysymyksillä ja arvauksilla, ja jestas, ihmismieli osaa olla ihan tarpeeksi pelottava ilman mitään extraa.

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Onko näytelmä sinulle?

Tarina siis toimi, eikä teatterista ollut hetkeäkään kiire pois. Oliko se liikaa? Jos tykkää tunteesta, että tarina koukuttaa ja haluaa palavasti tietää mitä tässä nyt on tekeillä, suosittelen vahvasti. Jos välkkyvät valot, kovat yllättävät äänet ja säikäyttäminen eivät haittaa, tässä on näytelmä sinulle. Ja vaikka ne haittaisi, suosittelen kestämään siitä huolimatta. On se sen arvoinen. Esityksiä riittää vielä, joten hanki heti omasi ja mene ihmeessä kokemaan tämä!

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *