Hae
Saran kotikolo

Järjettömän hyvä gluteeniton ciabatta (G, M)

Kun vielä vuosia sitten ostimme leipää kaupasta, valitsimme aina ihanan tuoreen ciabatan herkuteltavaksi samalle illalle. Siinä rapeassa, sitkeässä kuoressa on jotain erityistä. Tämä gluteeniton ciabatta on pitkään ja hartaasti odotettu leipä, joka maistuu uskomattoman hyvältä ja tuo elävästi mieleen ne kaikki vehnäpohjaiset kaupan ciabatat, vaikka se ei sisällä lainkaan vehnää!

En ole aiemmin yrittänyt ciabatan valmistusta itse, mutta sitten iski mieliteko pitkän ajan takaa: tuore pehmeä ciabatta, jonka välissä on reilusti pestoa ja mehevä kananrintafile. Aikanaan sinne kuului myös mozzarellaa, joten jos käytät maitotuotteita, suosittelen kokeilemaan. Itse korvasin juuston muilla ihanilla uutuuksilla…

Ciabattahan on tunnetusti vehnäleipä, mutta koska nyt on kyseessä gluteeniton leipä, tulee tästä hieman erilainen, mutta hyvin ciabattamainen. Kauraciabatta, oikeastaan. Ciabatalle ominaista on pehmeä sisus ja rapea kuori, sekä pieni sitkeys purtaessa. Vehnäjauhoilla on aina omat ominaisuutensa, minkä vuoksi ne niin suosittuja jauhoja leivonnassa ovatkin. Yllätyin silti, kuinka mielettömän hyvin tämä ciabatta onnistui. Ilmava, äärettömän herkullinen leipä! Rapea kuori ja pehmeä sisus. Erittäin onnistunut taikina!

Kyseessä on myös pikaversio siinä mielessä, että ihka aidossa ciabatassa hiiva-vesiseosta taidetaan seisottaa jopa yön yli ennen leipomista. Tätäkin taikinaa on nostatettu pitkään, mutta syötävää sai kuitenkin jo samalle illalle.

 

GLUTEENITON CIABATTA

 

 
2,5dl perunajauhoa
3dl kaurajauhoa
2dl täysjyväriisijauhoa
3tl kuivahiivaa
5dl lämmintä vettä
0,5dl oliiviöljyä
1tl psylliumia
1tl ksantaania
0,5tl suolaa

Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen. Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja lisää erissä nesteen joukkoon. Lisää lopuksi oliiviöljy. Anna taikinan turvota liinan alla puolisen tuntia.

Muotoile taikinasta pitkulainen leipä uunipellille. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta varoen, jotta leivästä ei tule kovaa. Itse pyörittelin taikinaa leivonta-alustan päällä, jolle olin levittänyt hieman perunajauhoja.

Anna leivän kohota lämpimässä paikassa liinan alla 45-60 minuuttia.

Paista leipiä uunissa 220 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Huomioi, että leipä ei rusketu yhtä paljon kuin vehnäjauhoista tehty versio.

Jos haluat samanlaisen herkkuleivän kuin minä, valmista väliin jompaa kumpaa herkullista pestoa (vihreä pesto tai punainen pesto), ja paista väliin mehukas kanan rintafilee tai kasvisversiossa esimerkiksi viipale tofua. Vihreässä pestossa kuusenkerkät voi jättää pois tai korvata esimerkiksi pinaatilla, lehtikaalilla, tuoreilla naateilla tai muulla lehtivihreällä. Keväällä kerkkien kasvuaikaan suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ihan alkuperäisellä reseptillä!

Mozzarellan tilalla käytin hauskaa uutta löytöä – nimittäin kananmunanvalkuaista, joka on kypsennetty tiiviiksi mozzarellamaiseksi palaksi. Koostumus ja maku muistuttavat hyvin paljon mozzarellaa – sellaista jossa ei ole rasvaa.

Kokonaisuus näytti niin hyvältä, etten meinannut raaskia edes haukata. Mutta ensimmäisen puraisun jälkeen se oli menoa!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *