Hae
Saran kotikolo

Helppo ja nopea pähkinätön sitrusraakakakku

Raakakakut ovat erittäin terveellinen ja ravinnepitoinen tapa nauttia jälkiruokia, herkkuja ja ylipäätään makeaa. Niissäkin on kuitenkin ongelmansa: pähkinäallergisille raakaherkut ovat silkka kauhistus, ja myös herkkävatsaisille niiden runsas kuivahedelmä- ja pähkinäsisältö voi aiheuttaa mahanpuruja. Ajattelin kokeilla vähän erilaista raakakakkua, mikä sopii moneen eri ruokavalioon ja huomioi etenkin allergikkoja. Tiedän sen tunteen, kun kaikki on omaa ruokavaliota vastaan, ja haluan mahdollistaa raakaherkkujen nauttimisen kaikille! Pähkinätön  sitrusraakakakku on  juuri  se  vastaus! Ja sehän on aika osuva keltainen herkku myös pääsiäiseksi!

Tämä kakku on lisäksi todella nopea raakaherkku valmistaa, koska mitään liottamisia ja muita valmisteluja ei tarvita. Minulta meni aika tarkalleen 35 minuuttia.

Kevät on saanut kaipaamaan sitruksisia makuja. Ajattelin, että sitruksen maku toisi tähän kakkuun myös raikkautta ja hedelmäisyyttä, sillä siemenpohjassa ei ole raakakakuille tyypillistä makeutta. Kokonaisuudesta tuli erittäin onnistunut! Juurikin raikas, maukas ja myös raakaleivonnaiseksi ihanan kevyt, sillä ilman pähkinöitä kakku on ilmavampi. Hyvin moussemainen, ja koostumukseltaan juustokakkumaisempi kuin pähkinäkakut. Voit käyttää täytteessä lisämakeutusta jos haluat, mutta sitrukset itsessään toimivat hyvin ilmankin. Joten jos olet fodmap-herkkä, älä huoli, tämä kakku ei vaadi edes hunajaa! Ja hunajan tilalla voi aina käyttää mitä tahansa itselleen sopivaa makeutusta.

Suosittelen kokeilemaan! Minä tulen tekemään tätä varmasti toistekin.

 

Pähkinätön SITRUSRAAKAKAKKU

 

Pohja

1dl auringonkukansiemeniä

3rkl kookosöljyä

3rkl raakakaakaovoita

1rkl psylliumia

Ripaus vaniljajauhetta

 

Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa ja sekoita ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimella. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Täyte

1 sitruunan mehu

1 appelsiinin mehu

2 banaania

1rkl sitruunankuorta (luomu)

2 tölkkiä kookosmaitoa

0,5dl kookosöljyä

Ripaus kurkumaa

3rkl psylliumia

(1rkl hunajaa tai muuta makeutusta)

Muutama tippa appelsiiniöljyä (ei pakollinen)

 

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita sitrukset, banaanit, kurkuma ja kookosmaito (vain tölkin pinnalla oleva paksu osa) tehosekoittimella. Lisää psyllium ja kookosöljy ja  sekoita vielä kerran. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa tai pakastimessa. Jääkaapissa suosittelen odottamaan yön yli.

Huomioi, että sekä pohja että täyte ovat tavallista löysempiä – jos siis olet tehnyt raakakakkuja ennenkin. Ne kuitenkin jähmettyvät kylmässä, joten älä huoli, vaikka varsinkin täyte tuntuisi pelottavan nestemäiseltä. Lopputulos on nimittäin ihanan kuohkea ja pehmyt!

Kakun pinnalle voi ripotella erilaisia koristuksia, kuten kookoshiluja, mausteita tai raakasuklaata, kuten kuvassa näkyy. Päällysteet jähmettyvät kakun pintaan mukavasti kiinni.

Banaani auttaa kakkua hyytymään, ja pehmentää samalla sitrusten makua niin, että lopputulos ei jää kirpeäksi vaan hedelmäisen raikkaaksi. Banaania valmiissa kakussa ei maista. Pohjasta tulee kova ja tukeva, mikä antaa moussetäytteelle ihanan kontrastin. Pehmeää ja rouskuvaa yhdessä, mikä ihana makupari!

Ihana vaihtoehto kevään ja kesän herkkupöytiin!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit  

8 kommenttia

  1. Tuula Oleniu kirjoitti:

    Voiko tuon raakakakun pakastaa mikä pehmeä ja sis banaania

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Moikka, voi pakastaa. Raakakakut sopivat yleensäkin hyvin pakastettavaksi, kunhan niitä ei ole pakastettu valmistusvaiheessa eikä siten tarvitse sulattaa ja pakastaa taas uudelleen. Kannattaa pilkkoa valmiiksi paloiksi ja pakastaa tiiviissä rasiassa, niin ei kuivahda ja on helppo ottaa aina pala kerrallaan sulamaan.

  2. Markus kirjoitti:

    Ohjeeseen voisi vielä laittaa, että missä kohtaa ne banaanit sekoitetaan täytteeseen. Jouduin vähäsen purkamaan valmiiksi rakennetun kakun (yllättävän helppoa), kun huomasin lopuksi virheeni. No tuleepa tehtyä ystävänpäiväkakku lisätunteella <3 <3 Jännityksellä odotan jähmettymistä 🙂

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Kääk apua, anteeksi että se on unohtunut! Kiitos kun huomautit. Nyt on korjattu, eli samaan sekoitukseen vain sitrusten ym. kanssa. Toivottavasti saat vielä kakun onnistumaan. Ja kyllä, tuo purkaminen on tullut täälläkin tutuksi, kun joskus on tarvinnut lisätä kookosöljyä tms. kun kakku ei ole meinannut jähmettyä tarpeeksi. Onneksi näistä saa hätätapauksessa tehtyä vaikka pakastetun version, mikä ei ole ollenkaan hullumpaa.

  3. Markus kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta! Aika vaivattomasti sain tosiaan ne mössätyt banaanit sekoitettua täytteeseen jälkikäteenkin ja kakusta tuli juuri sopivassa suhteessa pehmeä ja napakka. Maistuu puolisollekin hyvin ja on ehkä vielä parempaa näin seuraavana päivänä.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Mahtava kuulla! Ja onpa ihanaa että teit kakun, ihana yllätys toiselle. Ja tosiaan, yksi raakakakkujen parhaista puolista on että ne tosiaan säilyvät hyvin, kun maku vaan paranee ja hätätapauksessa voi vielä pakastaa loput.

  4. Niina kirjoitti:

    Kiitos reseptistä! Pystyisiköhän appelsiinimehun korvaamaan jollakin? Olisiko omenatäysmehu liian miedon makuista?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Uskoisin että toimii ihan yhtä lailla. Yleisesti ottaen omena on varsin hyvä leipomiseen. Tässä toki haetaan vähän sitruksen kirpeyttä pikemmin kuin happamuutta, joten ehkä muu sitrusmehu? Mutta toimii varmasti myös omenalla mainiosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *