Hae
Saran kotikolo

Makea pekaanipähkinäpiirakkaleipä (G, M)

Makeiden leipien leipominen jatkuu! Olin niin innoissani porkkanakakkuleivästä ja omenapiirakkaleivästä, että myös pekaanipähkinäpiirakka päätyi nyt kokeiluun leivän muodossa. Ja siitä tulikin todella ihanaa!

Pekaanipähkinäpiirakkaleipä on yhdistelmä piirakkaa ja leipää, jossa makea kinuski ja karamellisoidut pähkinät ovat nautiskeltavissa mukavasti leivän muodossa. Leipä maistuu ihan sellaisenaan ilman mitään päällysteitä, mutta sille sopivat myös erilaiset makeat, pähkinäiset, juustoiset päällysteet.

Todellinen herkkuleipä, jota suosittelen kokeilemaan. Helppo valmistaa ja niin uskomattoman maukasta!

 

PEKAANIPÄHKINÄPIIRAKKALEIPÄ

4 kananmunaa

2dl mantelijuomaa

2dl gluteenitonta kaurajauhoa

1dl tattarijauhoa

1dl perunajauhoa

10 kuivattua taatelia

3/4dl pekaanipähkinöitä

1rkl kookosöljyä tai muuta rasvaa

1/2dl vaahterasiirappia

2rkl kookossokeria 

1rkl kanelia

1,5tl leivinjauhetta

1tl psylliumia

1/4tl suolaa

Murenna pekaanipähkinöitä pienemmiksi ja laita ne pannulle kookosöljyn sekä vaahterasiirapin kanssa. Paahda pähkinöitä pannulla muutama minuutti koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tahmaista ja yhtenäistä.

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Saksi taatelit pieninä muruina kuiva-aineiden sekaan. Lisää paahdettu pähkinäseos kuivien ainesten sekaan. Lisää lopuksi kananmunat sekä mantelijuoma ja sekoita taikina huolella yhtenäiseksi massaksi.

Kaada taikina vuorattuun leipävuokaan tai uunivuokaan.

Paista leipää 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes sen pinta tuntuu kiinteältä ja on saanut väriä.

Suosittelen maistamaan heti uunituoreena, on nimittäin silmät kieroon vievän hyvää! Maistuu ihanalta myös paahtimessa paahdettuna.

Pekaanipähkinäpiirakkaleipä

– todellinen sanahirviö, mutta törkeän maukas makea leipä!

 

Tein leivän valmiiksi eräänä iltana lähinnä seuraavan päivän aamupalaa varten, mutta uunituoretta höyryävän kuumaa leipää siivun maistaessani oikein harmittelin, että olin jo syönyt mahani täyteen. Olisi nimittäin tehnyt todella mieli ottaa vielä pala jos toinenkin.

Leipä on täynnä makua jo ihan ilman päällysteitä, mutta toki sille sopii etenkin lämpimänä nokare rasvaa tai vaikka hilloa. Suolaisilla päällysteillä en ole kokeillut, mutta uskoisin niidenkin sopivan paahdettujen pähkinöiden kanssa aika täydellisesti.

Suolaisten päällysteiden kanssa voisi olla aika sama makuefekti kuin esimerkiksi ilmakuivatun kinkun ja melonin sekä pekonilla päällystettyjen taateleiden kanssa. Pitääkin kokeilla myös itse! Sinihomejuusto voisi juustoja syöville olla törkeän hyvä lisuke.


  
Viikunahillo sopii loistavasti pekaanipähkinäpiirakkaleivälle! Viikunahillo ja suolainen juusto ovat aivan ihana, toisiaan imarteleva makuyhdistelmä. Toisella leivällä kokeilin ikisuosikkiani cashewtahnaa, joka toimii takuuvarmasti kaiken kanssa! Seuraavaksi sitten ne suolaiset päällysteet…

 

Pekaanipähkinäpiirakkaleipä on sopii ihanasti vaikka brunssipöytään tai hitaalle herkkuaamiaiselle, jossa yhdistyvät suolaiset ja makeat herkut. Tykkään kovasti makeista leivistä, ja tämä herkkuleipä on juuri sopivan makea omaan makuuni. Se ei ole imelää tai tuhtia, vaan ihanan rapeaa, rouheista leipää, jossa on makeutta korostamassa mausteiden ja pähkinöiden omaa makua. Liian makea leipä ei olisi enää leipää vaan kakkua, ja sen käyttötarkoitus onkin ihan toinen.

Pekaanipähkinäpiirakkaleipä on selkeästi leipämäistä, ja siinä on leivälle ominaista kuohkeutta ja sitkoa. Siitä syystä leipä ei ole lainkaan raskasta tai liian makeaa syötävää. Samalla leivän koostumus on täydellisen pehmeä ja mehukas. Ihanat pähkinä- ja taatelisattumat tuovat mieleen myslileivän. Lämmintä leipää haukatessani mietin vain miten jokin voi maistua näin hyvältä.

Olin aiemmin ideoinut tätä reseptiä juuri kaverini kanssa pitämälle aamupalalle, mutta syystä tai toisesta, joita en enää muista, leipä jäi silloin tekemättä, minkä huomaan nyt olleen iso virhe. Ei sinänsä, muistaakseni saimme mahat aika pinkeiksi muutenkin.

Tämä on kaikille makeiden leipien ystäville vahva suositus. Kokeile aamupalaksi, piristävänä välipalana tai makeana lisukkeena raikkaalle salaatille. Ja kun seuraavan kerran osallistut brunssille tai mille tahansa nyyttäreille, kannattaa ehdottomasti valmistaa pekaanipähkinäpiirakkaleipää mukaan. Koska se vaan toimii sairaan hyvin.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

 

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *