Hae
Saran kotikolo

Mitä meillä jouluna syödään?

Vietämme joulua yhdessä miehen vanhempien kanssa ja menemme aattona sekä joulupäivänä heidän luokseen syömään. Meitä on pieni porukka, ja vaikka me noudatamme erikoisruokavaliota, ei se juuri meidän jouluruokiimme vaikuta. Kaikki tehdään myös meille sopivaksi, mikä onkin erityisen hienoa, koska se onnistuu niin helposti. Joulupuuro syödään meillä, ja siinä kohdin pääsen itsekin leikkimöön emäntää. On kiva vähän jakaa, ja paikan vaihtaminen tuo kaikille vähän ohjelmaa ja ulkoilua myös jouluaaton touhujen keskelle. Matka keskuspuiston halki kestää rattaiden ja vanhan pikkukoiran kanssa noin 20 minuuttia, joten se taittuu helposti jalkaisin. Mutta, mitä meillä jouluna syödään?

Jouluna syödään suolaista

Luulen, että aattoaamuna meillä ei syödä kaurapuuroa, kuten aina muulloin. En tiedä tekisinkö minulle ja naperolle peräti vohveleita vai mennäänkö vaikka jogurtilla ja hedelmillä. Sen näkee sitten. Kaurapuuro jää kuitenkin välistä, koska lounasaikaan tarjolla on kookosmaitoon keitettyä riisipuuroa. Ajattelin laittaa pöytään myös itse leivottuja pipareita ja oman perheeni jouluun kuuluvan napostelutarjottimen, jolta löytyy erilaisia kuivahdelmiä ja pähkinöitä. Ihan niin massiivista en tee kuin lapsuuteni jouluissa, mutta laitan esille omia ja lapsen suosikkeja. Karpaloita, pekaanipähkinöitä, lakritsitaateleita, Foodin punaposki-sekoitusta ja kristallisoitua inkivääriä. Napostelutarjotin on hauska herkkusekoitus joulun ajaksi, ja siitä on kätevä käydä napsimassa herkkuja suuhun aina kun vähän huikoo. Tuo meidän 2v rusinafani innostuu tästä varmasti.

Meillä on varsin tuttuja jouluruokia, joista onneksi aidosti pidämme. Tarjolla on kuutta erilaista kalaa, pateeta, savukalkkunaa, kylmäsavuporoa ja rosollia ja kinkkua. Leivon meille saaristolaisleipää, ja sen kanssa on tarjolla mätiä ja (meidän kohdallamme) vegaanista creme fraichea sekä sipulia. Laatikoista en niin piittaa, mutta kun niitä on tarjolla niin tuleehan niitä maisteltua.

Itse en varmaan koskaan ala laatikoita valmistaa. Teen pöytään kaksi erilaista salaattia tuomaan vähän freesiä lisää suolaisen ruuan rinnalle. Toiseen tulee päärynöitä ja viikunoita, oliiveja ja rucolaa salaatin lisäksi. Lapselle hankin myös pensasmustikoita. Toiseen puolestaan ajattelin laittaa herneitä, pinaattia, minttua, edamame-papuja, vegejuustoa ja pinjansiemeniä. Korvaisin itse laatikot mieluusti erilaisilla salaateilla, joihin voisi lisätä myös paahdettuja perunoita ja juureksia. Mutta ehkä sitten joskus, jos ja kun aikanaan jouluruokailu tapahtuu meidän kodissamme.

 

Jouluna syödään myös makeaa!

Miehen vanhemmat herkuttelevat aina hyvillä juustoilla, mutta koska lapselle tuli täysi maitokielto ja mekin maitoa vältämme, niin solidaarisuuden nimissä meidän ei niitä nyt tarvitse syödä. Sen sijaan panostamme jälkiruokapuoleen. Meinasin tehdä pienen suklaakuivakakun ja sen kanssa piparijäätelöä. Lisäksi otamme mukaan omia maidottomia suklaakonvehteja. Lapselle on myös luvattu yksi synttäreiltä jäänyt tikkari.

Kovin perinteisiä meidän jouluruokamme ovat. Luulen, että perinteet muuttuvat josku, kun ruuista päättäisi täysin itse. Itse tykkään kinkusta lähinnä leivän päällä, ja hankkisin joulupöytään mieluummin kalkkunan ja karpalohilloa. Laatikot korvattaisiin erilaisilla juureksilla, maustetuilla perunoilla ja salaateilla. Kaloja ja alkuruokia olisi paaaljon! Itse asiassa, voisin skipata koko pääruuan ja panostaa sitäkin enemmän alkupaloihin. Sikäli laatikot ynnä muut menevät, koska en niitä kuitenkaan juuri enää jaksa kaloilla herkuttelun jälkeen. Jälkiruokaa ei välttämättä tarvitsisi olla, koska joka puolella asuntoa olisi jo valmiiksi kippoja täynnä erilaisia suklaita, kuivahedelmiä ja pähkinöitä. Mutta onhan se kakku ja jäätelö näin aika kiva.

Juon nykyään todella harvoin mitään alkoholia, mutta jouluna kyllä maistuu valkoviini. Koska olemme vielä liikkeellä jalkaisin, viiniä voi nauttia huoletta. Muita juomia en välitä ottaa, enkä nykyään oikein välitä edes punaviinistä. Mutta se lasi kylmää valkkaria ja suuhun pala kylmäsavulohta, ah!

Tässä nousee ihan vesi kielelle jouluruokia miettiessä. Mitä suosikkeja teillä on? Ja hei jos tulee mieleen jotain hyviä salaatteja joulupöytään, kertokaa!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *