Hae
Saran kotikolo

Makea ja hapan appelsiinimarmeladi

Katselin hedelmäkorissa houkuttelevan oransseina odottavia appelsiineja, ja ajatus hedelmäisen raikkaasta, pirteän happamasta appelsiinimarmeladista täytti mieleni. Olin sattunut leipomaan edellisenä päivänä herkullista banaani-myslileipää, ja appelsiinimarmeladi on kuin luotu sen kanssa nautittavaksi. Lisäksi kauniin keltainen marmeladi on ihana lisuke pääsiäisen aamupalalle.

Kotitekoinen marmeladi on todella helppoa valmistaa, eikä se vaadi edes juuri vaivannäköä. Marmeladin keittäminen kasaan vie aikaa, mutta sitäkään aikaa ei tarvitse viettää hellan ääreen sidottuna, kunhan muistaa välillä käydä sekoittelemassa. Ohjeella tulee hyvä annos marmeladia, noin puoli litraa. Se säilyy hyvin jääkaapissa ja on monikäyttöistä, mutta koska sen valmistaminen on tosiaankin helppoa, teen mieluummin pienemmän satsin kerrallaan.

Appelsiinimarmeladi tulee varmasti olemaan säännöllisesti meidän pöydässämme! Appelsiineista tehty marmeladi tuntuu erityisen ylelliseltä herkulta, koska sen maku on vaativa ja siinä on eroa tavallisiin makeisiin hilloihin. Appelsiinimarmeladi eroaa myös muista marmeladeista juuri sen vuoksi, että se on pikemmin hapanta ja kitkerää kuin suoranaisesti makeaa. Sikäli appelsiinimarmeladi sopii niin makeiden kuin suolaisten ruokien kaveriksi, vähän kuin viikunahillo.

Ohjeen saa muutettua helposti vegaaniseksi vaihtamalla hunajan agavesiirappiin. Kotitekoinen appelsiinimarmeladi on terveellinen lisuke ja siinä olevan sokerin määrää voi itse säädellä. Mitään ylimääräistä marmeladissa ei ole.

 

 

Appelsiinimarmeladi

 

3 appelsiinia ( mielellään luomu)

3rkl hunajaa

 

 

Keitä appelsiineja kokonaisina kuorineen vedessä 10 minuuttia. Kaada sitten vesi pois, ja anna appelsiinien jäähtyä.

Leikkaa appelsiinit puoliksi ja irrota niiden keskeltä hedelmäliha. Tee se kulhon yllä, jotta saat myös mehun talteen. Poista appelsiinien keskellä oleva valkoinen osa.

Leikkaa appelsiinien kuoret ohuiksi siivuiksi. Kaikkia ei tarvitse käyttää. Kuorten määrällä voit säädellä marmeladin kitkeryyttä. Juuri kuorten käytön takia kannattaa käyttää luomuappelsiineja. Laitoin itse marmeladiin kahden appelsiinin kuoret, ja pidin marmeladin mausta, mutta ensi kerralla laitan silti ehkä vain yhdet kuoret ja kokeilen olisiko se vielä parempi vaihtoehto.

Sekoita mehu, hedelmäliha ja käyttämäsi määrä kuorenpaloja tehosekoittimella. Seoksen ei tarvitse olla täysin sileää, ellet välttämättä halua.

Kiehauta seos nopeasti ja madalla sen jälkeen lämpöä liedellä. Anna seoksen muhia muutama minuutti. Lisää hunaja, ja sekoita se huolella muun massan sekaan. Anna marmeladin muhia liedellä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Sekoita usein, jotta se ei pala pohjaan. Se on valmista, kun massa muistuttaa paksua hyytelöä. Marmeladi jähmettyy vielä lisää jäähtyessään. Jos haluat lopulta vielä löysempää marmeladia, lisää sekaan hieman vettä tai appelsiinimehua.

Anna marmeladin jäähtyä täysin ennen syömistä. Parhaiten se säilyy lasipurkissa jääkaapissa.

Kokeile appelsiinimarmeladia erilaisten ruokien lisukkeena ja leivän päällysteenä. Etenkin erilaiset makeat leivät ja korput ovat ihania marmeladin kanssa! Marmeladi sopii myös juustojen, liharuokien ja lettujen kanssa. Kasvisruokailijoiden kannattaa kokeilla sitä tofun marinadina soijan ja valkosipulin kanssa, jolloin saa herkullista sweet & sour kastiketta.

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

2 kommenttia

  1. Maarit kirjoitti:

    Kuinkahan kauan marmaladi säilyy, niin jollei syö sitä heti 😆

    • sarankotikolo kirjoitti:

      No tällaista itse tehtyä en muutamaa päivää pidempään säilyttäisi. Jos olisi tehty runsaalla sokerilla, niin sehän lisää säilyvyyttä varsin hyvin, mutta pelkkä hunaja ei. Mutta maku kertoo myös paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *