Hae
Saran kotikolo

Sensaatiomainen The Stew eli kikhernemuhennos

The Stew eli kikhernemuhennos on kovasti kohuttu, suurenmoinen kasvisruoka, joka on kuin tehty Suomen talvisiin oloihin! The Stew räjäytti potin somessa ohjeen ilmestyttyä New York Timesissa, ja tänä päivänä #thestew leviää somessa kulovalkean tavoin. Kikhernemuhennos kuulosti niin herkulliselta, että pakkohan sitä oli lopulta kokeilla. Ja yksi sana: NAM!

Kikhernemuhennos on täyteläinen, ruokaisa ja makua tulviva herkkuruoka, jonka luulisi tyydyttävän nirsoimmankin ruokailijan vaatimukset. Vaikka muhennos on täysin kasvipohjainen, kevytruokaa se ei ole, vaan kermaista ja mehevää lohturuokaa, joka täyttää mahan, lämmittää kehon ja hivelee kaikkia aisteja! Tätä muhennosta tarvitaan sateen, pimeyden ja synkkyyden keskelle – vaikka se kevät aurinkokin on onneksi pilkahdellut koko ajan enemmän.

 

Mikä tekee tästä kikhernemuhennoksesta niin erityisen, kun siinä käytetään kuitenkin ihan tavallisia aineksia?

Salaisuus piilee valmistustavassa, sillä tähän muhennokseen kikherneet paahdetaan pannulla rapeaksi ja samalla niihin imeytyy uskomaton määrä sipulin, öljyn ja mausteiden mukanaan tuomaa makua. Lisäksi osa kikherneistä ripotellaan valmiin muhennoksen päälle rapsakoina sattumina, jolloin ihana muhennoksen pehmeys yhdistyy rouskuviin palasiin. Täydellinen kombo! Ja upeaahan nimenomaan on, että tähän mielettömän herkulliseen ruokaan löytyy ainekset ihan siitä pienestäkin lähikaupasta, eivätkä ne paljoa maksa.

Ohjeella tulee 4-6 annosta. Kikhernemuhennos on mielestäni niin täyttävää, että sanoisin siitä riittävän hyvin kuudelle syöjälle – etenkin, kun mukana on muita lisukkeita, kuten salaattia.

Tästä ruuasta ei voi liikaa ylisanoja käyttää. Siis kokeile, heti. Niin törkeän hyvää ettet takuulla kadu! Parhaita kasvisruokia mitä olen ikinä syönyt.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

 

 

The Stew eli kikhernemuhennos

 

1 sipuli

1rkl valkosipulimurskaa

½ dl oliiviöljyä

2 prk kypsiä kikherneitä

½tl suolaa

1 tl mustapippuria

1½ tl jauhettua kurkumaa

1tl kuivattua inkivääriä

½tl chililastuja

2,5dl kookoskermaa

5dl kasvislientä

2 lehtikaalin oksaa

½ ruukkua tuoretta minttua

Kasvipohjaista creme fraichea/maustamatonta jogurttia

 

 

Keitä kasvisliemi valmiiksi.

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sitä ja valkosipulimurskaa öljyssä pannulla. Hauduta välillä sekoitellen muutama minuutti, eli kunnes sipulit saavat hieman väriä.

Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää ne pannulle. Mausta kikherne-sipuliseos suolalla, mustapippurilla, kurkumalla, inkiväärillä ja chilillä. Lisää lämpöä ja paista kikherneitä samalla sekoitellen. Tarkoituksena on, että kikherneet paahtuvat, maustuvat ja saavat väriä. Tähän menee noin 10 minuuttia. Ota pari desiä kikherne-sipuliseosta erilleen tarjoilua varten.

Murskaa osa pannulla olevista kikherneistä puulastalla, jolloin ne sakeuttavat kastikkeen. Lisää kookoskerma ja liemi. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen noin 30 minuuttia, kunnes se on sakeaa muhennosta.

Huuhdo lehtikaalin lehdet ja leikkaa niistä pois paksut lehtiruodit. Silppua lehdet pienemmiksi paloiksi. Lisää kaali muhennoksen joukkoon hautumaan. Itselläni oli melko isoja oksia, joten vihreää tuli muhennoksen sekaan reippaasti.

Tarkista maku. Mausteita saa aina lisätä jos siltä tuntuu.

Ripottele paistetut kikherneet muhennoksen päälle ennen tarjoilua. Jos kaikkea muhennosta ei syödä kerralla, paahdetut kikherneet kannattaa säilyttää eri astiassa ja lisätä annoksen päälle  aina vasta juuri ennen syömistä. Ne voi halutessaan käyttää uudelleen pannun kautta.

Silppua vielä muhennoksen pinnalle tuoretta minttua. Tarjoa kasvipohjaisen creme fraichen tai maustamattoman soija- tai kaurajogurtin kanssa.

Muhennoksen voi antaa tekeytyä myös pidempään, ja sen maku todellakin vain paranee seuraavaan päivään! Muhennos toimii kastikemaisena riisin kanssa, mutta itse suosin sitä erityisesti kauralepuskan  (myös rieskana tunnettu) kaverina.

Miten herkullista onkaan mehevä pehmoisella leivänpalasella suuhun kaavittu kastike!

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi     

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *