Hae
Saran kotikolo

Royal Caribbeanin risteily ja Jewel of the Seas

Persianlahden risteilyllä tärkeä osa matkaa on itse laiva, koska se toimii matkan ajan omana liikkuvana hotellinaan. Meillä oli Royal Caribbeanin risteily ja laivana oli yhtiön Radiance-luokkaan kuuluva Jewel of the Seas. Olemme miehen kanssa olleet vastaavalla risteilyllä pari kertaa aiemmin Karibialla ja Välimerellä, ja tällä kertaa laiva oli huomattavasti pienempi. Sikäli siellä oli myös vähemmän aktiviteetteja. Isoilta aluksilta löytyy kaikkea mahdollista vesipuistoista, luistinradoista ja elokuvateattereista lähtien. Niille meillä ei nyt tarvetta ollutkaan, kuten ei ole ollut aiemminkaan, mutta harmillista oli, ettei vaippaikäinen lapsi päässyt laivalla uimaan. Isoimmilla aluksilla on erikseen Baby Splash Zone – alue, jonne taaperot saavat mennä uimavaipan kanssa. Mutta kävi ilmi, ettei uimiselle olisi ollut tarvettakaan kuin ehkä pari kertaa.

Royal caribbeanin risteily

 

Faktoja laivasta Jewel of the Seas

 

293 metriä pitkä
90 090 bruttotonnia
2500 matkustajaa
20 hyttikategoriaa.
1250 hyttiä
13 kantta

Jewel of the Seasille ominaista ovat suuret lasipinnat, joista tulee paljon valoa myös sisälle. Meillä oli parvekkeellinen hytti 8.kannella. Uima-altaat ja aurinkokansi sekä Windjammer-ravintola ovat 11.kannella, joten välimatka oli lyhyt, mutta illan äänet hukkuivat hyvin matkalle. Alemmilla kansilla oli live-musiikkia, teatteri, elokuvateatteri, erilaisia baareja, kauppoja, spa, ja klubeja sekä kahvila. Ylempää löytyi yökerho, maksullisia erikoisravintoloita, aikuisten allasosasto, lasten allasosasto sekä lapsille ja nuorille suunnattu alue omalla yökerhollaan, pelihuoneella ja leikkipaikalla. Yläkannella on myös minigolfia, ulkoilmaelokuvia, koripallokenttä, juoksurata, kuntosali ja kiipeilyseinä. Tekemistä siis kyllä riittää, jos aurinkotuolissa istumiseen kyllästyy. Laivalla myös järjestetään paljon ohjelmaa aamusta iltaan. Iltaisin kannella pyöri uusia elokuvia, kuten Leijonakuningas, Downtown Abbey ja Maleficent, joita sai katsella porealtaasta käsin tai aurinkotuoliin käpertyen. Teatterissa pyöri esityksiä ja alhaalla tanssittiin.

Kuten sanottu, me emme kummempia kaivanneet ja aika kului lähinnä nappulan perässä juoksemiseen. Kun vapaahetkiä (kiitos isovanhemmat!) tuli, nautiskelimme porealtaassa tai kiertelimme kannella nuuhkimassa meri-ilmaa. Myös lapsen kanssa kierreltiin laivaa ympäri, mutta kaiteiden välissä on isoja rakoja, joihin aina piti mennä keikkumaan, ja välillä kannella oli yksivuotiaita kumoon kaatava tuuli. Lapsesta parasta oli kiipeillä laivan portaissa, joita riitti. Hän kipusi aivan haltioissaan kerros toisensa perään, ja pian innostui myös kävelemään portaita alaspäin. Tanssilattialle hän säntäsi aina ohi kulkiessa, ja flirttaili estottomasti laivan henkilökunnan kanssa.

Syöminen laivalla

Laivalla tosiaan on muutamia erikoisravintoloita, joista joutuu maksamaan erikseen. Me kuitenkin söimme aina hintaan kuuluvissa ravintoloissa. Aamupala oli Windjammerissa, ja se oli buffet. Aamiaista olisi saanut myös ilmaisesta Tides-ravintolasta, mutta aamupalahan on juuri buffet parhaimmillaan! Gluteenittomia vaihtoehtoja löytyi, ja vaikka kaikki eivät olleet niin kaksisia, gluteeniton bagel ja hedelmät maistuivat minulle joka aamu. Lapsi ihastui kaneli-rusinaleipään, eikä olisi välillä muuta syönytkään. Muutenkin hänellä on päällä vaihe, että ruoka kelpaa vain muiden lautasilta, vaikka omalla olisi ihan samaa. Buffetista löytyy niin monenlaista syötävää, että pienellekin lapselle löytyy helposti ruokaa. Olin pakannut mukaan pientä välipalaa ja smoothiepusseja, mutta pääasiassa lapsi söi ravintoloissa samaa ruokaa kuin mekin. Aamulla tarjosin aina tuttuun tapaan puuroa, vaikka se yleensä jäi muutamaan lusikalliseen muiden ruokien alkaessa houkutella enemmän. Mutta lomallahan sitä oltiin. Ja yleensä meidän aamupuuromme onkin sen verran herkullista, etteivät muut ihan siihen yllä!

Lounasta söimme yleensä maissa, mutta laivalla ollessa myös lounas oli buffet samassa paikassa. Lounaan jälkeen tarjolla oli snackseja, mikä käytännössä tarkoitti osaa lounasbuffetista. Illallisella ruokalajeja oli enemmän ja ne olivat parempia, vaikka tiettyjä perusruokia oli tarjolla aina. Itse söin aika kasvispainotteisesti, koska nautin erityisesti erilaisista salaateista, joista kokosi herkullisen lautasen. Minua houkuttelevia lämpimiä ruokia ei oikein ollut, koska olin odottanut etenkin mereneläviä, mutta niitä oli tarjolla vain yhtenä iltana. Se oli vähän pettymys, mutta hyvää ruokaa saimme silti. Buffetissa oli tarjolla useampia gluteenittomia ja sokerittomia jälkiruokia, joista en voinut kieltäytyä. Aika monta kipollista mousseja tuli lusikoitua.

Parina iltana söimme valkoisin pöytäliinoin katetussa Tidesissa, joka on myös ilmainen ja jossa tilataan kolmen ruokalajin illallinen. Teoriassa, koska ilmaisia annoksia saa toki tilata niin paljon kuin haluaa. Jokaisella pöydällä on oma tarjoilija, ja palvelu on todella hyvää. Ruokakin oli aina ihan hyvää, mutta tykkään kyllä itse enemmän buffetin tarjoamasta mahdollisuudesta maistella vähän kaikkea. Lisäksi se oli lapsen kanssa todella paljon rennompaa, sillä hän ei odota ruokaansa, vaan pöytään istuessa alkaa huuto, jos sitä ei ole tarjolla. Vaikka siinä jotain alkupalaleipää yrittää antaa, haluaisi silti, että maha täyttyisi oikealla ruualla. Buffetissa ihmiset myös syövät eri aikaan, joten siellä oli yleensä paljon rauhallisempaa kuin ravintolan puolella.

Millainen hytti

Hytti oli ihan vastaava kuin aiemminkin, eli kaikin puolin siisti ja mukava, mutta ahdas. Hytissä oli parisänky, peilipöytä laatikoilla, televisio, puhelin, kaappi, sohva ja kattoon piilotettu lisävuode, jota ei käytetty. Vessa ja kylpyhuone olivat oma pieni kopperonsa. Tilaa säästyy kun malttaa purkaa tavarat kaappiin ja piilottaa laukut vaikka sängyn alle. Meidän hyttiimme tuli vielä lapsen matkasänky, jonka saimme tungettua yhteen nurkkaan käännettyämme sohvan sivuttain.

Lattia oli täynnä kenkiä, leluja, papereita ja kasseja. Royalilla jaetaan joka ilta huoneeseen paperiesite seuraavasta päivästä, jossa kerrotaan sen päivän kohteesta ja laivalla olevasta ohjelmasta. Pian näitä lappusia pyöri vähän joka puolella. Sitten on käsilaukkuja, reppuja, aurinkorasvoja, puoliksi juotuja mehutölkkejä ja aurinkohattuja siellä sun täällä. Itseäni vähän ahdistaa kun rojua lojuu joka puolella, mutta eipä hytissä nyt juuri aikaa vietetty. Onhan se selkeästi pienempi kuin hotellihuone.

Myös hytteihin kuuluu omat huonepalvelijat, jotka käyvät aamuin ja illoin siistimässä huoneen ja yleensä taiteilevat pyyhkeistä veikeitä eläinhahmoja sängyn päälle. Tarjoilija käytti eräänä iltana samaa kikkaa lautasliinan kanssa hiljentääkseen kiukuttelevan naperon. Käsittääkseni monet työllistävät huonepalvelijoita enemmänkin esimerkiksi tilatessaan ruokia ja juomia suoraan hyttiin, mutta me emme siinäkään kaivanneet ihmeempää. Saimme lapselle sängyn ja itsellemme kaksi peittoa sen älyttömän parisänkypeiton sijaan, ja se riitti meille mainiosti.

 

Plussat ja miinukset

Laivana Jewel of the Seas oli meille kaikin puolin mainio, emmekä olisi tarvinneet mitään enempää. Kyseessä oli tosiaan kolmas risteilymme, eikä varmasti viimeinen. Risteily on todella miellyttävä ja helppo tapa matkustaa. Tavarat kulkevat vaivattomasti mukana, kaikki tarvittava kuuluu hintaan, pääsee käymään useassa paikassa ilman erillistä matkustamista ja kassien raahaamista, ja nauttimaan myös matkaa tehdessä silkasta lomailusta. Kun lapsi kasvaa tuosta vielä muutaman vuoden ja pääsee täysillä nauttimaan uima-altaista ja laivan huvituksista, risteilyhän on myös perheellisenä mitä parasta lomaa. Reittejäkin löytyy jokaisesta maailman kolkasta.

Koska laiva oli pienempi, myös valikoimaa oli siis vähemmän. Niin aktiviteeteissa kuin ruokailuissa. Ruuat riittivät mainiosti, mutta aika samoja juttuja tuli syötyä joka päivä, eivätkä ruuat olleet niin hyviä kuin aiemmilla kerroilla. Johtuiko se valikoiman koosta vai jostakin muusta, en tiedä. Isommilla laivoilla yleisiä tiloja on toki myös enemmän katseltavaksi, joillakin laivoilla on omat ”keskuspuistonsa” joissa kulkea. Jewel nyt on vain laiva, ilman sen kummempaa. Meille se riitti, mutta toiset haluavat vähän extraa.

Laivalla oli mukavan rauhallista, mistä on toisaalta kiittäminen juuri sitä, että se on pienempi. Ei ole valtavaa vesiallashuvipuistoa, jossa temmeltää kerralla satoja lapsia. Musiikit soivat välillä kovalla, mutta niitäkin pääsee halutessaan pakoon. Liikkuminen on helppoa, ja ylimmältä kannelta alemmille kävelee nopeasti portaikkoja pitkin, jos hissiä ei jaksa odotella.

Voisin hyvin valita saman laivan uudelleen, jos tilanne tulisi eteen. Pidin pienemmästä matkustajamäärästä ja yksinkertaisuudesta. Toisaalta, kyllähän niitä kaikkia ihmeellisyyksiä aina tulisi katseltua, vaikka niihin ei erikseen viitsisi jonottaakaan. Me nyt emme matkustajina kovin ihmeitä vaadi, kunhan on siisti ja mukava paikka nukkua ja pääsee hyvillä mielin katselemaan paikkoja. Lapsen kanssa hermoa kiristi kieltämättä vähän useammin, mutta sekin helpottuu kunhan opimme tähän uuteen tyyliin matkustamisen ja etenkin, kun hän tuosta vähän kasvaa. Mutta kyllä valinta edelleen menee reitti edellä, oli laiva mikä tahansa. Royal Caribbeaniin olemme olleet aina sikäli tyytyväisiä, että kaikki on järjestetty huolella. Voin lämpimästi suositella yhtiötä ja muutenkin erilaisia risteilyjä kaikille, jotka kaipaavat lomalla sopivassa suhteessa leppoisaa olemista sekä aktiivista menemistä, monipuolisuutta ja helppoutta. Ruuat ja palvelut ovat valmiina, joka päivä on uusi kohde, ja majapaikka pysyy silti samana. Tämäkin reissu jätti sen olon, että voisinpa lähteä vaikka heti ensi talvena uudestaan!

2 kommenttia

  1. Veijo Viljanen kirjoitti:

    Todella hieno kuvaus risteilystä että itsekin haluaa lähteä kokeilemaan.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Kiva kuulla! Voin todellakin suositella, siellä ei aika käy pitkäksi ja matkanteko sujuu todella mukavasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *