Hae
Saran kotikolo

Välimerellinen kasvispiirakka (G, M)

Eikö suolainen piirakka ole ihan hyvä ja terveellinen vaihtoehto pizzalle? En oikeastaan ole suolaisten piirakoiden ystävä, koska en oikein tiedä milloin niitä kuuluu syödä. Aamiaisella? Eeei… Lounaaksi? Ehkä, lisukkeena. Välipala? Illallinen? Piirakka ei ole varsinainen ateria, enkä keksi sille järkevää paikkaa ruokailuissani satunnaisia juhlia ja brunsseja lukuun ottamatta, kun taas makeat piirakat uppoavat milloin vain. Välimerellinen kasvispiirakka on kuitenkin ihanan ruokaisa, täyttävä ja maukas suolainen piirakka, joka maistuu koska vain!

Välimerellinen kasvispiirakka onnistui kuitenkin niin hyvin, että olen oikein odottanut hetkiä kun pääsen siihen käsiksi! Eniten piirakkaa on kulunut eväänä esimerkiksi piknikillä, mutta se maistui aika mainiolta myös eräänä aurinkoisena iltapäivänä omalla terassilla auringossa nautiskeltuna.

Välimerellinen kasvispiirakka ei ehkä ole sieltä kauneimmasta päästä, varsinkaan vegaanisella juustoraasteella viimeisteltynä. Vegaanisissa juuston korvikkeissa on se ongelma, että ne eivät sula oikean juuston tavoin, ja piirakan pinnalle jää siksi raastesuikaleita. Itseäni tuo ei niinkään haittaa, sillä vaikka vegejuustot maistuvat sellaisenaan ihan hirveältä, tällaisessa ruuassa ne toimivat mukavasti.

Jos haluat juuston sulavan kunnolla, voit kuumentaa kerma-juustoseoksen ennen vuokaan kaatamista, jolloin juusto sulaa kerman sekaan ennen uuniin menoa. Siinä tapauksessa sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää kasvikermaa, ja kaada kiehautetun nesteen joukkoon suurusteeksi. Jos lisäät ainekset kylmänä, pelkkä sekoittaminen kulhossa riittää.

Alun perin ajattelin kokeilla juuri suolaista piirakkaa, josta saisin helppoa evästä liikenteeseen sekä kylmänä että kuumana nautittuna. Ja koska halusin piirakkaan ehdottomasti oliiveja, ajatukseni sinkosivat välittömästi Välimerelle. Joten tuloksena välimerellinen piirakka. Joka muuten maistui puistonpenkilläkin valtavan hyvälle!

VÄLIMERELLINEN KASVISPIIRAKKA

Pohja

3dl kaurajauhoa
1/2dl kookosöljyä
2dl tattarijauhoa
1rkl sipulijauhetta
1/2tl psylliumia
1/4tl suolaa 
1dl vettä
Kookosöljyä tai muuta rasvaa vuoan voiteluun

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen muut ainekset. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan tai leivinpaperilla voidellulle pellille (=näyttää pizzalta, eikö?).

Täytteet

1,5dl oliiveja (vihreitä, mustia, molempia…)
1 tölkki kikherneitä
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
8 pikkutomaattia
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 paprika
2,5dl ykasvipohjaista ruokakermaa (käytin kaurakermaa)
2,5rkl perunajauhoa
150g vegaanista juustoraastetta
1rkl sipulijauhetta
2rkl yrttimaustesekoitusta tai oma sekoitus esim. oreganoa, basilikaa ja timjamia
Ripaus suolaa


Tässä vaiheessa kasvispiirakka on kauneimmillaan!

Pilko tarvittavat kasvikset pienemmäksi ja ripottele ne sekä kikherneet, oliivit vuokaan pohjan päälle.

Murskaa tai pilko valkosipulinkynnet pienemmäksi.

Sekoita kasvikerma ja perunajauho keskenään. Lisää vielä juustoraaste, valkosipulimurska ja mausteet, ja kaada vuokaan täytteiden päälle.

 

 

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes sen pinta alkaa ruskistua.

Kyllä tämä kävi pikaisesti haarukoidessa ihan kunnon lounaasta. Tykkäsin kasvispiirakasta erityisesti kiireessä nautittuna, kun sitä pystyi helposti haarukoimaan suuhunsa muun tekemisen ohessa ja kuitenkin saamaan ihan kunnon aterian vaikka lomalle pakkaamisen keskellä. Kasvispiirakka toimii sekä lämmitettynä että jääkaappikylmänä, joten se sopii myös monenlaisiin tilanteisiin.

 

Kokeile vegaanista kasvispiirakkaa esimerkiksi kesän juhlissa, piknikeväänä ja herkullisena lisukkeena muille maistuville kesäruuille!

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi        

Facebook

Parhaat ruokablogit

2 kommenttia

  1. Kaura kirjoitti:

    Tuleeko tuohon pohjaan siis 1/2 dl x2 eli yhteensä 1 dl kookosöljyä? Vaikuttaa hyvältä piiraalta

  2. Sara kirjoitti:

    Hei, pahoittelut se onkin vähän sekavasti ilmaistu. Kiinteä öljy on siis vuoan voiteluun, ei taikinaan. Korjasin ohjeeseen, kiitos kun huomautit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *