Hae
Saran kotikolo

Vauvan nimijuhlat ja tarjoilut

Vuodenvaihde on ollut meidän perheessämme yhtä juhlaa. On ollut perinteiset pikkujoulut, joulut, uudet vuodet, loppiaiskahvit sun muut, mutta suurin juhla kaikista olikin tällä kertaa itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyspäivänä meille syntyi täydellinen pieni tyttö, ja seuraavat viikot juhlineen vain hujahtivat ohi. Pian olikin jo aika viettää vauvan nimijuhlia.

 

 

Meidän tyttömme juhlat vietettiin meillä kotona perheen ja kummien läsnäollessa. Vaikka määrä tuntui pieneltä, aikuisia oli paikalla kuitenkin 15 ja lapsiakin 7 – oma naperomme mukaanluettuna. Halusin siis tarjota mukavasti myös syötävää. Juhlat alkoivat 14.30, joten pidimme ne ihan kahvitilaisuutena, mutta pelkällä kahvilla ja kakulla en kuitenkaan halunnut mennä. Lopulta pöytään päätyikin aika mukava määrä erilaisia herkkuja, niin suolaisia kuin makeita. Ja niitä jäi juuri sopivasti seuraavaksi päiväksi (tai no, päiviksi) rääppiäisiin!

 

Äitini leipoi juhliin liha- ja sienipiirakkaa ja mieheni äiti toi leipäjuustoa sekä lakkoja. Itse leivoin erityisen suklaisia viljattomia brownieita, kanelikeksejä, kaurakeksejä sekä valkosuklaa-mansikkajuustokakun, joiden ohjeet löydät ohesta. Lisäksi tarjolla oli pieniä kauraleipiä sekä lohitäytettä ja kasvissyöjille valkosipuli-paputahnaa, viinirypäleitä, raakasuklaata sekä erilaisia juomia. Juuri sopivasti erilaista ilman, että ruokaa olisi jäänyt liiaksi yli. Tai että olisin päätynyt itkemään keittiön nurkkaan liian kovassa kiireessä. Nyt minulle jäi mukavasti aikaa myös valmistaa tarjoilut ja nauttia siitä! Kuusiviikkoisen vauvan kanssa kädet tuppaavat usein olemaan aika sidotut…

 

Mikäli kaipaat ideoita joihinkin omiin juhliisi tai muuten vain ohjeita helppoihin ja ah-niin-herkullisiin leipomuksiin, suosittelen lämpimästi kokeilemaan oheisia. Kaikki kolme ohjetta ovat gluteenittomia ja vegaanisia.

Tahmaiset viljattomat browniet


750g kuivattuja taateleita
~500g tummaa suklaata
100g leivontamargariinia tai kookosöljyä
1,5dl kaakaojauhetta
750g maustamatonta soijajogurttia
1,5dl vaahterasiirappia
2tl leivinjauhetta

Liota taateleita kylmässä vedessä tunnin ajan. 
Sulata suklaa sekä rasva juoksevaksi. Sekoita soijajogurtti, vaahterasiirappi ja taatelit sileäksi massaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Lisää sekaan kaikki muut ainekset. Sekoita huolella sileäksi taikinaksi.

 
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna turvota sen aikaa, kun uuni lämpenee. Kypsennä brownieita uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes taikina tuntuu jämäkältä, mutta ei vielä kuivalta. Parhaan tuloksen saat, kun maltat jättää taikinan keskeltä aavistuksen kosteaksi.

 
Anna brownieiden jäähtyä ennen leikkaamista paloiksi. Suosittelen jäähdyttämään ne kylmässä, jolloin palat irtoavat helpommin. Browniet nimittäin jämäköityvät mukavasti suklaan jähmettyessä.

 

Voit säilyttää valmiit browniet huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Suosittelen jääkaappia, sillä kylmässä brownieiden koostumus tiiviistyy ihanasti ja muuttuu herkullisen sitkeäksi ja tahmaiseksi.


Mansikka-valkosuklaa juustokakku

Pohja

75g + 100g leivontamargariinia
5dl gluteenitonta kaurajauhoa
1,5dl vaahterasiirappia
1tl psylliumia


Sulata 75g margariinia juoksevaksi ja sekoita siihen muut ainekset. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi ja paista uunissa 200 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes taikina on hieman ruskettunut. Anna levyn jäähtyä täysin, jolloin se myös kovettuu.

Sulata 100g margariinia juoksevaksi. Murskaa keksitaikinalevy pieneksi keksimuruksi ja sekoita siien margariini. Levitä massa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja painele tiiviiksi ja tasaiseksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.



Täyte

400g maidotonta valkosuklaata (=5 iChoc levyä)
1,5dl kaakaovoita
3 tölkkiä kookosmaitoa*
750g maidotonta maustamatonta maidotonta tuorejuustoa (=5 purkkia Oatlyn Påmackania)
1dl agavesiirappia
3rkl sitruunamehua
1/4tl Bourbon vaniljaa
1rkl+2rkl psylliumia
500g mansikoita


Sulata valkosuklaa sekä kaakaovoi juoksevaksi. Kaakaovoi kannattaa sulattaa vesihauteessa, jos haluat ravinteiden säilyvän.

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella kaikki muut ainekset paitsi kaakaovoi, mansikat ja 2rkl psylliumia. Lisää valkosuklaatäytteeseen siis 1rkl psylliumia. Käytä kookosmaitotölkistä vain tölkin pinnalla oleva paksu, valkoinen massa. 

Kaada vähän reilu puolet täytteestä erilliseen astiaan. Lisää toisen puolikkaan sekaan mansikat, sula kaakaovoi sekä 2rkl psylliumia. Mikäli käytät pakastemansikoita, sulata ne ensin ja valuta ylimääräinen neste pois. Sekoita ainekset sileäksi.

 

Kaada puolet vaniljatäytteestä vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka pakastimeen, kunnes vaniljakerros on jähmettynyt. Kaada sen jälkeen mansikkatäytettä vaniljakerroksen päälle. Mansikkatäyte on sen verran jähmeää, että voit kaataa loput vaniljatäytteestä sen päälle saman tien.

 

Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään useammaksi tunniksi. Mikäli kakulla on kiire, jähmetä se pakastimessa, mutta älä varsinaisesti pakasta kakkua. Itse tein kakun valmiiksi edellisenä päivänä, jolloin se ehti tekeytyä hyvin jääkaapissa yön aikana.


 

Kanelikeksit


150g leivontamargariinia
1dl maustamatonta soijajogurttia
2dl kookossokeria
1rkl kanelia
1/4tl kardemummaa
1/2tl psylliumia 
1,5tl leivinjauhetta
3dl perunajauhoa
1,5dl kaurajauhoa


Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata margariini juoksevaksi. Sekoita siihen soijajogurtti sekä kookossokeri, kaneli, kardemumma ja psyllium. Sekoita jauhot erillisessä astiassa. Lisää jauhoja muiden ainesten sekaan pieni määrä kerrallaan ja sekoita huolella, kunnes aineksista muodostuu yhtenäinen, tasainen taikina.

 

Lusikoi taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille pieniä nokareita, ja painele ne käsin litteämmiksi. Taikinaa voi estää tarttumasta käsiin kastelemalla sormia vedessä ennen painelua. Voit myös tehdä eri muotoisia keksejä käyttämällä pursotinta.

 

Paista keksejä uunissa noin 30 minuuttia. Anna keksien jäähtyä täysin ennen syömistä.

 

Ihaniin kaurakekseihin minulla ei ole erillistä ohjetta, koska heitin vain aineksia summan mutikassa sekaisin. Lisäsin keksitaikinaan pakastekuivattuja mansikoita, ja ne olivatkin herkullinen marjasattuma keksien seassa.

Juhlat olivat kaikin puolin ihanat. Siskoni lapset sekä eräs kaverimme lauloivat molemmat laulun, ja nimen julkaisemisen lisäksi ohjelma painottui vapaaseen seurusteluun. Tuntui hyvältä saada koko perhe kerralla yhteen. Mukana oli myös 90-vuotias mummoni, joka itse asiassa vietti omia syntymäpäiviään päivää ennen tyttömme syntymää.


Nyt kun vielä opimme itse käyttämään tytön nimeä, tähän asti puhe on nimittäin ollut lähinnä vain vauvasta tai pallerosta. Nyt tuo pallero on jo kaksi kuukautta vanha enkä voi kuin ihmetellä miten nopeasti aika on kulunut!

❤️Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *