Hae
Saran kotikolo

Rauhoittava laventeli-mustikkasmoothie

Stressiltä on lähes tulkoon mahdotonta välttyä. Siinä, missä lyhytkestoinen stressi on luonnon keino auttaa selviämään henkeä uhkaavissa tilanteissa, on pitkäkestoinen stressi itsessään hengenvaarallista. Stressi todistetusti vanhentaa ennenaikaisesti, kuormittaa sydän- ja hengitystie-elimistöä ja lyhentää elinikää, mutta stressi on nykypäivänä läsnä valtaosan elämässä jopa päivittäin.

Vaikka itsekin pyrin ottamaan asiat rennosti, antamaan aikaa levolle ja rauhoittumiselle, olen kova myös kova stressaamaan. Olen luonteeltani suorittaja, levoton ja ajoittain jopa aikamoinen hökeltäjä. Tykkään siitä, että kalenteri on täynnä kivoja juttuja, mutta olen myös alkanut oppia rauhoittumisen ja ihan vain paikoillaanolon merkityksen hyvinvoinnilleni. Olen hyvä köllöttelemään sohvalla iltaisin, mutta päivisin tykkään olla liikkeessä. Ruuanlaitto onkin niistä keinoista, joiden avulla pystyn samanaikaisesti touhuamaan ja rauhoittumaan keskellä päivää.

 
Luonnolla on myös ihania omia rauhoittavia, joista nostan nyt esiin laventelin. Laventeli on aromaattinen yrttikasvi, jonka lehtiä ja kukintoja voidaan käyttää rohtona ja mausteena. Laventeli on suurimmalle osalle mahdollisesti tuttu laventeiteestä ja provencelaisesta yrttimaustesekoituksesta, jossa on laventelin lisäksi muun muassa timjamia ja basilikaa. Laventelissa on runsaasti vitamiineja, erityisesti kalsiumia ja rautaa. Laventeli laskee verenpainetta, rentouttaa hermostoa ja lihaksia ja toimii näin mainiona luonnon omana rentouttavana lääkkeenä. Laventelia voi käyttää muun muassa kuukautiskipujen hoitamiseen, sillä se laukaisee kouristuksia ja kramppeja. Mikäli kärsit matalasta verenpaineesta tai hermostoperäisestä sairaudesta ja varsinkin, jos syöt niihin lääkkeitä, laventelin käyttöä suuremmassa määrässä kannattaa välttää.

Laventelin maku on hyvin voimakas ja karvas, joten se ei ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi basilika ja persilja. Laventelin huumaava tuoksu ja vahva maku sopivat erinomaisesti muun muassa lampaan ja sienten kanssa. Nyrkkisääntönä laventelia voisi käyttää samoissa ruuissa kuin rosmariinia. Laventeli toimii myös ikään kuin ruuan parfyymina, minkä vuoksi se on ihana lisä moniin jälkiruokiin. Kannattaa kuitenkin aloittaa pienillä määrillä, sillä liian suuri määrä laventelia ruuassa tuo mieleen pesuaineen.

Laventeli-mustikkasmoothie on helppo ja mieto lähestyminen tuohon tuttuun, mutta silti tuntemattomaan mausteyrttiin. Mustikka ja laventeli on toisilleen luotu makupari, minkä huomaat välittömästi tätä smoothieta siemaistessasi. Laventeli-mustikkasmoothiessa maistuu marjaisuus yhdistettynä lempeään yrtin makuun.

 
Nautiskele laventeli-mustikkasmoothieta rankan päivän päätteeksi, lihasten jomottaessa, huonosti nukutun yön jälkeen aamupalaksi tai rauhoittavana välipalana kesken kiireisen päivän.

LAVENTELI-MUSTIKKASMOOTHIE

(yksi iso annos)
1dl kookosmaitoa
2dl kaura- tai soijajogurttia
3/4dl mustikoita (pakaste tai tuore, mutta sulana)
1/4-1rkl kuivattua laventelia
1/4tl Bourbon vaniljaa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella mahdollisimman sileäksi, tasaiseksi nesteeksi. Halutessasi voit toki myös sekoittaa ensin muut ainekset ja lisätä mustikat sekaan kokonaisina.

Kaada smoothie lasiin ja nauti heti. Jos haluat lisätä viilentävää vaikutusta esimerkiksi kesäaikaan, lisää jääpaloja. Ne voi lisätä smoothieen myös sekoitusvaiheessa.

 
Jääpalojen viilentävä ja laventelin rauhoittava vaikutus toimivatkin hyvin yhdessä, sillä stressitasojen noustessa elimistö pumppaa enemmän verta ja lämmittää ylikierroksilla käyvää kehoa. Talviaikaan erityisen viileää juomaa ei välttämättä kuitenkaan kaipaa, kun on jo muutenkin kylmää.

Miltä laventeli teidän suussanne maistuu? Kokeile vähän millainen annostus itsellesi sopii ja nosta määrää pikkuhiljaa, kun alat tottua.

Laventelista saat myös keitettyä aivan ihanaa teetä, kun laitat kukintoja teesiivilään, upotat sen kuumaan veteen ja annat hautua rauhassa ainakin 10 minuuttia. Loistava unilääke ennen nukkumaanmenoa varsinkin, jos tuntuu, että jalat käyvät vielä kierroksilla.

❤️Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *