Vegaaninen gyros (G, M)
Kaikista lomaherkuista huolimatta tuo jäi vähän kaivelemaan. Olen tehnyt aiemmin gluteenittomia pitaleipiä, mutta gyrokseen tarvitsee erityisen pehmeän ja taipuisan letun, joten ainekset ovat hyvin erilaisia. Tein tällä kertaa myös vegaanisen version tofulla. Ja jätin ne ranskalaiset pois, koska mitä hittoa? En ole ikinä ymmärtänyt, että ranskalaisia tungetaan täytteeksi, mihinkään.
Lopputulos on siis melko varioitu versio, mutta erittäin maukas! Onhan niitä ”aitoja” tullut syötyä paljonkin silloin aikanaan, vuosia sitten.
(yksi lettu)
5rkl kaurajauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2tl kookossokeria
Mittaa vesi ja öljy kulhoon. Lisää psyllium, kookossokeri ja suola. Sekoita loput kuivat ainekset keskenään. Lisää kuivat aineet nesteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä jääkaapissa tunnin ajan, jotta lopputuloksena on pehmeä, taipuisa lettu.
Kumoa taikina uunipellille leivinpaperin päälle isoksi letuksi, ja paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Letun olisi hyvä olla halkaisijaltaan noin 25-30cm.
Valmista tsatsiki ohjeen mukaan. Vinkki: jos et pidä kookoksen mausta, kokeile makeuttamatonta soijajogurttia. Se toimii tsatsizikissa ihanasti, ja tekee siitä kevyemmän ja erityisen raikkaan kastikkeen.
Leikkaa tofu suikalemaisiksi paloiksi, ja paista pannulla kookosöljyssä kunnes pintaan tulee väriä. Pilko tomaatti ja sipuli pienemmäksi.
Pilko tai purista valkosipuli. Sekoita erillisessä kulhossa tomaattipyree, valkosipuli ja oliiviöljy. Levitä tahna pitaletun toiselle puolelle. Asettele letun päälle myös viipaloidut sipuli ja tomaatti sekä paistettu tofu. Lusikoi päälle tsatsikia. Lisää myös salaatinlehdet.
Taittele lettu rullalle ja kääri esimerkiksi folioon, jotta se pysyy kasassa syödessä. Jos ne ranskalaiset jäävät kaivelemaan, heitä niitä lautaselle lisukkeeksi.
Jälleen yksi esimerkki terveellisemmästä itsetehdystä pikaruuasta!
❤️Sara