Jogurttinen puolukkapiirakka (G, M)
Jogurttinen puolukkapiirakka on niin maukas marjapiirakka, että siitä tykkäävät taatusti myös puolukkaa vierastavat! Puolukka on sellainen marja, että sen syöminen on vaatinut opettelua. Olen aina rakastanut vispipuuroa, etenkin mummon tekemää täydellisen kuohkeaa vispipuuroa, mutta paljaaltaan puolukat ovat aika ärhäköitä. Niin sitä kuitenkin oppii kun kokeilee, ja nykyään lusikoin huoletta puolukoita ihan tuoreena sellaisenaan. Mikään ei voita tuoreita marjoja!
Puolukkaa saatiin tänä vuonna taas runsaasti (iso kiitos kerääjälle, itse en valitettavasti metsään ehtinyt), joten siitä oli pakko taikoa piirakka. Tässä piirakassa on puolukan happamuutta lieventävää jogurttia, joka hyytyy ihanasti uunissa ja tekee tästä herkullisen jogurttipaistoksen! Reseptissä on käytetty soijajogurttia, mutta sen voi hyvin korvata ihan tavallisella luonnonjogurtilla, turkkilaisella jogurtilla tai vaikka kookosmaidolla, mikäli maitotuotteet tai soija eivät sinulle sovi. Voit myös jättää kaikenlaisen jogurtin pois ja laittaa puolukoita sitäkin reilummin – tärkeintä on että nautit tästä ihanasta syksyn marjasta juuri sinulle sopivalla tavalla!
JOGURTTINEN PUOLUKKAPIIRAKKA
Gluteeniton piirakkapohja
Sulata kookosöljy ja sekoita sekaan kananmunat, kookossokeri ja mausteet. Lisää jauhot ja sekoita huolella.
Kaada taikina uunin kestävään piirakkavuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille.
Maidoton jogurttitäyte
2rkl kookossokeria
Mikäli käytät pakastepuolukoita, sulata ne ensin ja valuta neste pois. Sekoita hunaja ja soijajogurtti yhteen. Käytä esimerkiksi sauvasekoitinta, jos hunaja on paksua ja kovaa. Lisää sekaan mausteet ja sekoita huolella.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Lisää pinnalle puolukat ja ripottele hieman kookossokeria. Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa noin 30-45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Annan piirakan vetäytyä vartin ajan ennen syömistä.
Puolukasta syntyy ihan omanlaisensa piirakka; hapan, kirpeä ja makea luovat yhdessä soijajogurtin kanssa lempeän, aromikkaan kokonaisuuden.
Joten jos puolukan kirpeys epäilyttää, kokeile tätä jogurttipiirakkaa.
Jogurttitäytteen seassa syksyn punaisen marjan hapokkuus toimii täydellisesti!