Hae
Saran kotikolo

Maidoton kesäkeitto lohella

Lapsena vihasin kesäkeittoa. Harvoin sitä syötiin, mutta niillä kerroilla kun kesäkeitto iskettiin pöytään, poikkeuksetta paastosin. Nykyään en voi kuin ihmetellä miksi. Kaiken kaikkiaan söin lapsena hyvin, turhia nirsoilematta. Jokunen inhokki minullakin oli, kuten on nykyäänkin, ja kesäkeitto taisi olla aika kärkipäässä. Nykyään se on myös, mutta toisessa kärkipäässä – nimittäin suosikkiruokieni! Maidoton kesäkeitto lohella on lisäksi täyttävä ja monipuolisesti erilaisia kasviksia sisältävä ruoka.

Maukas, kermainen liemi ja värikkäitä terveellisiä kasviksia – sehän on mielettömän hyvää! Kaikeksi onneksi makumieltymykset voivat muuttua. Kävihän niin suklaankin kanssa, kun entinen maitosuklaafanaatikko ja tumman suklaan vihaaja rakastui täysillä raakasuklaaseen!

 

Se liemi on tämän keiton sydän, mutta maidottomalla ruokavaliolla liemi on valmistettu vaihtoehtoisesti kookosmaidolla. Ja on muuten hyvää! Kasvisversiossa jätä lohi yksinkertaisesti pois, mutta kaikille kalaa syöville suosittelen lämpimästi sen lisäämistä. Savukala maustaa keiton liemen täysin uudelle tasolle. Kasvissyöjät voivat kokeilla esimerkiksi savutofua – kenties se toimisi samoin?

MAIDOTON KESÄKEITTO LOHELLA

 
5dl kookosmaitoa
1,5l vettä
6 jauhoista perunaa
1 kokonainen kukkakaali
2dl vihreitä papuja
4 pilkottua porkkanaa
3dl herneitä
1 sipuli
400g savulohta (tai tavallista)
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl kuivattua tilliä
Ripaus valkopippuria
Ripaus inkivääriä
Kookosöljyä
Mustapippuria
Suolaa

Pilko kasvikset pienemmiksi paloiksi. Kuullota sipuli kookosöljyssä ison kattilan pohjalla. Lisää perunat, porkkanat ja vesi, ja anna seoksen kiehahtaa. Keitä viitisen minuuttia, ja lisää kukkakaali. Kun kasvikset ovat hieman pehmenneet, lisää kookosmaito, pavut, herneet ja mausteet. Älä keitä kasviksia yli, vaan malta pitää keittämisaika noin 10 minuutissa. Kasvikset kypsyvät vielä lisää keiton jäähtyessä, kun ne ovat kuumassa liemessä.

Tässä vielä vegenä. Mikäli lohi ei ole juttusi, jätä se pois ja nauti ihan kesäkeittona.

 

Kypsennä lohi, mikäli käytät raakaa. Revi lohi haarukalla pienemmiksi paloiksi ja laita palat keiton sekaan. Sekoita kunnolla.

Mikäli lohi on jo valmiiksi kypsennetty ja epäilet, että keittoa jää jäljelle, lisää lohta suoraan lautasille ja anna kattilaan jäävän keiton täysin. Kun keitto on jäähtynyt tarpeeksi laitettavaksi jääkaappiin, voit lisätä lohen lopun sen sekaan. Tämä sen vuoksi, ettei kypsennettyä kalaa tule lämmitettyä moneen kertaan.

 

Lautanen täynnä ihania kesäisiä makuja!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram 

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *