Hae
Saran kotikolo

Ihanainen mango sticky rice

Thaimaan suosikkiruokia oli ehdottomasti mango sticky rice. Se ihanainen tropiikin mango, mitä muuten oli lautasella vielä reilusti, ja makea kookoksinen riisivanukasta muistuttava kakkunen. Ah miten ihanaa! Söin näitä annoksia melkein joka päivä, ja silti vielä lentokentällä mietin että vitsi saisikohan sieltä vielä jostain…

Sen sijaan päätin opetella tekemään mango sticky rice annokseni kotona. Ainakin sellaisena suomiversiona. Mangosta nyt ei mitenkään saa täällä yhtä maukasta, mutta hyvältä se silti maistuu. Ja kyllähän tämä annos parin harjoittelukerran jälkeen toimi ihan mainiosti! Joten jos riisivanukas tai riisipuuro on makuusi, pistä heti kokeiluun.

Mango sticky rice on gluteeniton ja vegaaninen jälkiruoka, joka valmistuu varsin helposti. Vähän joutuu tosin odottelemaan että riisi jämähtää vanukasmaiseksi. Googlailin eri ohjeita ja tein niistä oman kokoelman, mikä onnistuu helposti meiltä päin löytyvillä aineksilla. Jäi ne erikoisemmat ainesosat pois. Tärkkelystä voi muuten kastikkeeseen lisätä jos haluaa jämäkämpää, mutta itse tykkään ihan että se kookosmaito leviää mukavasti joka puolelle.

Seesaminsiemeniä (mustia) kannattaa ehdottomasti ripotella vielä päälle! Ne kuuluvat annokseen, mutta olivat tällä kertaa valitettavasti meiltä jo loppu. Tilalle pistin chiansiemeniä.

Ohjeella tulee 2-3 ihan reilua annosta.

 

Mango sticky rice

 

2 dl vettä

3/4 dl sushiriisiä

1 dl kookosmaitoa

1/2 dl valkoista sokeria

1/4 tl suolaa

 

Kastike

1/2 dl kookosmaitoa (tai kookoskermaa)

Ripaus vaniljasokeria

 

LISÄKSI

1 kuorittu mango

(1 rkl seesaminsiemeniä)

 

Valmistus

Mittaa riisi siivilään ja huuhtele huolella kylmän veden alla. Näin saat tärkkelystä irti ja riisinjyvät toimivat paremmin.

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada riisi kiehuvaan veteen, ja anna kiehua miedolla lämmöllä paketin ohjeen mukaan. Tsekkaa ohje omasta riisipaketista ja toimi sen mukaan. Minulla oli Risellan sushiriisi, ohjeessa keittämisaika 10 min. Riisin tulee olla kypsää, mutta koostumuksen vielä vähän jämäkkää. Ei siis mennä riisipuuron pehmoisuuteen saakka.

Sekoita keskenään kookosmaito, sokeri ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi. Kaada kypsynyt riisi kookosmaitoseoksen sekaan pieni määrä kerrallaan sekoittaen. Sekoita varoen, jotta riisi ei muussaannu. Huomioi, että riisin seassa ei tulisi olla enää juuri vettä – kosteahkoa seos saa vielä olla. Anna jäähtyä ja peitä muovilla tai liinalla, jotta pinta ei kuiva.

Tee kastike kuumentamalla kookosmaito kattilassa. Kiehauta seos nopeasti ja koko ajan sekoittaen. Lisää vaniljasokeri. Jätä kastike odottamaan.

Tarjoilu

Pilko ja kuori mango haluamallasi tavalla.

Voit tehdä riisistä kakun mallisen lusikoimalla seoksen esimerkiksi pieneen kulhoon, ja kippaamalla riisin lautaselle. Voit myös laittaa riisin ihan vaan suoraan lautaselle, jos esillepano ei ole niin justiinsa.

Asettele mangoviipaleet lautaselle riisin oheen.

Voit kaataa kookosmaitokastikkeen suoraan annoksen päälle, tai lisätä sen annoksen oheen erillisessä kipossa. Pikkukippo on kiva lisä kun annoksen tarjoilee esimerkiksi vieraille.

Mango sticky rice toimii sekä kylmänä että lämpimänä – se on vähän makuasia. Itse ihastuin Thaimaassa eniten siihen lämpimänä tarjoiltuun annokseen. Kylmä raikas mango ja lämmin riisivanukas olivat aika lyömätön yhdistelmä!

Onko mango sticky rice sinulle ennestään tuttu? Meinaatko kokeilla? (Suosittelen!)

Seuraavaksi alan työstämään phad thaita ja panang currya! Voi Thaimaa, miten ikävöinkään niitä ruokia.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *