Hae
Saran kotikolo

Loistava kotitekoinen tomaattikastike

Herkullinen kotitekoinen tomaattikastike on ollut työlistallani jo pitkään. Rakastan Italiaa monestakin syystä, ja yksi niistä on ehdottomasti ruoka. Olen myös kuullut joidenkin sanovan, etteivät ymmärrä italialaisen ruuan hypetystä, koska eihän se edes ole erityisen hyvää. Mitäh?! Mitä ihmettä kyseiset ihmiset ovat Italiassa syöneet, jos eivät ole hullaantuneet maan ruokakulttuuriin?

Maassa maan tavalla

Pari asiaa tulee mieleeni. Ensinnäkin, italiainen ruoka on huomattavasti pelkistetympää kuin mihin olemme täällä Suomessa tottuneet. Siinä, missä me mätämme pastan päälle reilusti kastiketta ja hukutamme pizzamme täytteisiin, Italiassa vähemmän on enemmän. Suosittua on syödä pizza tai pasta ihan pelkällä tomaattikastikkeella. Jos erehtyy tilaamaan liharuuan, voi pettymys toki olla aikamoinen, kun eteen kannetaan lautanen missä on tasan se yksi lihapala eikä mitään muuta. Lisukkeet kun kuuluu tilata erikseen. Italiassa on tapana syödä pitkän kaavan mukaan, jolloin se lihanpala on vain yksi osa ateriaa – lihaa on voinut edeltää niin salaatti, pasta-annos kuin alkupalatkin. Koska itse rakastan mereneläviä, keskityn usein lähes täysin niihin. Kaikella rakkaudella italialaista keittiötä kohtaan, liha ei olekaan sen vahvuus.

Parasta italialaisessa ja ylipäätään välimerellisessä keittiössä on ruuan ja raaka-aineiden arvostus. Ravintolat (ne aidot paikalliset) todella panostavat tarjoamaansa ruokaan. Oliiviöljyn laadulla ylpeillään, vihanneksia kasvatetaan omassa puutarhassa ja merenelävät hankitaan tuoreina paikallisilta kalastajilta. Kaikessa on niin paljon enemmän makua. Etelän aurinko toki takaa pitkän ja menestyksekkään kasvukauden, mikä totta kai vaikuttaa esimerkiksi kasvisten makuun. Kuitenkin Suomessa monissa ravintoloissa valitaan edelleen se halvin öljy, kastikkeet hankitaan valmiina purkeissa ja salaattien pohjalle revitään mautonta jäävuorisalaattia tummanvihreiden lehtien sijaan.

Siihen nähden kuinka paljon ravintolaruoka Suomessa kaiken lisäksi maksaa, olisi korkea aika tehdä annoksia ylpeydellä, raaka-aineita arvostaen ja ruokaa rakastaen. Toki näitäkin paikkoja on, ja itselläni on Helsingissä useampi edullinen suosikki ravintola, joissa tulee syötyä säännöllisesti. Esimerkkinä mainittakoon Silvoplee ja Pupu. Todella maistuvaa ruokaa, laadukkaat raaka-aineet ja viimeistelyyn, kuten kastikkeeseen, panostaminen. Pupun salaatit ovat hieman monia muita hintavampia, mutta niin maukkaita, ettei muita tee enää edes juuri mieli syödä.

 

Parasta lomaruokaa

Italiassa tulee aina syötyä monenmoisia herkkuja, joista ehdoton suosikkini on ollut mereneläviä pursuava merenelävärisotto. Italia on gluteenitonta ruokavaliota noudattavan matkailijan unelmakohde, sillä gluteenittomuus ymmärretään kaikkialla, ja gluteenittomia vaihtoehtoja piisaa aina hotellien aamiaisleivistä ja -mysleistä gluteenittomaan pastaan, pizzaan ja jopa jäätelövohveliin. Kuitenkin italialaisen keittiön nerokkuus tulee kenties parhaiten esiin hyvin yksinkertaisessa annoksessa: gluteenitonta pennepastaa, sinisimpukoita ja tomaattikastiketta. Melko vaatimaton, pelkistetty ja yksipuolinen annos. Mutta se tomaattikastike! Olisin halunnut nuolla lautasen vielä ruuan päälle, niin hyvää se oli.

 

Loistava kotitekoinen tomaattikastike oli siis pakko saada onnistumaan. Sellainen, joka riittää pastan päälle ihan ilman muita lisukkeita.

Haasteena tomaattikastikkeessa ovat ennen kaikkea ne itse tomaatit. Suomalaiset tomaatit eivät edes keskikesällä vedä vertoja etelänmaiden tomaateille, minkä vuoksi tomaattikastike voisi helposti jäädä vetiseksi ja mauttomaksi. Sen vuoksi käytin kastikkeessa pääasiassa säilyketomaatteja, joissa on kastikkeen vaatimaa makua enemmän. Lisäksi kastikkeessa on toki valkosipulia, tuoreyrttejä sekä herkullisena lisänä aurinkokuivattuja tomaatteja, joiden avulla tämä tomaattikastike suorastaan tulvii ihanaa, täyteläistä tomaatin makua! Ja se maistuu ihan loistavalta sellaisenaan pastan kanssa sekoitettuna, mutta antaa tilaa myös muille aineksille, kuten niille mereneläville tai vaikka ihan kanalle, pavuille, linsseille, sienille tai tofulle.

Ihan parhaimmillaan tämä tomaattikastike olisi vielä kun kasvikset paahtaisi uunissa ennen soseuttamista, mutta silloin kastikkeen lämmittäminen uudelleen olisi ongelma. Mikäli teet kerralla pienemmän satsin ja käytät sitä heti muussa ruuanlaitossa, käytä ihmeessä kasvikset uunin kautta, jolloin saat kastikkeeseen ihanaa paahteista makua, etenkin sipuleista. Olen itse kuitenkin tehnyt aina vähän reilummalla kädellä ja säilönyt osan kastikkeesta pakastimeen, jolloin sitä tulee keiteltyä aina erikseen käyttöön otettaessa. Sekin on erittäin toimiva vaihtoehto, ja kastikkeen keittämiseen kannattaa varata ihan rauhassa aikaa. Mitä pidempään sen antaa muhia, sitä parempaa siitä tulee!

 

Voit käyttää ihan vain kuivattuja aurinkokuivattuja tomaatteja tai öljyssä säilöttyjä. Mikäli öljyä ei tule purkin mukana, lisää sitä erikseen vielä alla olevaan ohjeeseen.

 

KOTITEKOINEN TOMAATTIKASTIKE

 

4 tölkkiä säilyketomaatteja (esim. Mutti on hyvä)

5 tuoretta tomaattia

200g tomaattisosetta

1 purkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen

3 kevätsipulia varsineen

6 valkosipulinkynttä

1/2dl punaviinietikkaa

3rkl balsamicoa

1dl vettä

Kourallinen tuoretta basilikaa

1rkl kuivattua basilikaa

2rkl kuivattua oreganoa

3rkl kookossokeria

1tl suolaa

Mustapippuria 

 

 

Kumoa kaikki ainekset isoon kulhoon tai kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella yhtenäiseksi kastikkeeksi. Pilko aineksia tarvittaessa pienempiin paloihin. Voit myös käyttää tehosekoitinta ja soseuttaa kastikkeen pienempi määrä kerrallaan. Kastikkeeseen saa jäädä sattumia, ellet sitten halua siitä täysin sileää.

 

Kastike on heti valmista käytettäväksi, mutta mikäli meinaat säilöä osan pakastimeen, anna sen maustua jääkaapissa yön yli.

 

Kun otat tomaattikastiketta käyttöön, sen kannattaa antaa muhia kattilassa pitkään ja hartaasti, jotta saat mahdollisimman paljon makua irti. Kastike voi hyvin tekeytyä myös uunissa tai vaikka haudutuspadassa.  Miedolla lämmöllä kastike voi muhia useamman tunninkin, ja maistuu aina vaan paremmalta! Tein itse tästä satsista muun muassa lihapullapastaa, ja annoin tomaattikastikkeen muhia haudutuspadassa viisi tuntia ennen kuin lisäsin lihapullat vielä mukaan kypsymään.

 

Kotitekoinen tomaattikastike on loistava lisuke pastalle, kastike pizzapohjalle, täyte lasagneen, marinadi lihalle, mereneläville ja tofulle tai mauste muun muassa kasvisliemelle. Tomaattikastike on niin monipuolinen ja herkullinen lisuke, että sitä kannattaa keitellä kerralla isompi satsi ja jemmata pakastimeen pahan päivän varalle. Huonoinkin päivä pelastuu kulhollisella pastaa maittavalla tomaattikastikkeella täydennettynä.

 

Mikä on sinun suosikkitapasi käyttää tomaattikastiketta?

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

4 kommenttia

  1. krissstiina kirjoitti:

    ”Ihan parhaimmillaan tämä tomaattikastike olisi vielä kun kasvikset paahtaisi uunissa ennen soseuttamista, mutta silloin kastikkeen lämmittäminen uudelleen olisi ongelma.”

    Mun yksinkertaiset aivot ei ymmärrä, mikä tossa on ongelma. ? voitko selittää.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Moikka, olisin tosiaan voinut avata sitä paremmin? Liittyy siis ihan siihen, ettei ruokaa pidä lämmittää montaa kertaa. Jos kasvikset kypsentää ensin uunissa ja kastikkeenkin kuumentaa, sen saisi oikeastaan lämmittää uudelleen vain kerran.

      Teen itse satsin kypsentämättä ja kuumentamatta, jotta voin tehdä nimenomaan ison satsin kerralla ja jemmata pienempinä annoksina pakastimeen. Jos tomaattikastiketta tekee pienemmän satsin ja käyttää kaikki heti ruokaan, sittenhän ongelmaa ei ole. Mutta jos tarkoitus on valmistaa iso annos ja käyttää sitä useaan eri ruokaan, kastike menee todennäköisesti välillä jääkaappiin/pakastimeen ja jäähtyy. Ja kun sen sitten lisää ruokaan, se pitää kuumentaa uudestaan. Ja kun ruuasta jää osa jäljelle, se menee taas jääkaappiin, ja kun sen loppu syödään, ruoka pitää taas lämmittää uudelleen – riippuen kuinka monta annosta jää, tämä saattaa toistua monta kertaa. Näin kastikettakin pitäisi jäähdyttää ja lämmittää turhan monta kertaa, mikä vaikuttaa sen säilyvyyteen.

      Osasinko selittää mitenkään järkevästi??

  2. Luana kirjoitti:

    Moi Sara, ihan noin tarkkaa ei ole ruoan lämmittämisen kanssa 🙂 Kuvaamassasi tapauksessa noita kahta ei lasketa erikseen lämmityskerroiksi. Lisäksi tuo ohje siitä, että ei saisi lämmittää moneen kertaan, on vähän monimutkaisempi kuin moni kuvittelee. Oikeasti ruoan voi lämmittää uudelleen montakin kertaa, kunhan sen jäähdyttää tarpeeksi nopeasti ja laittaa jääkaappiin. Googlesta löytyy muitakin luotettavia lähteitä, mutta tässä yksi:

    https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/kuinka-monta-kertaa-ruoan-saa-lammittaa

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hei kiitos kun jaoit, tässä tuli hyviä pointteja esiin. Mut on kasvatettu siihen että kerran voi lämmittää uudelleen, ja muussa tapauksessa (kun esim. vanhukset lämmitti saman sopan sopan samassa kattilassa joka päivä vaan uudestaan ja uudestaan) puhuttiin ylöskeittämisestä? Mutta hyvä kuulla ettei se niin justiinsa olekaan ja antaa vähän joustovaraa, ei tarvitse olla itsekään aina niin tarkkana?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *