Hae
Saran kotikolo

Päiväretki Strömforsin ruukkiin

Mietimme siskoni kanssa mitä kesäkivaa voisimme yhdessä lasten kanssa tehdä, ja päädyimme lähtemään päiväretkelle Ruotsinpyhtäälle vanhaan ruukkiin. Strömforsin ruukki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, ja se sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ihan Loviisan kupeessa. Päiväretkeen voi siis hyvin yhdistää myös Loviisan kaupungin, jos aika riittää. Me pitäydyimme nyt ihan ruukissa, mutta Loviisa jäi kyllä mieleen potentiaalisena retkikohteena vaikka lapsen kanssa kahdestaan. Päiväretki Strömforsin ruukkiin tarjosi meille hauskan kesäpäivän, josta etenkin takapenkin serkukset ottivat ilon irti.

Idyllinen ruukkikylä ja ulkoilualue

Itsessään ruukissa ei ole ihmeitä. Sieltä löytyy taidenäyttelyä, muutama käsityöputiikki ja ravintoloita sekä kahviloita. Aurinko paistoi ja maisemat olivat kauniita. Ruukin ympäristössä oli käynnissä pyöräilykilpa, ja pyöräilijöitä suhasi vauhdilla ohi kapeaa ajotietä pitkin. Itseäni poltteli päästä melomaan, kun katselin houkuttelevan näköisiä kapeikkoja ja auringossa kimmeltävää vettä. Kartassa myös näkyi lukuisia vaellusreittejä. Ruukki jäi sikäli mieleen mainiona retkeily- ja ulkoilualueena, mikä houkuttelee palaamaan vielä takaisin.

Lähdimme liikenteeseen aamupäivästä ennen puoltapäivää ja olin naperon kanssa takaisin kotona vähän ennen seitsemää illalla, joten täysi päivähän siitä tuli. Tavallaan tuntui, ettemme tehneet paikan päällä mitään ihmeitä, mutta eihän se toisaalta ollut tarkoituskaan. Vietimme aikaa yhdessä ja fiilistelimme kesää. Ravintolassa oli ruuhkaa ja ruuan saamisessa kesti sen aikaa, että saimme jälkkäriksi jätskit kaupan päälle. Napero vetäsi itsensä kesäisille naarmuille ottamalla flipat hiekkatiellä ja laastarin irrottamisen draamaa seurasi vielä sunnuntaille saakka. Herkkukaupasta hän valitsi itselleen Muumi-tikkarin kaikista käsintehdyistä uniikeimmista herkuista riippumatta, ja hykerteli onnessaan tikkari kourassa sen syömiseen asti.

Kotimatkalla takapenkki riehaantui ja vaikka etupenkillä huutaminen hermoja ajoittain kiristi, oli jälleen hauska seurata serkusten keskinäistä riekkumista ja hauskanpitoa. Heillä on ihan omanlaisensa suhde, ja olen siitä aina valtavan onnellinen. Ihanaa päästä juhannuksena yhdessä mökille ja antaa heidän nauttia kesälomasta yhdessä.

Strömforsin ruukkia voin suositella erinomaiseksi vaihtoehdoksi

– helpolle päiväretkelle pääkaupunkiseudulla

– ulkoiluun, retkeilyyn ja veden äärellä oleskeluun

– koko perheen ohjelmaksi

– hyvää ruokaa kaipaaville

Auringon lisäksi kohdalle osui myös kunnon kaatosade, jota pääsi pakenemaan tunnelmallisen ravintolan sisälle. Ruuaksi söin lapsen kanssa yhteisen annoksen tattipastaa, jonka sai myös vegaanisena ja gluteenittomana. Myös maidottomia jäätelöitä löytyi, ja napero sai viimein kaipaamansa mansikkajäätelöä.

Päivän aikana ruukissa näkyi niin retkeilijöitä, kaveriporukoita, pyöräilijöitä (paljon!) kuin polttareita viettävää juhlaväkeä. Alue siis houkuttelee monia.

Kotiin tuli ostettua minttukaakaota, kuusenkerkkäkahvia, polkakaramelleja ja kanelilla maustettua tummaa suklaata. Miten niin herkkupainoitteista, heh!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook  

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *