Hae
Saran kotikolo

Terveellinen mustikkapiirakka (G, M)

Mustikkapiirakka on ihana herkku niin arkeen kuin juhlaan. Aikoinaan tein piirakan aina valmiiseen murotaikinaan ja ripottelin pinnalle reilusti sokeria. Valtavan hyvää, mutta ne ajat ovat ohi. Silti en ole valmis luopumaan tuosta ihanuudesta! Terveellinen mustikkapiirakka ei kuitenkaan häviä ollenkaan sille valkoisen sokerin kyllästämälle versiolle.

Mustikka itsessään on sellainen superfood ja terveysruoka, että turha sitä on väkisin kääntää epäterveelliseksi. Pienillä muutoksilla kokonaisesta piirakasta on mahdollista tehdä sellaista superfoodia, että sukat sen kuin heiluvat jalassa!

TERVEELLINEN MUSTIKKAPIIRAKKA

 

Gluteeniton piirakkapohja

 

 
1 kananmuna
0,5dl kookosöljyä
4dl tattarihiutaleita
0,5dl vaahterasiirappia
0,5tl kardemummaa
 

Mustikkapiirakkatäyte

 

 
400g (tai 4-5dl) mustikoita
3rkl perunajauhoa
2rkl kookossokeria

Sulata kookosöljy ja sekoita pohjan ainekset yhteen. Voitele piirakkavuoan pohja kookosöljyllä ja painele pohja tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle. Jos haluat murustaa taikinaa myös piirakan pinnalle, jätä sitä puolisen desiä vielä sivuun.

Huom. Jos haluat piirakasta vegaanisen, voit korvata kananmunan 1/2dl maustamatonta soijajogurttia.

 

Jos käytät pakastemustikoita, käytä ne jäisinä. Sekoita perunajauho ja kookossokeri mustikoihin ja kaada mustikat pohjan päälle. Ripottele pinnalle vielä lisää kookossokeria, jos haluat enemmän makeutta.

 

Jos haluat taikinaa pinnalle, ripottele sitä sormenpään kokoisina paloina tasaisesti ympäri vuokaa.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä hetki paistamisen jälkeen.

Nauti ihanan vaniljakastikkeen tai herkullisen vaniljajäätelön kanssa. Tässä piirakassa on ennen kaikkea mustikkaa, koska siitähän mustikkapiirakassa on ennen kaikkea kyse!

Tämän jälkeen tekee mieli nuolla lautanenkin… Ja sehän on täysin sallittua!

Terveellinen mustikkapiirakka säilyy huoneenlämmössä vuorokauden ja jääkaapissa muutaman päivän. Se on oikeastaan vielä parempaa saatuaan jähmettyä ja makujen tiivistyttyä entisestään, joten sen voi huoletta leipoa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Vaikka onhan se tuoreen mustikkapiirakan tuoksu aika vastustamaton, jos on vaikka vieraita tulossa kylään.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

8 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Minkä kokoiseen vuokaan?
    Entä voiko käyttää kookkosöljyn sijaan jotain muuta?

  2. Sara kirjoitti:

    Toki voi käyttää mitä tahansa itselleen sopivaa rasvaa, se ei ole ongelma. Hmm vuoka on pakattuna muuttolaatikkoon joten vaikea sanoa, ihan sellainen peruskokoinen se on – olisiko halkaisija noin 30cm?

    Taikina on sen verran hyvää että ei haittaa jos sitä jää vähän yli syötäväksi sellaisenaan, tai lopusta voi paistaa vaikka keksejä?

  3. Anonyymi kirjoitti:

    Hei! Kuulostaa hyvältä reseptiltä, mutta en itse ole tattarijauhojen suurin ystävä. Voikohan tattarijauhojen sijasta käyttää vaikka kaurajauhoja?

  4. Sara kirjoitti:

    Hei, toki voit käyttää tattarin tilalla kaurahiutaleita tai ihan kaurajauhoakin. Tykkään itsekin tehdä piirakat vaihtelevasti tattarilla tai kauralla, vähän senkin mukaan mitä kaapista milloinkin löytyy. Kaura sopiikin makeisiin leipomuksiin todella hyvin.

  5. leipoja kirjoitti:

    Tuo pohjan määrä ei ollut kyllä mun peruskokoisessa vuoassa riittävä; juuri ja juuri sain levitettyä pohjalle ja vähän jätin päällekin, mut reunat jätin suosiolla pois. Kohta maistellaan 🙂

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hei! No voi harmi, hyvä kun sait kuitenkin juuri riittämään. Tein tätä piirakkaa viimeeksi mökillä ja siellä käyttämäni vanha vuoka oli malliltaan tavallista syvempi. En nyt mittoja tähän saa enää. Toivottavasti maistuu hyvin, ensi kerralla sitten vaan lisää taikinaa?

  6. Marika kirjoitti:

    Voiko kananmunan korvata tässä piirakassa jollain muulla?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Moikka, voi korvata. Lisäisin vaikka noin 1/5tl psylliumia sitomaan aineksia kiinni. Korvaan kananmunan usein myös 1dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia, se toimii myös hyvin. Kananmuna toimii tässä ohjeessa lähinnä sidosaineena, ja tuo toki vähän nestemäisyyttä taikinaan sekoitusvaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *