Hae
Saran kotikolo

Raikas kotitekoinen hunajalimonadi

Hunajalimonadi on erittäin virkistävä juoma nautittavaksi kuumana kesäpäivänä. En kutsuisi itseäni varsinaisesti limsan tai sokerimehujen ystäväksi, mutta raikkaita tuorepuristettuja mehuja ja erityisesti sitruksia rakastan! Etenkin kesällä vuoden kiivaimman nestetankkauksen aikana on hyvä muistaa juoda muutakin kuin silkkaa vettä, joka kuitenkin elimistön läpi liikkuessaan paitsi nesteyttää, myös huuhtoo suoloja, vitamiineja ja mineraaleja matkaansa. Veden juominen on tärkeää, mutta sitäkin voi tehdä liikaa. Ainakin itselleni tästä seuraa päänsärkyä ja vetelä olo. Siksi kuumassa ilmassa tykkään vaihdella juomiani nesteitä. Välillä mehua, välillä vettä, kookosvettä tai hiilihapotettua vettä, vaikka en yleensä hapollisista juomista pidäkään. Aivan ihana raikas ja piristävä vaihtoehto on myös tämä hunajalla makeutettu limonadi, jossa maistuu kirpeä sitruuna ja lempeä hunaja.

Itselläni on aina noussut vesi kielelle amerikkalaisia tv-sarjoja ja elokuvia katsellessa, kun auringon porottaessa tarjolle on asetettu iso kannu itse tehtyä limonadia. Kylmä kannu hikoilee päivän kuumuudessa ja tyhjenee alta aikayksikön. Halusin nostaa vastaavan kannun myös omalle pöydälleni, nautiskella kesän kuumuudesta ja siemailla täydellisen viilentävää limonadia. Vaikka super helteistä ei tässä vielä ole kyse, kesä on vasta aluillaan, joten sitruunalimonadille tulee olemaan vielä paljon käyttöä!

Limonadin valmistaminen on hurjan helppoa, eikä siihen tarvita edes kummoisia välineitä. Hunaja on tehokas makeuttaja ja antaa limonadille makua jo pienessä määrin. Sitruunat ovat täydellisen kirpeä, raikas ja hedelmäinen maku energisoivaan kotitekoiseen limonadiin, jota todellakin kelpaa nautiskella useampi lasillinen.

Jos sinulla on mehuprässi, voit hyvin käyttää sitä sitruunoiden puristamiseen, mutta mehua saa irti hyvin myös käsivoimilla. Mehuprässiä käytettäessä pärjäät muutamalla sitruunalla vähemmän, sillä prässillä mehu irtoaa tehokkaammin. Voit myös käyttää ohjeen mukaisen määrän, jos haluat erityisen kirpeää limonadia. Siruunoiden kirpeyttä saa säädeltyä myös makeutuksen määrällä, eli mitä enemmän hunajaa sitä miedompi juoma.

Puristin itse luomusitruunat mehuprässin läpi kuorineen, joten omassa limonadissani on aika lailla potkua. Sitruunankuoret tekevät limonadista myös sakeampaa. Siivilöin sitruunamehun vielä pienireikäisen siivilän läpi ennen ainesten sekoittamista, jotta sain ylimääräisen sakan mehusta pois.

Lisätwistiä saat lisäämällä limonadiin pienen palan inkivääriä. Sitruunamehuakin voi aina lisätä enemmän, jos siltä tuntuu.

 

HUNAJALIMONADI

 
1,5dl sitruunamehua (noin 3 keskikokoisen sitruunan mehu)
1l vettä
2rkl hunajaa

Purista sitruunoiden mehu erilliseen kulhoon. Jos käytät luomusitruunoita, leikkaa sitruunasta muutama viipale limonadikannuun koristeeksi.

Lämmitä vesi kattilassa ja sekoita siihen hunaja. Veden ei tarvitse kiehua, mutta sen pitäisi lämmetä tarpeeksi hunajan sulamiseen.

Kaada hunajavesi ja sitruunamehu sekaisin, ja sekoita huolella. Kaada seos lasipulloon ja anna kylmetä jääkaapissa parin tunnin ajan.

 

 

Ennen tarjoilua tiputa kannuun muutama sitruunaviipale koristeeksi. Tarjoile limonadi jääpalojen kanssa.

Nauti limonadi muutaman päivän sisällä.

Ohjeessa on hyvin vähän hunajaa siihen nähden, kuinka paljon limonadissa on yleensä sokeria. Itse en koe enempää makeutusta tarpeelliseksi, sillä haluan limonadista ennen kaikkea raikasta enkä makeaa. Makeutuksen määrää on kuitenkin helppo säätää omaan makuusi sopivaksi. Lisää siis hunajaa tarvittaessa.

Hunajalimonadi on maistunut minulle koko alkukesän ajan, erityisesti mökillä, missä on ollut aikaa nautiskella sitä kiireettömästi järvimaisemaa ihaillen. Miljöö on minulle tärkeä myös ruokailussa. Vaikka se arjen tavallinen iltapala maistuukin mainiosti suosikki tv-sarjaa katsoessa, etenkin lomalla on syytä pysähtyä ja todella ihailla ympäristöään. Oli kyseessä sitten tunnelmallinen ravintola ulkomaanreissulla, iloinen piknik lähipuistossa tai valoisassa kesäillassa nautitut letut ulkona, hetki tuntuu aina erityisen hienolta kun sen äärelle todella rauhoittuu. Ja koska tämä kesä on poikkeuksellinen monella tavalla, nautitaan pienistä hetkistä ja niiden lumosta. Suomen kesä on nimittäin ihmeellinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.