Hae
Saran kotikolo

Hedelmäiset aprikoosipullat (G, V)

Kevät on mielestäni kaiken keltaisen ja iloisen värisen aikaa! Nämä aprikoosipullat ovat nappivalinta keväisiin kahvihetkiin auringonpaisteessa, ja ne sopivat myös ihan loistavasti pääsiäiseen! Vaikka tänä vuonna pääsiäisvierailuille ei pääse, kotona on silti mukava kokkailla jotakin pikkuhyvää ja erityistä, jotta pääsiäiseen saa juhlan tuntua. Nyt jos koskaan tarvitsee välillä juhlan aihetta!

Aprikoosipullat ovat pullia sieltä helpoimmasta päästä, ja niin meheviä ja maukkaita, että niitä tekee mieli leipoa heti paikalla lisää! Niin ajattelin myös tehdä, sillä en saanut hätään tuoreita aprikooseja ja käytin pullissa säilykeversioita. Oikein hyviä niinkin, ja helpompaahan se myös on, mutta en malta odottaa kesähedelmien sesonkia ja tuoreiden aprikoosien kokeilemista näissä herkullisissa leivoksissa! Samalla ohjeella saa tehtyä myös ihanan aprikoosipiirakan, kun pullien pyörittelyn sijaan tekeekin taikinasta yhden ison pohjan. Siinä mainio idea vierasvaraksi, sitten kun kyläilemään taas pääsee.

Tällä ohjeella sain itse leivottua 12 jättipullaa. Koska minähän mokasin sen verran, että tein pullista liian isoja ja voihan jessus miten ne turposivat uunissa! Joten itse asiassa tulinkin pullien sijaan jo tehneeksi aprikoosipiirakoita….Tein oikeasti todella pieniä palloja, sellaisia oman kämmeneni kokoisia, mutta selkeästi olisi pitänyt tehdä vielä paaaljon pienempiä. Ihan siis vinkkejä teille jos meinaatte näitä kokeilla (ja kannattaa kokeilla!), että pullista ei kannata pyöritellä normaalia kiiviä suurempia. (No okei, ei kaikista ihan niin valtavia tullut sentään, mutta isoja kuitenkin!)

 

 

Aprikoosipullat

 

PULLATAIKINA

 

4dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)

2/3 tuorehiivasta

2dl maustamatonta soijajogurttia (tai muuta maustamatonta kasvijogurttia)

3rkl agavesiirappia

1-2tl kardemummaa (oman maun mukaan)

6dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta

25g kasvimargariinia

 

Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi, ja sekoita siihen hiiva. Lisää soijajogurtti ja agavesiirappi sekä kardemumma. Itse tujautin kardemummaa ihan reilulla kädellä, koska onhan se nyt mielettömän hyvää!

Lisää hiivaseokseen jauhot pieni määrä kerrallaan. Taikinakoukuista on sekoittamisessa hyvä apu, jotta taikinasta tulee sileää. Tämä taikina nimittäin jää aika pehmeäksi ja märäksi, ja tarttuu sikäli helposti käsiin.

Lisää lopuksi huoneenlämpöinen margariini. Lisäsin margariinin itse laitettuani 4dl jauhoja, ja lisäsin loput jauhot vasta sen jälkeen.

Sekoita taikinasta huolella yhtenäinen, hyvän sitkon saava taikina.

Öljyä kädet ja pyörittele taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille haluamasi kokoisia palloja. Muista tosiaan, että taikina kohoaa vielä huimasti, joten pallerot kannattaa jättää reilusti pieniksi. Painele sormilla pallojen keskusta litteäksi täytettä varten.

 

 

Täyte

 

400g Alpron GoOn maustamatonta rahkaa TAI maustamatonta kavipohjaista jogurttia

1dl sokeritonta aprikoosisosetta (esim. Bonne)

1/2tl kanelia

pinnalle kookossokeria

1 tölkki säilykeaprikooseja

 

Sekoita kaikki muut ainekset keskenään paitsi säilykeaprikoosit. Jos haluat täytteestä makeampaa, voit lisätä siihen agavesiirappia tai kookossokeria. Itse pidin hedelmäisestä raikkaudesta ja rahkan happamuudesta, enkä kaivannut enempää makeutta. Jos käytät rahkan tilalla maustamatonta jogurttia, jossa ei ole lisättyä sokeria, saatat kaivata vähän lisämakeutta täytteeseen.

Lusikoi täyte pullien keskelle ja viipaloi täytteen päälle aprikoosin siivuja. Halutessasi ripottele pinnalle hieman kookossokeria.

Anna pullien kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Paista niitä uunissa 200 asteessa 25 minuuttia.

Anna valmiiden pullien vetäytyä rauhassa, vaikka se vaikeaa olisikin. Kun täyte jähmettyy, pullat pysyvät paremmin kasassa ja täytekin on viilentyneenä paremman makuista.

Vaikka omista pullistani tulikin jättiläisiä eikä somia yksittäisiä pullia, olin näihin pulliin älyttömän tyytyväinen! Ihana herkutella kotitekoisilla leipomuksilla, joissa on loppujen lopuksi vielä todella vähän sokeria ja rasvaa. Aprikoosin makeus on omiaan makeuttamaan näitä pullia, ja rahkatäyte on makealle herkullisen hapan makupari. Kuohkea pehmeä pullataikina on jo itsessään herkullista, ja maukkaalla täytteellä se on entistäkin parempaa!

Jos kaipaat omaan pääsiäiseen, kevääseen, kesäjuhliin tai muuten vain elämääsi maukkaita, kauniita gluteenittomia pullia, tämä aprikoosipullien ohje kannattaa ottaa talteen. Toimii muuten varmasti myös muilla hedelmillä ja miksei marjoillakin. Päärynäpulla, omenapulla, mustikkapulla – kuulostaa hyvältä eikö vain?

 

Katso myös

Aprikoosi-juustokakku

Ihanat pääsiäisherkut

Vegaaniset gluteenittomat rahkapullat

 

 

 

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *