Hae
Saran kotikolo

Chia-mehu on herkkua suolistolle!

Chia-mehu on raikas ja vatsaa hellivä tapa aloittaa päivä! Olen käyttänyt chiasiemeniä jo pidempään erilaisissa vanukkaissa, smoothieissa ja jälkiruuissa. Viime viikkoina olen myös alkanut juoda siemeniä osana aamujuomaani. Juon aamuisin ison lasillisen vettä, johon sekoitan viherjauhetta ja ruususuolaa. Edellisenä iltana olen laittanut chiansiemenet valmiiksi veteen turpoamaan. Näin saan aamulla mahaani huoneenlämpöistä vettä, johon siemenet ovat ehtineet kunnolla turvota. Ongelmalliselle vatsalleni tästä on iso apu. Lämmin vesi imeytyy paremmin eikä ärsytä vatsalaukkua. Hapettunut vesi on myös erityisen nesteyttävää juotavaa.

Yön aikana siemenet ehtivät turvota täysin rauhassa. Chiasiemenet imevät itseensä noin yhdeksänkertaisen määrän vettä – kuvittele jos ne tekevät sen vatsalaukussasi! Siemenet ovat valtavan ravinteikkaita, sisältäen muun muassa reilusti proteiinia ja omega-3 rasvoja, mutta niiden suolistoa hellivä vaikutus vaatii niiden geeliytymisen etukäteen. Jos siemeniä ei turvota, voi edessä olla aikamoiset vatsanväännöt. Chia-mehu on herkullinen tapa nauttia annos ravitsevia siemeniä vatsaystävällisesti.

Yleinen ohje siementen turvottamiseksi on ainakin vartti, mutta itse en ikinä käytä niitä niin nopeasti. Pidän siemenet turpoamassa useita tunteja – mielellään yön yli tai päivän ajan. Turvotessaan siemenet muodostavat nesteen kanssa sammankonkutumaisen geelin, mikä on itsessään melko mautonta. Aamiaisvanukas on helppo tehdä valmiiksi edellisenä iltana, ja smoothiessa käytettävää siemengeeliä voi tehdä kerralla valmiiksi isomman satsin, sillä se säilyy jääkaapissa useamman päivän. Geeliä voi myös syödä sellaisenaan.

Jos rakenne ei miellytä, geelin saa huomaamatta sekoitettua vaikka smoothieen pyöräyttämällä kaikki ainekset sekaisin tehosekoittimella. Siemeniä suositellaan käytettäväksi maksimissaan pari ruokalusikallista päivässä, mutta jos et käytä niitä päivittäin, voit hyvin nauttia silloin tällöin enemmänkin.                                                                        

Chia-mehu on minulle uusi tapa nauttia siemeniä päivän aikana. Olen tykästynyt geelin juomiseen, sillä se tuntuu tekevän vatsalle ja suolistolle erityisen hyvää juuri mahdollisimman nestemäisessä muodossa. Tämä mehuresepti on todella helppo tapa ujuttaa kyseistä superfoodia osaksi päivän ruokavaliota. Tässä ohjeessa on ihana raikas sekoitus ananasta ja kookosta. Ananas puhdistaa kehoa kuona-aineista ja kookosvesi nesteyttää tehokkaasti. Mehu kulkee helposti mukana, toimii erinomaisena osana ateriaa ja on mitä parhain tapa aloittaa uusi päivä. Juoma ei vaadi kylmää, joten se on helppo napata laukkuun myös evääksi.

 

CHIA-MEHU

(kaksi annosta)
 
1 pieni tölkki säilykeananasta mehuineen
2tl chiasiemeniä
2,5dl kookosvettä

(1/4tl erytritolia tai muuta makeuttajaa, jos kaipaat makeampaa mehua)

 

Sekoita blenderillä tai sauvasekoittimella kookosvesi ja ananas. Kaada mehuseos lasipulloon. Lisää chiasiemenet ja ravista pulloa kunnolla sekaisin. Toista ravistelu muutaman kerran seuraavan puolen tunnin aikana. Anna siementen turvota vähintään viisi tuntia. Jos haluat juoman olevan kylmää, pidä pulloa jääkaapissa.

Kun aika on kulunut, lisää pulloon makeutus, jos haluat sellaista käyttää. Ravistele vielä voimakkaasti sekaisin. Jos et halua niellä siemeniä kokonaisina, käytä juoma vielä blenderin kautta, niin saat sileää mehua.

Nauti chia-mehu päivän aikana.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

7 kommenttia

  1. Mika kirjoitti:

    Perustuuko tuo lämpimän veden parempi imeytyminen johonkin tutkimukseen?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hei! Tarkkaa tutkimusta en pysty tähän hätään kaivamaan, mutta kyllä, lämmin vesi imeytyy kehoon paremmin ja nesteyttää myös sikäli paremmin. Kylmää vettä juodessa keho joutuu ensin lämmittämään sitä, joten vaikkapa urheillessa haalea vesi auttaa kehoa nesteytymään tehokkaammin kuin kylmä. Kylmä vesi on toki erityisen virkistävää vaikkapa hellesäällä, joten jos se maistuu paremmin niin eihän siinä mitään vikaa ole, tärkeintä onkin vain juoda tarpeeksi.

  2. Mika kirjoitti:

    Kylmät nesteet ja ruoat vähentävät suoliston ja mahan liikehdintää, mutta vain marginaalisesti – puhutaan kymmenestä minuutista. Tästä eteenpäin itse ”imeytymiseen” lämpötila ei vaikuta, sillä lämpötilaero on jo tasautunut. Siirtyminen mahasta eteenpäin on siis nopeampaa, mutta imeytyminen ohutsuolesta ei ole tehokkaampaa. Täältä voi lukea lisää https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/suppl_2/57/1930269.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Kiitos tarkennuksesta! Tuota juuri tarkoitan, että kehon ei tarvitse käyttää erikseen energiaa lämpimän nesteen lämmittämiseen, vaan se on jo valmista kehon käytettäväksi ja samalla lempeämpää ruuansulatukselle.

  3. Leena kirjoitti:

    Elettiin vuotta 1989, olin muuttanut Mexico city:n töihin 24v, siellä chian siemeniä käyttää koko kansa.
    Ihana tuote.
    2rkl turvotettuna yön yli ja maksimi annos/pvä silloinkin.
    Suolitukos on se ikävin.
    Käytän monessa sakeuttajana.
    Ajan blenderissä jauhoksi.
    Jos kiinnostelee sokerittomat, viljattomat kokkaukseni ilmaiseksi(yli 650 reseptiä) käy kurkkaamassa✨??‍♀️✨)
    Lähdevesi, vesisuodatinkannu, vesisuodatin hanaan, poistamaan lääke ja kloorijäämät. @rasvaamo myy/35e

    Peltiset säilykepurkit hätäruuaksi vain, niistä saat ihan turhia metallijäämiä kehoosi, sikäli mikäli elimistön puhdistelu tyylisesti syöminen kiinnostaa?

    Kotimainen, luomu, tuoreus.

    Mikrosta voi myös luopua…

    Kaikki REKO ryhmät ??Niissä viljelijät itse kiertelee 2 viikon välein toreilla ja koulujen pihoilla. Laitat vaan Face:n Reko ja isoin alue missä asut, löytyy helposti.

    Mun ehdoton chia ’puuro’ Mexico ajaktani menee näin:
    Mittaa 1-2 dl luomukookosmaito kattilaan
    2rkl chiansiemeniö
    Väriä vaikka Malvan tai Hibiskuksen lehtiteestä (sininen/punainen)
    Värjäämättömänä tai ei vähän suolaa suutuntuman mukaan ja pinnalle vielä voinoppia tai piparimuotilla voisydön?

    Iloa kokkailusta näinä Pandemia aikoina todellakin on ollut ja terveys edellä jokaiseen päivään !
    Kaikki einekset mm. jättäneenä pois ruokavaliostani jo 2013.
    Voin superisti, ilman kipuja tai lääkkeitä.
    Waffa suositus. T.57 v tyylimestari

  4. Liisa Väätäinen kirjoitti:

    Leena
    Mistä sun reseptit löytää
    Kysyy Liisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *