Hae
Saran kotikolo

Mehevä pähkinä-omenaleipä

Pähkinä-omenaleipä syntyi ensimmäisen kerran oikeastaan hävikkiruokana, kun tyhjensin pakastimesta edellisen syksyn omenasoseita ja ajattelin käyttää ne leipätaikinaan. Pähkinävoi pääsi mukaan ihan sattumalta, koska sehän sopii loistavasti omenan kaveriksi. Leivästä tuli niin ihanan mehevää ja sekä suolaisten että makeiden päällysteiden kanssa sopivaa, että leivoin uuden jo ennen kuin edellinen pääsi loppumaan.

Pähkinä-omenaleipä on ihana tuoreleipä, joka valmistuu helposti uunipadassa tai halutessasi vaikka sämpylöiksi. Taikinassa on hyvä sitko ja valmiista leivästä tulee ihanan kuohkea ja pehmeäkuorinen.

Jauhoseoksena voit käyttää melkeinpä mitä vain gluteenitonta jauhoseosta, tai valmistaa sellaisen itse. Minulla oli käytössä Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseos, joka sisältää riisijauhoa, tummaa täysjyväriisijauhoa, maissijauhoa, perunajauhoa ja psylliumia. Saat tehtyä helpon sekoituksen itse sekoittamalla esimerkiksi juuri riisijauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa, perunajauhoa ja psylliumia.

 
Omenasoseena käytin tosiaan itse tehtyä uuniomenasosetta, jossa on kotimaisia omenoita ja runsaasti kanelia. Mikäli käytät kaupan valmista omenasosetta, kanelia kannattaa lisätä hieman ohjeen määrää enemmän.

PÄHKINÄ-OMENALEIPÄ 

3dl makeuttamatonta omenasosetta
2dl kasvipohjaista maustamatonta jogurttia (käytin soijajogurttia)
1,5dl makeuttamatonta maapähkinävoita
2dl lämmintä vettä
2/3 tuorehiivaa
6dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta)
2dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3rkl kookossokeria
1rkl kanelia

Sekoita keskenään omenasose, jogurtti ja maapähkinävoi. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen.

Sekoita keskenään kaikki kuivat ainekset. Lisää omenasoseseos, ja sekoita yhtenäiseksi massaksi. Kaada lopuksi sekaan vesi-hiivaseos, ja työstä käsin tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leipävuokaan, uunipataan tai muotoile sämpylöiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä taikina liinalla, ja anna kohota lämpimässä noin 30-40 minuuttia.

Paista leipää uunissa 175 asteessa 45-75 minuuttia, riippuen uunisi tehokkuudesta. Leipä on valmis, kun sen pinta on kunnolla ruskettunut ja tuntuu painettaessa jämäkältä. Voit myös testata kypsyyden tökkäämällä leivän keskelle ohuen tikun. Kypsä leipä ei jätä tikkuun taikinaa.

Mikäli teet leivästä sämpylöitä tai paistat sen vuoassa ilman kantta, leivän pinta rapeutuu enemmän kuin kannen alla paistettuna. Rapeus riippuu myös käytettyjen jauhojen suhteesta. Omenasose ja pähkinävoi kuitenkin takaavat pehmeyttä lopputulokseen, sillä niitä käyttämällä leipä ei pääse kuivumaan.

Säilytä valmis leipä jääkaapissa tai pakastimessa, ellet sitten syö sitä parin päivän sisällä, jolloin huoneenlämpökin sopii.

Suosittelen kokeilemaan etenkin tuorejuuston kanssa. Niin yksinkertaista, mutta maukasta! Oatlyn påmackan tosin maistuu minkä kanssa tahansa.

❤️Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *