Hae
Saran kotikolo

Ruokaisa parsasalaatti

Nyt on yksi omista suosikkisesongeistani, nimittäin parsasesonki! Aina liian lyhyt, mutta sitäkin herkullisempi vihreän tankoparsan kausi menee ohi viikoissa, mutta olenkin yrittänyt viime vuosina ottaa noista viikoista kaiken ilon irti. Parsakeitto on yksi ikisuosikki, kuten myös perinteinen höyrytetty tai uunissa valmistettu lisukeparsa. Nam! Tämä maukas ja monipuolinen parsasalaatti on herkullinen lisä parsaresepteihin, ja maistuu loistavasti lisukkeena tai pääruokana sellaisenaan.

Parsasalaatissa parsa on todellakin pääroolissa, vaikka salaatissa on myös kaikenlaisia muita lisukkeita. Parsasalaatti on täydellisen ruokaisa ja maittava kokonaisuus. Aivan mahtava erityisesti kevyeksi mutta ruokaisaksi lounaaksi, iltapalaksi tai alkusalaatiksi pienempänä annoksena.

Parsasalaatista ei jää nälkä. Se on täynnä terveellisiä kasviksia, joiden rinnalla rapea peruna ja pekonimurut lisäävät ruokaisuutta ja annoksen makua. Pekoni ja parsa on todettu täydelliseksi makupariksi jo aiemmin, joten tämä salaatti onkin vain odottanut oikeaa hetkeä ilmestyä elämääni.

Kasvissyöjiä kehotan kokeilemaan pekonimurun tilalla rapeita uunissa paahdettuja kikherneitä, jotka sopivat annokseen ihan loistavasti. Todennäköisesti siirryn myös itse pian niihin. Niin hyvää kuin pekoni välillä onkin, sen syöminen on minulla hyvin kausittaista. Muutaman kerran pekoniparsaa kesässä riittää, ja sitten olen saanut siitä tarpeekseni. Höyrytettyä parsaa sen sijaan voisin syödä ympäri vuoden!

Omaan makuuni tulinen dijonsinappi sopii parsasalaatin kastikkeeksi kuin nakutettu. Miehen mielestä se oli hieman liian tulista, vaikka kastiketta ei annoksen päälle paljoa tullutkaan. Mikäli et itse pidä lainkaan tulisesta ruuasta, laita dijonia kastikkeekseen vain aavistus. Kastikkeesta tulee melko paksua, mutta sen juoksevuuteen voi vaikuttaa öljyn määrällä. Ohjeessa on määrä vain sille, mitä kahteen salaattiannokseen tarvitsee, mutta kastiketta voi huoletta valmistaa isommankin annoksen ja syödä myös muiden salaattien kastikkeena seuraavina päivinä.

Ohjeesta tulee kaksi pääruuan kokoista annosta. Alkupalaksi siitä riittää hyvin neljälle.

RUOKAISA PARSASALAATTI

 

 

1 nippu tuoretta parsaa

3 keitettyä perunaa

140g pekonikuutioita

2 kananmunaa

10 oliivia

Kaksi kourallista vihreää salaattia

Tuoretta persiljaa

 

Salaattikastike

1rkl dijonsinappia

3rkl oliiviöljyä

Ripaus chilihiutaleita

Mustapippuria

Suolaa

 

Sekoita dijonsinappi ja oliiviöljy keskenään yhtenäiseksi, kiinteäksi seokseksi. Lisää mausteet ja sekoita ne mukaan käsin. Laita kastike odottamaan jääkaappiin.

Keitä perunat kypsäksi kuorineen. Keitä myös kananmunat puolikypsäksi.

Katkaise parsoista puumainen tyviosa pois. Se onnistuu helposti taittamalla käsin, jolloin varsi katkeaa automaattisesti oikeasta kohdasta. Höyrytä parsat al denteksi höyrytyskattilassa tai keitä hetki kattilassa, kunnes parsat ovat pehmenneet, mutta ovat edelleen jämäkän kiinteitä.

Silppua salaatti annoslautasille. Annostele lautasille myös oliivit, kypsä parsa ja kananmunat puolitettuina.

Kypsennä pekonikuutiot paistinpannulla rapeaksi. Laita kuutiot erilliseen kulhoon odottamaan. Viipaloi kypsät perunat siivuiksi ja ruskista ne pannulla pekonin rasvassa. Lisää perunat sekä pekonikuutiot salaattilautasille.

Levitä kastiketta salaattiannosten päälle ja nauti heti. Viimeistele annos ripottelemalla pinnalle tuoretta persiljaa.

Parsasalaatti maistui meille molemmille niin hyvin, että tästä saattaa tulla tämän parsasesongin uusi hittiresepti. Ainakin tähän mennessä sitä on tullut valmistettua jo kolmesti!

Tykkään erityisesti kesällä viileästä ruuasta. Salaatit ovat loistava tapa tyhjentää jääkaappia, sillä niihin voi heittää mitä vain ja lisäksi nauttia helposti sesongin tuoreista raaka-aineista. Parsasesonki on erityisen tunnistettavissa sen lyhyyden vuoksi. Muutaman viikon ajan parsaa saa edullisesti ihan pienistä lähikaupoistakin, mutta juhannukseen mennessä sen hinta on jo vähintään tuplaantunut. Tätä sesonkiherkkua kannattaa siis nauttia erityisen paljon juuri nyt sen ollessa parhaimmillaan.

Tämä parsasalaatti on yksi monista tavoista herkutella terveellisellä vihreällä tankoparsalla!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *