Hae
Saran kotikolo

Valkosipuli-papu yrttitahna ja gluteeniton tattarinäkkileipä

Rakastan siemennäkkäriä ja voisin välillä melkeinpä elää sillä ja erilaisilla päällysteillä. Siemenet voivat kuitenkin suurissa määrin olla rankkoja sulatettavia vatsalle, minkä vuoksi on hyvä hyödyntää myös siemenettömiä korppuja – mutta ei tietenkään ilman levitteitä!

Pavut ovat ravinteikkaita ja proteiinipitoisia lisukkeita ruuassa, ja niistä syntyy mitä herkullisimpia tahnoja – mieti vaikka kikherneistä valmistettua hummusta. Valkoiset eli voipavut ovat suosikkejani, ja niistä syntyykin kerrassaan ihana kermaiseen vivahtava tahna.

Suosittelen hankkimaan tähän reseptiin kuivattuja papuja ja liottamaan ne itse, jolloin pavut ovat myös helpompia ruuansulatukselle. Kerta siemeniä ei tällä ohjeella tarvitse sulatella, ei pidä ärsyttää vatsaa myöskään pavuilla, jos tiedät olevasi niille herkkä. Pitkällä liotusajalla on valtava merkitys, trust me.

 

Mikäli vatsasi kestää papuja kuitenkin hyvin etkä malta odotella, voit hyvin käyttää valmiita purkki- tai tölkkipapuja.

VALKOSIPULI-PAPU YRTTITAHNA


2dl kuivattuja voipapuja
1/2dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1/2dl vettä
5 valkosipulinkynttä
1rkl yrttimaustesekoitusta tai oma sekoitus esim. rosmariinia, timjamia ja basilikaa
1/4tl suolaa
Ripaus mustapippuria

Laita pavut isoon astiaan, kuten kattilaan, ja anna liota noin kahdessa litrassa vettä 12-24 tuntia. Pidempikään liotusaika ei haittaa, mutta silloin vesi kannattaa vaihtaa välissä. Sen voi halutessaan vaihtaa myös lyhemmän liotuksen aikana.

Liottamisen jälkeen valuta ja huuhtele pavut. Keitä papuja ainakin 60 minuuttia, mielellään pidempäänkin, jotta saat ne varmasti kypsäksi. Tässä tapauksessa ei edes haittaa, vaikka pavut pääsisivät muusaantumaan, sillä muusiksi ne menevät kuitenkin!

Keittämisen jälkeen valuta keitinvesi pois ja anna papujen jäähtyä.

Papujen jäähdyttyä yhdistä kaikki ainekset yrttimaustetta lukuun ottamatta ja työstä tasaiseksi massaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Voit säädellä tahnan paksuutta lisäämällä tai vähentämällä veden sekä öljyn määrää. Ohjeen mukaisilla määrillä tulee melko paksua tahnaa.

Kaavi tahna sopivaan säilytysastiaan ja lisää yrttimauste. Sekoita yrtit käsin tahnan sekaan. Säilytä tahnaa jääkaapissa ja käytä viikon sisään.

TATTARINÄKKILEIPÄ


3dl tattarihiutaleita
1dl tattarijauhoa
1dl kvinoajauhoa (tai täysjyväriisijauhoa)
1,5dl vettä
2rkl vaahterasiirappia
1tl psylliumia
1/2tl suolaa

Sekoita keskenään kuivat aineet, lisää vesi sekä vaahterasiirappi ja sekoita huolella. Kumoa taikina uunipellille leivinpaperin päälle, aseta sen päälle toinen leivinpaperi, ja levitä taikina käsin tai kaulimen avulla tasaiseksi pellin kokoiseksi levyksi. Irrota päällimmäinen leivinpaperi ja leikkaa taikinaan viillot valmiiksi sopivan kokoisia paloja varten.

Paista uunissa 175 asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes taikina on kunnolla kuivunut ja rapeutunut.

Olen tykännyt yhdistellä näitä kahta erityisesti iltapalalla tai keittoruuan ohessa.

 

 

Kunnolla kuivunut näkkäri säilyy huoneenlämmössä pitkään, ja paputahna valmistuu niin helpolla, että sitä voi aina pyöräyttää lisää edellisen satsin loppuessa.

❤️Sara


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *