Raaka jogurttijuustokakku – ei pähkinää!
Raakakakuissa käytetään yleensä aina pähkinäpohjaa. Vaan ei tässä, sillä nyt kyseessä on raaka juustokakku, missä on oikea keksimäinen pohja ja jogurttinen, marjaisa täyte. Ihan täydellinen kesäkakku! Raaka jogurttijuustokakku on kermainen mutta samalla freesi, ihanan täyteläinen ja suussa sulava!
Inspiraationsa kakku sai Fazerin jogurttisuklaasta – suosikkini, vaikka en enää sitä syö. Eipä tämän kakun jälkeen harmita! Pohjan tein samoilla aineksilla kuin raakojen Twix-patukoiden keksin – minähän sanoin hyödyntäväni sitä keksipohjaa vielä uudestaan! Ja sama pohjataikina toimiikin tässä herkullisessa marjakakussa mitä parhaiten.
Voit käyttää tässä raakakakussa mitä marjoja tahansa, ja yhtä lailla käyttää niitä tuoreina, kuivattuina tai pakastetuina. Huomioi kuitenkin, että pakastemarjoista irtoaa sulaessa nestettä, eivätkä ne tai tuoreet marjat jämähdä massan sekaan yhtä hyvin kuin kuivatut. Pakastekuivatut marjat toimivat mielestäni parhaiten, koska massaan sekoittuessaa ne pehmenevät mukavasti, mutta eivät vesitä massaa ja estä kakkua jähmettymästä. Jos käytät tuoreita tai pakastettuja marjoja, niitä kannattaa hieman muusata ennen massaan lisäämistä, ja välttää sekoittamista. Pikemmin tiputtele marjoja täytteen sekaan sen jälkeen, kun olet kaatanut täytteen vuokaan.
Erilaisia marjoja käyttämällä jogurttijuustokakusta saa jokaiseen marjasatoon sopivan herkun! Täyte on itsessään juurikin lempeän jogurttinen ja sen verran neutraalin makuinen, että sekaan sopivat niin mustikat, mansikat, vadelmat kuin viinimarjatkin. Kokeile myös esimerkiksi lakkoja ja puolukkaa! Puolukka toimii hyvin myös tuoreena, koska se pysyy paremmin kasassa ja sopii hyvin kakkuun myös kokonaisena.
RAAKA JOGURTTIJUUSTOKAKKU
Pohja
Sulata kookosöljy vesihauteessa ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Kaada taikina irtopohjavuoan pohjalle ja levitä tasaiseksi levyksi.
Anna pohjan kovettua jääkaapissa vartin verran.
Jogurttitäyte
1dl kookosöljyä
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa.
Sekoita kaikki ainekset (paitsi psyllium ja kuivatut marjat) tehosekoittimella tasaiseksi, sileäksi massaksi. Käytä kookosmaitotölkistä vain pinnalla oleva paksu, valkoinen osa. Nesteen tölkin pohjalta voi käyttää vaikka smoothiessa.
Murskaa kuivatut marjat pienemmäksi rouheeksi ja sekoita käsin jogurttitäytteen sekaan. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai pakastimessa tunnin, pari.
Koristele kakku halutessasi raakasuklaalla, tuoreilla marjoilla tai miksipä ei molemmilla!
Ihanan kuuloinen ja näköinen kakku! Tuota täytyy kokeilla. Mahtavaa saada myös pähkinättömiä reseptejä raakakakkuihin. Tykkään tehdä raakakakkuja, mutta pähkinäallergisena reseptien löytäminen on haastavaa (ja taidot/mielikuvitus ei riitä soveltamiseen :D). Onneksi on tällaisia blogeja, joista saa valmiit ohjeet kokeiltuna. Tällainen tumpelompi leipojakin saa tehtyä herkkuja 😀 Otankin sinun blogisi vakioseurantaan 🙂
Kiva kuulla että löytyy apua?Etenkin raakaherkkujen kanssa pähkinöiden välttäminen voi olla vaikeaa. Jos siemenet sopivat, niin joskus niitä voi käyttää pähkinöiden korvaamiseen. Esim auringonkukansiemenet sopivat melko hyvin cashewpähkinöiden tilalle, silloin myös makeutusta kannattaa lisätä. Itsekin tykkään usein tehdä ilman pähkinää, koska pähkinät tekevät kokonaisuudesta aina niin tuhdin. Etenkin näin kesäisin tällaiset pähkinättömät kakut maistuvat ihanan raikkailta ja silti niin täyteläisiltä!
Voisikohan tähän käyttää (pakaste)kuivattujen sijaan myös tuoreita tai pakastettuja marjoja?
Kyllä! Tarkoitukseni onkin kokeilla tätä tuoreilla mustikoilla…huomioi kuitenkin että tuoreissa marjoissa ja etenkin pakastetuissa on enemmän nestettä, mikä vaikuttaa koostumukseen.
Toi Twix-keksitaikina on tosi monikäyttöinen ja hyvä pohja. Ja toimii myös raakakaakaolla höystettynä esim. suklaakakkuun, mikäli pähkinöitä ei saa olla. Muistaakseni yhdistelin pähkinättömän sitruskakun ja suklaa-twix-pohjan reseptejä. Oli ilmeisesti muistakin hyvää, kun vasn maistiainen jäi mulle. Onneks maistelen aina leipoessa kippojen reunoilta ?.
Oi se maistelu on leipomisen parhaita puolia? Joo se on ihanan makuinen pohja, eikä vaadi mitään superteholaitteitakaan kun ainekset vaan sekoitetaan, joten on helppo tehdä. Tykkään myös siitä että pohja on jämäkkä ja kova, niin kakkukin saa kunnon tuen. Kuulostaa ihanalta tuo tekemäsi yhdistelmä, toimii varmasti. Pitääkin kokeilla myös suklaalla höystettynä, siitähän saisi ihan maustetun suklaalevynkin tehtyä…
Hei! Mitähän psylliumia käytät? Oma kakkuni meni pilalle, kun psyllium muutti sen värin harmaanruskeaksi ja koostumuksen könttiseksi kaurapuuroksi…. Psylliumeissa lienee siis eroja.
Kääk apua, se ei ole ollenkaan toivottu lopputulos! Niissä on tosiaan eroja. En ole mitenkään merkkiuskollinen, mutta iso ero on jo siinä käyttääkö psylliumkuitua vai -kuitujauhetta. Kuitu on hiutalemaista ja sitä riittää aina sellainen pieni ripaus, ja se hyydyttää massaa muuttamatta kuitenkaan makua tai väriä. Psylliumkuitujauhl sopii paremmin leipätaikinaan ym suolaiseen, ja se on sellaista ruskehtavaa väriltäänkin. Käytä itse melkeinpä pelkästään kuitua, koska se sopii paremmin monenlaiseen tarkoitukseen ihan smoothieita myöten. Lisään tämän ohjeeseen, pahoittelut etten ole tajunnut sitä aiemmin tehdä! Toivottavasti seuraava kakku onnistuu paremmin.
Kivan näköinen. Olisin halunnut kokeilla tätä, mutta reseptissä taitaa olla jokin virhe? En löytänyt aineluettelosta jogurttia enkä sitä tuorejuustoakaan. Korjaisitko reseptin, kiitos.
Hei, kiitos kommentista ja kiva että kakku houkuttelee! Ohje on ihan oikein, eikä tähän kuulu jogurttia tai tuorejuustoa, koska kyseessä on raakakakku. Niissä käytetään kuumentamattomia ja raakoja aineksia. Aiheesta voi lukea lisää esim. täältä: https://www.ruohonjuuri.fi/blogs/ajankohtaista/herkulliset-raakakakut-katso-greenstreetin-vinkit