Hae
Saran kotikolo

Mitä meidän mökkikylillä voi tehdä? Ideoita kotimaan matkailuun

Minä koen olevani ihan super onnekas, koska meidän perheellä on käytössä kaksi mökkiä. Halusinkin tuoda esiin kivoja juttuja, mitä voi hyödyntää kotimaan matkailussa etenkin nyt kesällä, joten nyt on esittelyssä Puumala ja Leppävirta. Toivottavasti tästä kipinöi teillekin ideoita kotimaan matkailuun kenties jo tälle kesälomalle!

Toinen on minun perheeni ympärivuotinen lomapaikka, joka on rakennettu sille samalle tontille minne ukkini aikanaan rakennutti kesämökin ja missä vietin kaikki lapsuuteni kesät vauvasta saakka. Mökkeily on siis minulla verissä, ja tuo Saimaan rannan tontti äärimmäisen rakas ja muistoja täynnä.

Miehen perheen mökki on puolestaan Leppävirralla. Linnuntietä matka mökkien välillä ei ole pitkä, ja kun ajellaan sujuvaa oikoreittiä mutkaisten hiekkateiden kautta, ei matkaankaan mene kuin pari tuntia. Mökkejä on siis helppo vaihdella. Helposti voisi olla, että välimatkaa olisi tuntikausia, joten tässäkin suhteessa meitä on onni potkaissut. Leppävirtaan keskityn ihan omassa tekstissä.

Saimaalta löytyy myös tällaisia ihmeitä ❤️

Ensiksi keskityn meidän mökkialueeseen, eli Puumalan seutuun

Ensiksi aloitetaan Puumalasta. Meidän mökkihän on virallisesti Hurissalossa, joka kuuluu Puumalan kuntaan ja on itse asiassa Suomen kolmanneksi suurin sisävesisaari. Ja koko alue on lumoavan kaunis. Täältä löytyy muun muassa Lietvesi, juuri meidänkin mökin vesistö, joka jaksaa lumota kauneudellaan joka vuosi uudestaan.

Luontoa ja ruokailua

Puumala on hauska kesäkaupunki, jonka satamassa pyörii julkisuudesta tuttuja naamoja ja näkyy ajoittain myös hulppeita veneitä. Satamassa maistuu jäätelöt tai ihan kelpo ruokakin, mutta miljööhän siinä on se juttu. Enemmän vielä suosittelen ainutlaatuisia kesäkahviloita, kuten Lietveden sillan kioskia. Kannattaa myös kipittää urheasti sillalle ihailemaan mitä upeinta Saimaan maisemaa. Toinen upea paikka on myös Rokansalo, josta löytyy uskomattoman upeita luonnon hiekkarantoja, kuusimetsää ja vaellusreittejä saaren ympäri.

Muistan kun kiersin saarta eräänä kesänä veljeni kanssa pikkutyyppi kantorepussa, ja välillä kahlattiin purojen läpi tai syötiin mustikoita paahtuneilta metsämättäiltä. Saaressa voi myös yöpyä hyvin alkeellisissa vuokramökeissä, jotka sijoittuvat upeasti rannan tuntumaan, ja sieltä löytyy myös autenttinen Mallun kuppilan nimellä kulkeva kahvila.

Juuri vähän ennen meidän mökkitien risteystä pääsee ajamaan rakokiville, joiden viereen pääsee autolla ja mikä sopii esimerkiksi loistavaksi tauko- ja eväspaikaksi kesken matkan. Näkymä on aika mieletön, ja pistää ajattelemaan mitähän kaikkea sitä ennen muinoin onkaan maailmassa tapahtunut. Lapsille paikka on myös aikamoinen seikkailu, kun pääsee mönkimään ihan oikeaan kivien muodostamaan luolaan.

Vaeltamista ja urheilua

Alueella näkee nykyään todella paljon pyöräilijöitä. Joitakin vuosia sitten nimittäin alettiin kovasti markkinoida Saaristoreittiä, eli pyöräilyreittiä alueen ympäristössä. Tämä Puumalan upea 60 km:n pituinen maisemareitti avattiin kesällä 2017, ja se kulkee Hurissalon ja Lintusalon saarien väliä Norppa II -pyörälautalla. Aikatauluja lautalle löytyy täältä. Samalla reitillä oleva Lintusalo on ehdottomasti vierailun arvoinen lokaatio: paikan päältä saa paistettuja lettuja ja pääsee myös katselemaan kesäteatteria, tänä kesänä nimeltään Kaukaisia vieraita.

Vaeltamisesta ja pyöräilystä innostuville suosittelen kovasti myös Elsa Heporaudan polkua, 22-24 km pitkää reittiä, jonka kaverini kanssa vaelsimme eräänä syksynä hirvikärpäsiä vältellen. Reitin maasto on vaihtelevaa aina metsäpoluista ja suosta maalaismaisemien koristamiin hiekkateihin. Helppoa maastoa sinänsä kelle vain, ja pyörän joutuu kantamaan ehkä vain sen suopätkän yli. Itse en ole reittiä pyöräillyt, mutta muu perhe kyllä.

Muuta suositeltavaa

Ja sitten Sahanlahti. Olen vuosien aikana nähnyt tällä paikalla monen monta yrittäjää, mutta nykyiset ovat olleet siellä pitkään ja saaneet paikan kukoistamaan. Maukasta, joskin hintavaa ruokaa, viihtyisä ympäristö majoituksineen ja aktiviteetteineen. Helppo kohde pysähtyä matkan varrella, ja on muuten heti Saimaan rannalla. Viime kesänä paikassa aloitettiin  myös livekeikat, mikä toi alueelle hienoa uutta tarjontaa. Olin itse Olavi Uusivirran akustisella keikalla, ja olipa muuten hieno tilaisuus keskelle kesää. Tunnelma teltassa on kovin ainutlaatuinen sellaisessa paikassa. Ja on siellä tapahtumia luvassa tällekin kesälle.

Nykyään myös Pistohiekka on herännyt uudelleen eloon. Tämä leirintäalue oli aivan tukossa kun olin lapsi – muistan miten Pistiksen ohi ajaminen saattoi juhannuksena kestää ikuisuuden, kun ruuhka alueelle oli niin kova. Sittemmin paikka kuihtui lähes täysin, satunnaisia tansseja lukuun ottamatta. Sitten sitä rempattiin ja viime kesänä Pistis sai ikään kuin uuden alun. Ihana hiekkarantahan siellä on, ja taas hyvä uusi paikka minne pääsee jätskille tai syömään veneillen tai autolla.

Niinisaaresta löytyy ravintola Niinipuu, joka on rakennettu vanhaan navettaan. Niinisaari on muutenkin hyvä retkikohde, ja sieltä löytyy myös majoitus. Alueella pääsee tekemään norpparetkiä (enemmän kevään juttu) ja retkeilemään luonnossa mitä rauhallisimmassa ja kauneimmassa ympäristössä.

Meidän kesä alueella kuluu suurelta osin omissa perinteisissä jutuissa – mökkeilystä ja veneilystä nauttien. Itselläni on ne suosikki reitit metsäteillä missä on ihana käydä lenkkeilemässä, ja nykyään paremmalla veneellä pääsee tekemään entistä pidempiä veneretkiä. Minä todella rakastan tätä seutua ja suosittelen siellä pyörimistä kesällä ihan jokaiselle. Kauniimpaa palaa Saimaasta ja järvi-Suomesta on vaikeaa löytää, ja ihan paikallisesta Hurissalon kyläkaupasta saakka pikkukylän ihmiset ja tunnelma vievät mennessään.

Toivottavasti tästä irtoaa ideoita kotimaan matkailuun ja uusia paikkoja mihin tutustua. Tämä maa on nimittäin täynnä ihania pieniä helmiä, joita kannattaa käydä katsomassa.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *