Hae
Saran kotikolo

Tomaattinen makkarapata

Pataruuat ovat tuhteja, lämmittäviä talviherkkuja, joista tykkään erityisesti siksi, että niiden valmistus ei vaadi juuri mitään vaivaa. Ainekset vain pataan ja uuniin muhimaan. Vaikka patojen kypsymiseen voi mennä tovi, ei aktiivinen työaika vaadi montaa minuuttia, ja padan hautuessa uunissa on aikaa kaikelle muulle ja mahdollisuus ottaa ihan vain rennosti.

Tomaattinen makkarapata on pataruoka sieltä nopeimmasta päästä. Se ei vaadi kovin pitkää kypsennysaikaa, ja on tulvillaan makua. Mausteista ja suolaista makkaraa tasapainottaa raikas, kevyt tomaattikastike ja padan täyttävyyttä lisäävät pavut ja runsaat kasvikset.

Makkaran määrä padassa ei ole niin tarkka, sinne sopii hyvin isompikin määrä, jos kaipaat sitä erityisen paljon. Pienemmälläkin määrällä saa hyvää makua, etenkin, jos pilkot makkarat mahdollisimman pieneksi. Sillä tavalla saat enemmän palasia ympäri pataa.

Omat makkarapakettini olivat molemmat 230g ja käytin ne kokonaan. Se oli mielestäni varsin passeli määrä. Padasta ei tule liian suolaista, vaan tomaatille ja muille kasviksille jää myös tilaa.

 

TOMAATTINEN MAKKARAPATA

~200-300g chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
~200-300g bratwurstia
1 purkki kidneypapuja
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
2dl erivärisiä pikkutomaatteja
2 isoa tomaattia
500g tomaattimurskaa
3dl vettä
1 sipuli
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
3rkl gluteenitonta soijakastiketta
1rkl (savu)paprikajauhetta
1rkl kuivattua oreganoa
1rkl kuivattua rosmariinia
Mustapippuria

Suuruste: 2rkl perunajauhoa ja 1dl kylmää vettä


valmistus

Pilko makkarat pienemmiksi palasiksi ja sipuli sekä valkosipuli pieneksi silpuksi. Ruskista makkarat nopeasti pannulla ja lisää silputut sipulit. Kaada seos uunipadan tai haudutuspadan pohjalle.

 

Valuta ja huuhtele pavut. Pilko paprikat ja halkaise pikkutomaatit kahtia.

Sekoita keskenään vesi, tomaattimurska, mausteet, paprika, pikkutomaatit sekä sipuliseos. Kaada seos uunivuokaan, ja sekoita makkarat pohjalta mukaan seokseen.

 

 

Viipaloi isot tomaatit noin neljään tasapaksuun viipaleeseen ja asettele viipaleet muiden ainesten päälle.

 

Kypsennä makkarapataa 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai haudutuspadassa miedommalla lämmöllä parisen tuntia. Kävin itse lenkillä välissä ja pata ehti muhia haudutuspadassa kaksi ja puoli tuntia.

 

Lopuksi ota pata hetkeksi pois uunista, sekoita suurusteen ainekset ja valuta seos ohuena nauhana padan sekaan samalla sekoittaen. Suurustaminen ei ole pakollista, mikäli et sitä halua tehdä, mutta siinä tapauksessa laita pataan vettä vain 1dl, jotta siitä ei tule liian vetistä.

 

Laita pata vielä noin vartiksi takaisin uuniin tekeytymään, tai jätä vielä haudutuspataan muhimaan. Suurustamalla saat makkarapataan hyvän muhennosmaisen koostumuksen.

 

Tarjoa makkarapata esimerkiksi riisin, perunoiden, perunamuusin tai uunijuuresten kanssa. Miksei myös leivän kanssa.

 

Makkarapadassa maistuu raikas tomaatti ja se on täynnä erilaisia maukkaita sattumia. Pata on täyttävää, mutta ei niinkään raskasta ruokaa runsaasta kasvisten määrästä johtuen.

Vaihtelua saa helposti lisuketta vaihtelemalla. Kuvausannokseen kuului riisi, mutta seuraavana päivänä söin pataa keitetyn tattarin kanssa. Myös kaurarouhe sopisi varmasti loistavasti.

 

Lisäpotkua saat lisäämällä pataan chiliä, mikäli tulinen ruoka on mieleesi.

Etenkin kylmään vuodenaikaan haudutuspata on keittiössäni kovassa käytössä. Siinä on helppo hauduttaa aamupuuro yön aikana, valmistaa tuore leipä, hauduttaa liemiä tai juurikin erilaisia patoja. Samat ruuat onnistuvat helposti uunissa, mutta uunia ei uskalla jättää pitkäksi aikaa yksin päälle, toisin kuin haudutuspadan, jossa ruoka muhii valmiiksi vaikka työpäivän aikana.

Jos siis kiireinen aikataulu vie aikaa ja energiaa, eikä ruuanlaitolle löydy enää intoa, suosittelen lämpimästi haudutuspadan hankintaa. Hankin omani pari vuotta sitten ja yhä edelleen opin yllätyksekseni uusia juttuja mitä siellä voikaan valmistaa.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *