Hae
Saran kotikolo

Syksyinen puolukkapataleipä

Pataleipä on yksi helpoimpia leipiä valmistaa, myös gluteenittomana. Ei muuta kuin ainekset sekaisin, taikina tekeytymään yön yli ja aamulla uuniin. Eipä aikaakaan, kun aamiaisella odottaa uunituore, höyryävä leipä. Pataleipään lisäksi sopii hyvin pelkistetty tai mukavilla lisämausteilla tuunattu taikina, kuten nyt syksyiseen makumaailmaan sopiva puolukka. Puolukan happamuus ja kirpeä makeus ovat ihana lisä happamaan leipätaikinaan! Puolukkapataleipä toimii erityisen hyvin (kasvipohjaisen) tuorejuuston kanssa.

Pataleivän voi halutessaan paistaa jo aiemmin, mutta seisottamalla taikinaa yön yli tai päivän ajan saat taikinaan enemmän happamuutta ja kuohkeutta. Erona tavalliseen pataleipään on se, ettei gluteenittomaan taikinaan juuri kajota kohottamisen jälkeen. Pataleivän helppoushan on osaltaan siinä, ettei taikinaa kuulu vaivata, mutta gluteenittoman pataleivän kanssa saa olla tarkkana, jotta kuohkeus ei katoa taikinaa käsiteltäessä.

GLUTEENITON PUOLUKKAPATALEIPÄ

 

3,5dl haaleaa vettä
1/3 tuorehiivaa
1tl suolaa
2rkl vaahterasiirappia
1dl saksanpähkinöitä
5dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta)
3dl puolukoita (tuoreita tai jäisiä)

Sekoita hiiva haaleaan veteen. Lisää vaahterasiirappi ja suola nesteen sekaan.

Sekoita jauhot, pähkinät ja puolukat keskenään erillisessä kulhossa. Murskaa pähkinöitä hieman pienemmäksi. Voit käyttää puolukat tuoreina tai jäisinä, jäisetkin ehtivät sulaa ennen paistamista, eikä puolukoista irtoa yhtä paljon nestettä kuin monista muista marjoista.

Lisää vesi-hiivaseos muiden ainesten joukkoon ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Älä jää vaivaamaan taikinaa, vaan sekoita ainoastaan aineksista yhtenäinen massa.

Peitä kulho kannella tai liinalla ja anna taikinan tekeytyä noin 5-8 tuntia.

Kuumenna kiertoilmauuni 200 asteeseen tai tavallinen uuni 225 asteeseen. Nosta uunipata kansineen uuniin kuumenemaan puoleksi tunniksi.

Jauhota alusta ja kumoa leipätaikina kulhosta jauhojen päälle. Tarvittaessa voit hieman muotoilla taikinaa, mutta varo rikkomasta kuohkeutta liian rajulla käsittelyllä. Levitä jauhoja taikinan jokaiselle puolelle, ja nosta taikina kuumennettuun uunipataan.

Kypsennä leipää noin 50 minuuttia kannen alla. Sitten nosta kansi pois ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes leivän pinta on ruskettunut ja rapea.

Jätin itse valmiin leivän vielä uuniin, jotta pysyisi lämpimänä myös siipan heräämiseen asti

Puolukkapataleipää kannattaa kypsentää kannen alla hieman tavallista leipää pidempään, jotta se ehtii kypsyä rauhassa eivätkä pinnalla olevat puolukat pääse palamaan kuumassa uunissa.

Valmiissa pataleivässä on houkuttelevan rapea kuori ja pehmeä, marjaisa sisus! Puolukka antaa leivälle hauskaa lisämakua ja tekee siitä helposti muunneltavan. Puolukkapataleipä sopii sekä suolaiseksi että makeaksi herkuksi. Puolukka onkin siitä ihana marja, että se toimii sekä jälkiruuissa että suolaisten ruokien, kuten kaalilaatikon, lisukkeena.

Loppukesästä ja syksystä metsät ovat puolukkaa pullollaan, ja tämä monikäyttöinen marja taipuu niin moneksi, että olen innolla täyttänyt sillä myös omaa pakastintani. Jos puolukan happamuus ja kirpeys vieroksuttavat, kokeile hyödyntää niitä esimerkiksi tässä herkullisessa pataleivässä, jossa puolukka maistuu lempeästi osana mehevää leipätaikinaa.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

2 kommenttia

  1. Lotta Rontti kirjoitti:

    Näyttääpä ihanalta! Kohotitko taikinaa yön yli jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Täytyypä laittaa resepti testiin! 🙂

  2. Sara kirjoitti:

    Huoneenlämmössä annoin kohota. Tuli todella maukas leipä, puolukat sopivat ihanasti taikinaan ja pataleivässä on aina niin herkullisen rapea kuori!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *