Hae
Saran kotikolo

Gluteeniton ja maidoton lihapiirakka

Uunissa pellillä paistettu gluteeniton ja maidoton lihapiirakka on yksi kestosuosikeistani. Se toimii joka aterialla, ja pakkaseen valmiina paloina säilöttynä on pelastanut monta nälkäistä iltaa, kun kaapit huutavat tyhjyyttään eikä mitään jaksaisi alkaa valmistamaan. Lihapiirakka on myös yllättävän helppo tehdä, ja toimii erittäin hyvin gluteenittomana sekä maidottomana versiona.

Gluteeniton lihapiirakka on ruokaisa ja täyttävä ateria, josta saa nopeasti niin helpon välipalan kuin isommankin nälän vievän aterian. Lisäämällä lihapiirakan päälle viipaloitua kananmunaa ja oheen salaattia, on edessäsi mitä helpoin kiireisen illan päivällinen!

Gluteenitonta ja maidotonta lihapiirakkaa kannattaa jemmata valmiiksi vaikka pakastimeen, mistä se on nopea sulattaa tarpeen tullen.

Pari kikkaa takaavat onnistuneen lopputuloksen: jätä kuoritaikina riittävän kosteaksi ja käytä leivinpaperia apuna piirakan taittelussa.

Tällä ohjeella tulee yksi puolikkaan pellin kokoinen gluteeniton ja maidoton lihapiirakka. Tuplaamalla ohjeen määrät saat helposti tehtyä kaksi lihapiirakkaa kerralla, ja ne mahtuvat vielä samalle pellille paistettavaksi.

 

GLUTEENITON JA MAIDOTON LIHAPIIRAKKA

 

 

Jauheliha-riisiseos

 

 
400g jauhelihaa
1rkl paprikajauhetta
1rkl sipulijauhetta
1tl juustokuminaa
1tl meiramia
Mustapippuria
Suolaa
1,5dl puuroriisiä (kuivana)
1dl kookosmaitoa + 4dl vettä TAI 5dl muuta kasvimaitoa

Ruskista jauheliha pannulla ja lisää mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä samalla kun keität riisin.

Keitä riisi kookosmaidon ja veden sekoituksessa puuromaiseksi ja kiinteäksi seokseksi. Voit hyvin käyttää jotakin muuta kasvimaitoa, jos kookos ei miellytä. Itse tykkään sen tuomasta kermaisuudesta puurossa, ja muuten kookosmaitoon keitetty riisipuuro ja -vanukas ovatkin aivan ihania!

Kun riisi on valmista, sekoita se jauhelihan kanssa yhteen.

 

Taikina

 
50g leivontamargariinia tai muuta rasvaa
3,5dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Viljatuotteen pullajauhoa)
1/2tl psylliumia
1/2tl suolaa
1tl leivinjauhetta
2dl maustamatonta maidotonta jogurttia (käytin soijajogurttia)
2 kananmunaa

Sulata rasva pehmeäksi, mielellään huoneenlämmössä. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää sekaan jogurtti sekä kananmunat. Sekoita huolella. Lisää lopuksi pehmennyt rasva ja vaivaa taikinaa hetki käsin, kunnes siinä on hyvä sitko ja sileä koostumus.

Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia, minkä jälkeen sitä on helpompi käsitellä.

Kaulitse taikinasta pöydällä leivinpaperin päällä iso ohut levy. Voit myös kaulita levyn jo valmiiksi pellin päällä, jos pellin reunat eivät ole tiellä.

Nosta leivinpaperi ja taikinalevy uunipellille. Levitä jauheliha-riisiseosta taikinalevyn toiselle puoliskolle, mutta jätä reunoille hieman tilaa. Kun kaikki täyte on lisätty, taita toinen puolikas taikinasta täytteen päälle.

Taittelu onnistuu helposti, kun käytät taittamiseen leivinpaperia, ja jonka vain vedät pois taikinan päältä täyttämisen jälkeen. Voit käyttää leivinparia apuna myös reunojen painelussa tiiviisti kiinni sekä piirakan tasoittamisessa. Täytteet jäävät helposti paksuksi kasaksi piirakan keskelle, mutta painelemalla piirakkaa tasaiseksi levyksi saat täytteet leviämään reunoille asti.

Halutessasi töki haarukalla lihapiirakan pintaan koristekuviota.

Paista lihapiirakkaa kiertoilmauunissa 165 asteessa tai ylä-alalämmöllä 175 asteessa noin 50 minuuttia. Lihapiirakka on sinänsä kypsää jo aiemmin, mutta jos haluat pintaan väriä, anna sen paistua hieman pidempään.

Itse viipaloin piirakan valmiiksi paloiksi, joista osan laitan suoraan pakastimeen ja osan jääkaappiin lähipäiviä varten. Piirakka maistuu hyvin myös jääkaappikylmänä, mutta yleensä lämmitän sitä mikrossa ennen syömistä. Pakastetut palat saa myös nopeasti sulaksi mikrossa.


Maistuu mielettömältä keitetyn kananmunan ja kinkun kanssa! Olen itse Lappeenrannasta lähtöisin, ja satamatorilla on tullut nautittua kesäisin ihania vetyjä juurikin noilla täytteillä. Kotiversio ei ole onneksi yhtään hullumpaa!

Gluteenittomassa ja maidottomassa lihapiirakassa on herkullinen pehmeä kuori ja runsaasti mehevää täytettä. Kun kuoritaikinan kaulitsee mahdollisimman ohueksi, täytteet pääsevät todella oikeuksiinsa.

Gluteenittomassa lihapiirakassa on silti jämäkkä, tukeva rakenne, joten palasia voi syödä helposti ihan kädessä pidellen.

Gluteeniton ja maidoton lihapiirakka ei häviä ollenkaan perinteiselle versiolle, joten se kelpaa tarjottavaksi useiden erilaisten ruokailijoiden kesken. Vaikka ei erikoisruokavaliota noudattaisikaan, tästä gluteenittomasta lihapiirakasta tykkää takuulla, eikä edes huomaa syövänsä gluteenitonta ja maidotonta versiota!

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook   

Parhaat ruokablogit  

4 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hyvä ohje on. Poikani oli melkoisen yllättynyt, kun tein tätä lihapiirakkaa hänellle. Ei ole aikoihin enää voinut tavallista lihapiirakkaa syödä. Kiitos. t. Ella

 2. Sara kirjoitti:

  Ihana kuulla että piditte! Lihapiirakka on todellakin sellainen herkku mitä on välillä saatava.

 3. Unknown kirjoitti:

  Todella hyvää, reissuun lähdetään huomenna, tein matkaevääksi??
  Käytin laktoositonta maustamatonta jugurttia?

 4. Sara kirjoitti:

  Hienoa, tämä onkin loistavaa matkaevästä ja helppo kuljettaa mukana. Toimii varmasti myös tavallisella jogurtilla, happamuus on tärkein juttu. Kiva että tykkäät!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.