Hae
Saran kotikolo

Värikäs ja monipuolinen kasvispelti

Värikäs kasvispelti on minulle uudenlainen ruoka. Mitä arkeen tulee, olen itse erityisesti pata- ja laatikkoruokien ystävä. Ruoka, josta valmistuu helposti useammalle päivälle ja useammalle syöjälle, on aina takuuvarma. Etenkin lounas on sellainen ateria, jonka toivoisi mielellään olevan valmiina, kun sen aika koittaa. Käyn yleensä viikonloppu aamuisin lapsen kanssa ulkoilemassa joko leikkien, kävellen tai pyöräillen, ja sisälle palattuamme on ruoka-aika aika lailla heti.

Värikäs kasvispelti sai ideansa oikeastaan siitä, että olisi koko perheelle sopiva ruoka, joka olisi valmiiksi pelkkää käteen sopivaa sattumaa. Tyyppi kun tykkää kovasti syödä sormin. Kun jäimme viikonlopuksi kahdestaan, halusin tehdä kerralla ison satsin helppoa ruokaa, josta söisimme muutaman päivän. Haimme sitten kaupasta ison kasan kasviksia, perunaa ja papuja, jotka levitin pellille ja maustoin ihanalla yrttisekoituksellam valkosipulilla, öljyllä ja balsamicolla. Kasvispelti sai paahtua uunissa hyvän aikaa, ja ulkoilun jälkeen oli ruoka sopivasti valmiina. Monenlaisia sattumia lautaselle ja avot, siinäpä on mitä helpoin ja erittäin maistuva ruoka, jota söimme hyvällä ruokahalulla.

Kasvispellin helppous on siinä, että pikaisesti pilkottujen kasvisten jälkeen ruoka saa tekeytyä uunissa ihan itsekseen. Kasvispellin voi vaikka prepata valmiiksi jo edellisenä päivänä. Pilkotut kasvikset voi hyvin jättää valmiiksi pellin päälle ja peittää tai laittaa uuniin odottamaan, ja tempen palaset heittää sekaan uunin mennessä päälle. Töiden jälkeen ehtii hyvin lenkittää koiran, käydä suihkussa, venytellä, lukea tai maata raajat levällään sohvalla samalla, kun ruoka ihanasti paahtuu uunissa kypsäksi.

Tempeh! Niin ihana suutuntuma, että valikoin näitä palasia pelliltä erityisen monta…

 

Olen itse hulluna tempeen, ja voisin syödä sitä joka viikko, mutta valitettavasti sitä ei löydy vielä ihan joka kaupasta. Toisin kuin tofua, joka on tässä tapauksessa varsin kelpo vaihtoehto. Voit myös käyttää pakastettua kukka- ja parsakaalia, jolloin kasvispelti valmistuu entistäkin nopeammin.

Yksi ihana lisä tähän ruokaan olisi lehtikaali! Uunipellillä paahtunut lehtikaali on nimittäin todellinen herkku!

VÄRIKÄS KASVISPELTI

1kg perunoita
2 maissintähkää
1 pieni parsakaali
1 pieni kukkakaali
250g tempeä/tofua
1 purkki kidneypapuja
1 purkki valkoisia papuja
1 sipuli (käytin kevätsipulin ja sen varren)
4 valkosipulinkynttä
2rkl yrttimaustesekoitusta (käytin Provencalea)
3/4dl oliiviöljyä
3rkl balsamicoa
Mustapippuria
Suolaa

Pilko kasvikset sekä tempeh pienemmiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Tai jos haluat lisää paahtopintaa (eikä pellin sotkeminen haittaa), jätä leivinpaperi pois.

Valuta ja huuhtele pavut ja lisää myös ne pellille.

Pilko tai purista valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, oliiviöljy, balsamico ja mausteet erillisessä kulhossa.

Kaada mausteliemi pellille kasvisten päälle.

Kypsennä kasvispeltiä uunissa 225 asteessa 1 tunti.

Jos annat kasviksia myös vauvalle tai pienille lapsille, nosta palaset hyvissä ajoin jäähtymään lapsen omalle lautaselle. Pavut jäähtyvät syötäväksi nopeasti, mutta perunat saattavat olla sisältä kuumia pidempäänkin.

Kasvispellin sisältöä voi vaihdella fiiliksen ja satokauden mukaan – kokeile esimerkiksi nyt kevään aikaan tankoparsaa ja broccolinia! Kasvispelti on todellinen koko perheen ruoka, josta jokainen voi valita omat suosikkinsa. Kasvispelti on myös hyvä lisuke ja sen valmistamiseen myös lapset voivat osallistua. Jos eivät vielä veitsen kanssa, niin ainakin kasviksia pellillä sekoittamalla.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

 

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *