Piparileipä tuoksuu joululta (G, M)
Olen hulluna erilaisiin makeisiin ja mausteisiin leipiin. Banaanileipä on vakiosuosikkeja, ja sekä porkkanakakkuleipä että omenapiirakkaleipä vievät kyllä kielen mennessään joka kerta, vaikka niitä onkin tullut valmistettua useita kertoja. Piparileipä onkin herkullinen jouluinen lisä herkkuleipien kategoriaan!
Joulukuun lähestyessä ja joululaulujen pian raikuessa halusin kokeilla jouluista makeahkoa leipää. Ja makuhan on tietysti pipari, koska piparimausteesta ei vaan saa tarpeekseen. Ilman sen suurempia pohtimisia aloin sekoitella aineksia sillä ajatuksella, että katson mitä tästä tulee.
Ja tulihan siitä hurjan herkullinen piparileipä! Lempeän mausteinen ja ehdottomasti jouluinen, juuri sopivasti makeaan kallistuva leipä, jota upposi uunituoreena kookosöljyllä voideltuna heti useampi siivu…
Kokeile itse ja täytä samalla kotisi ihanalla joulun tuoksulla!
GLUTEENITON PIPARILEIPÄ
Sekoita kulhossa kananmunat, mantelijuoma, mausteet, sula kookosöljy ja psyllium. Sekoita erillisessä kulhossa loput kuivat aineet, ja kaada nesteseos kuivien ainesten sekaan.
Kaada taikina vuorattuun tai voideltuun leipävuokaan, ja paista leipää uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.
Valmis leipä on joulumausteinen, ja toimii sekä suolaisilla että makeilla päällysteillä. Ehkä niitä joulukaloja nauttisin jonkun toisen leivän päällä, mutta kinkkuleiväksi tämä piparinen leipomus sopii paremmin kuin hyvin! Myös juustot, marmeladit ja muut makeat levitteet yhdessä piparisen leivän kanssa toimivat erinomaisesti. Vaikka etenkään uunituoreena leipä ei juuri edes päällysteitä tarvitse.
Piparileipä tuo ihanaa lisämakua joulukuiseen aamiaispöytään ja hurmaa herkullisella tuoksullaan!