Hae
Saran kotikolo

Vegaaniset ja gluteenittomat hillomunkit

Tässä tulee vielä viime hetken vappuresepti! Herkulliset ja toooodella helpot vegaaniset ja gluteenittomat hillomunkit, joita leipoessa ei kauaa kulu. Ja lopputulos on kerrassaan maukas! Munkit ovat meheviä, kuohkeita, pehmeitä ja juuri sopivan makeita. Niissä on sopivan rapea kuori ja marjaisa hillotäyte. Hilloon en nyt erikseen jaa ohjetta, koska käytin itsekin kaupan valmista hilloa, mutta esimerkiksi ohje chia-hilloon löytyy täältä.

 

Meillä oli ajatus tehdä oma kolmen hengen perhepiknikki, mutta tuntuu vähän turhan kylmältä istuskella syömässä salaatteja ja rypäleitä puistossa. Sen sijaan ajattelimme pistää termarin täyteen kuumaa juomaa, napata lapselle pillimehun tai smoothiepussin ja vielä jokunen munkki matkaan mukaan. Puhutaankin siis vappuisesta eväsretkestä ja ulkoilusta, ne muut vappuruuat voidaan tulla syömään kotiin. Mutta sekään ei kuulosta lainkaan hassummalta.

Joten eikun leipomaan, jotta tähänkin vappuun saadaan vähän juhlaa!

 

 

VEGAANISET JA GLUTEENITTOMAT HILLOMUNKIT

 


4dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)

3/4 tuorehiivapaketista

2dl maustamatonta soijajogurttia

3/4dl agavesiirappia

1tl kardemummaa

7dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta

50g kasvimargariinia

Rypsiöljyä paistamiseen

Erytritolia/kookossokeria kuorruttamiseen

 

Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi, ehkä jopa hieman lämpöisemmäksi. Lisää sekaan jogurtti sekä hiiva ja agavesiirappi. Anna seoksen muhia hetken.

Lisää nesteseokseen kardemumma sekä jauhot pieni määrä kerrallaan. Taikinasta tulee kosteaa, mutta siinä pitäisi olla hyvä sitko eikä se loppuvaiheessa enää tartu pahemmin käsiin. Lisää vielä margariini juoksevana taikinaan, ja vaivaa huolella.

Muotoile taikinasta esimerkiksi leivonta-alustan päälle haluamasi kokoisia ja muotoisia munkkeja. Itse öljysin kädet kookosöljyllä ennen pyörittelyä, ja taikina oli todella mukavaa ja helppoa käsitellä.

Anna munkkien kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Nostin ne itse kuumalla vedellä täytetyn lavuaarin päälle, ja annoin kohota 35 minuuttia.

Lämmitä kattilassa rypsiöljyä. Voit testata öljyn lämpötilan heittämällä sinne pienen nokareen taikinaa. Kun taikinapala nousee kellumaan pintaan, öljy on tarpeeksi kuumaa. Pidä kattilan kansi lähistöllä jos öljy sattuisi roihahtamaan. Mutta älä huoli, itselleni ei ole ainakaan koskaan käynyt niin.

Paista munkit öljyssä molemmin puolin ja asettele talouspaperin tai vaikka pyyhkeen päälle, jotta liika öljy valuu niistä pois.

Kun munkit ovat jäähtyneet, purskauta niiden sisään hilloa ja pyörittele munkit yksitellen erytritolissa tai kookossokerissa.

Valmiit munkit säilyvät parhaiten ilman sokeria, joten ne kannattaa kuorruttaa vasta juuri ennen syömistä. Munkkeja voi myös pakastaa ja sulattaa vasta tarpeen mukaan, jolloin ne säilyvät toki pidempään. Meillä munkit olivat huoneenlämmössä pari päivää, ja sitten ne alkoivat olla vähän kuivahtaneita. Ei sinänsä, kyllä ne silti syötiin!

Näiden munkkien tekoon meni vain reilu tunti, joten ne ehtii vielä vallan mainiosti leipoa vappupöytään vaikka vielä samana päivänä. Ja tuoreina ne ovatkin parhaimmillaan.

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.