Hae
Saran kotikolo

Hunajasima ilman valkoista sokeria

Hunajasima on ensimmäinen oma simakokeiluni, ja se maistuu aivan ihanalta! Hunaja sopii siman sekaan loistavasti, ja makeuttaa tuon vappujuoman samalla terveellisemmällä luonnon omalla sokerilla.

Lapsena simaa oli aina tarjolla vappuna. Sen valmistumista oli mahtavaa seurata: ei niinkään keittämisprosessia, vaan rusinoiden rauhallista matkaa pintaa kohti. Ja kun ne olivat nousseet pintaan saakka, niitä oli hauska napsia sormineen ja syödä pois. Ihanasti simalla marinoituina!

Ei ehkä kiva muille juojille…kaikeksi onneksi omasta simapullosta saa kaivella rusinoita sormineen mielin määrin! Ja tässä hedelmäisessä hunajasimassa kelluneet rusinat ovatkin erityisen maukkaita.

En yleensä pidä hiilihapollisista juomista, mutta sima ja vappumunkit ovat erittäin toimiva kombo. Kenties, koska ne vain mieltää niin vahvasti osaksi tätä keväistä juhlaa. Tai sitten yhdessä nautittuna niiden maut vain pääsevät entistä paremmin oikeuksiinsa. Tiedä häntä, mutta minun vappusimani resepti tulee tässä. Se on tehty ilman valkoista sokeria ja runsailla, raikkailla aineksilla. Tämä hunajasima on paitsi herkullista, myös loistoapu esimerkiksi kevätflunssaa vastaan!

Tässä ihana vappuresepti, jossa perinteinen sokerijuoma on toteutettu terveellisempänä hunajaversiona!

 

HUNAJASIMA

 

1l vettä

100g hunajaa

1 sitruuna

1 appelsiini

Ripaus kuivattua inkivääriä tai pikkurillin pään kokoinen pala tuoretta

Ripaus tuorehiivaa (1/5 herneestä)

1 kanelitanko

1/4tl kookossokeria

Rusinoita

Jos käytät luomusitruksia, voit käyttää ne kuorineen. Muussa tapauksessa kuori hedelmät ensin ja pilko sen jälkeen neljäksi isoksi palaseksi.

Keitä osa vedestä (6dl) ja kaada se kattilaan hunajan kanssa. Lisää loput 4dl vettä, kanelitanko, sitruunat, inkivääri ja appelsiini. Tarkista, että neste on kädenlämpöistä eikä kuumempaa, ennen kuin lisäät hiivan.

Tiputa hiivan murunen sekaan ja jätä seos käymään kannen alla 24 tunniksi.

Siivilöi sima ja kaada neste esimerkiksi lasipulloon. Laita pullon pohjalle ripaus kookossokeria ja ripottele perään haluamasi määrä rusinoita (minulla PALJON!).

Huoneenlämmössä sima valmistuu muutamassa päivässä, kylmässä se vie pari päivää pidempään. Pidä huolta, ettei pullon korkki ole liian tiukalla, sillä paine pullossa kasvaa siman käydessä.

Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan. Mitä pidempään seisotat simaa huoneenlämmössä, sitä enemmän se ehtii käydä. Käyminen nostaa siman alkoholipitoisuutta ja hapokkuutta. Päätä käymisaika siis oman makusi mukaan.

Suosittelen yhdistämään gluteenittomien hillomunkkien kanssa. Siinä setissä maistuu vappu!

Ja ei kun nostamaan maljaa vapulle – ja keväälle!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.