Hae
Saran kotikolo

Miniruokaa – pienet bataattipizzat

Mieli teki arki-illan ratoksi jotain maukasta pikkusuolaista, sellaista, mikä olisi helppo napata mukaan sohvannurkkaan ja toimisi sekä kuumana että kylmänä. Pikkuruiset bataattipizzat ovat herkullisia suupaloja, jotka maistuvat sekä lisukkeena että pääruokana. Ne ovatkin ihan loistava iltapala, josta jää kylläinen ja mukava olo.

Bataatti antaa pizzapohjalle mehevyyttä ja lempeän makean maun, mikä tekee bataattipizzasta erityisen herkullisen. Aavistus bataatin makeutta pohjassa yhdistettyinä täytteenä oleviin raikkaisiin kasviksiin ja suolaiseen tofuun sekä vuohenjuustoon ovat aika ihana makuelämys.

Samalla reseptillä syntyy totta kai myös ihan isoja pizzoja, jos sellainen mieliteko iskee. Pikkupizzat ovat välillä kuitenkin hauskoja syötäviä.

Bataattipizzan maun kruunaa itse tehty vegaaninen punainen pesto, joka on vain aina yhtä törkeän hyvää! Jos et jaksa alkaa pestoa valmistamaan (myönnän, että minulla sitä oli jo valmiina jääkaapissa), voit käyttää kaupan valmista pestoa tai ihan tomaattisosetta. Mutta jos et ole kyseistä punaista pestoa vielä kokeillut, suosittelen erittäin lämpimästi. Se on parhaita juttuja mitä ruokamaailmasta löytyy!

Sanoinkin, että nämä pikkupizzat olisivat olleet älyttömän hyviä vaikka raa’an bataattisiivun päälle kasattuna, koska se pesto vaan maistuu niin upealta.

Periaatteessa voit käyttää täytteessä marinoitua tofua, mutta kannattaa huomioida, että se voi sotkea kokonaisuutta. Itse halusin jättää paljon tilaa juuri pestolle ja valkosipulille, enkä viedä huomiota marinoiduilla täytteillä. Hampunsiementofu sen sijaan menee kyllä kokeiluun! Bataattipizzat saavat runsaasti makua myös bataattipohjasta, joten täytteet voi pitää aika yksinkertaisina.

PIENET BATAATTIPIZZAT

(6 kappaletta) 
 

Taikina

1 bataatti (~300-400g)
1dl riisijauhoa
4rkl oliiviöljyä
1rkl timjamia
1rkl rosmariinia
1/4tl suolaa

Keitä bataatti pehmeäksi ja soseuta se. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja lusikoi taikinasta pieniä nokareita uunipellille. Levitä nokareet käsin ohuiksi, pyöreiksi levyiksi. Levittämisessä auttaa käsien voitelu oliivi- tai kookosöljyllä, jolloin taikina ei tartu kiinni sormiin.

Esipaista pohjia uunissa 220 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes taikina alkaa olla jähmettynyttä. Jos haluat pehmeäpohjaisia pizzoja, jätä esikypsennys lyhemmäksi.

Täytteet

6rkl punaista pestoa (tai tomaattisosetta)
6 siivua maustamatonta tofua
6 minitomaattia 
6 pientä herkkusientä
3 valkosipulinkynttä
Muutama punasipulirengas
2rkl kuivattua oreganoa
+ halutessasi mozzarellajuustoa/vuohenjuustoa/vegejuustoa
+ tuoretta basilikaa 

Viipaloi tofu ja leikkaa viipaleet kuutioiksi. Leikkaa herkkusienet ja tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa punasipulista ohuita renkaita ja pilko valkosipuli pieneksi silpuksi. Voit myös puristaa sen murskaksi.

Levitä punaista pestoa ruokalusikallinen jokaisen pizzapohjan päälle. Asettele levitteen päälle viipale tofua, tomaattia, sipulirenkaita, valkosipulia ja herkkusieniä.

Jos käytät juustoa, ripottele juustoraastetta täytteiden päälle. Käytin itse vuohenmaidosta tehtyä fetajuustoa, jota murensin täytteiden päälle.

Viimeistele ripottelemalla pinnalle kuivattua oreganoa.

Paista pikkupizzoja 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täytteet ovat mukavasti pehmenneet tai juusto pinnalla sulanut. Huomioi, että vegejuusto ei sula tai ruskistu yhtä voimakkaasti kuin tavallinen.

Ripottele valmiiden pizzojen päälle tuoretta basilikaa. Syö mahdollisimman monta heti tuoreeltaan. (Minulla meni tästä satsista kolme. Kuvatessa nälkä ehtii aina vain kasvaa!)

Peston lisäksi erityisesti vuohenmaitofeta osoittautui loistavaksi täytteeksi. En ole ennen tehnyt pizzaa pelkällä fetajuustolla, mutta tämän jälkeen saattaa olla etten muuta juustoa enää halua lisätäkään. Fetassa on juuri sopivan täyteläinen maku ja kermainen rakenne, että se on kuin tehty pizzajuustoksi. Fetajuustoa ei edes tarvitse pizzan päälle paljoa, kun siitä tulee jo runsaasti makua täytteeseen.

Kasvipohjaisista juustoista fetan korvikkeeksi sopii mainiosti muun muassa Vege Plus vuustokuutio tai Violife White Block. White Block tosin sulaa täysin juoksevaksi, joten se kannattaa lisätäpizzan päälle vasta viime minuutilla tai uunista ottamisen jälkeen.

Olen aina ollut sitä mieltä, ettei itse tehty pizza ole mitään roskaruokaa. Toki hieman riippuu miten sen tekee. Runsaasti kasviksia, laadukasta juustoa ja laatu ennen määrää – siinä minun pizzaohjenuorani. Niin herkullisia pikkupizzoja kuin näistä bataattipizzoista tulikin, ne maistuivat myös todella ruokaisilta ja terveellisiltä. Bataattipizzat ovat siis kaikin puolin onnistunut kokeilu. Kätevä, slaissimainen pizzapala, jota kelpaa syödä ihan tavallisena arki-iltanakin! Pizzan epäterveellinen roskaruokamaine todella kärsii, kun pizzan pyöräyttää itse terveellisillä aineksilla ja vaihtelevilla kasviksilla. Ja olo syömisen jälkeen on todella paljon parempi!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

 

4 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Säilyvätkö nämä hyvänä pakasteessa. Suunnitelmissa yo-juhlan tarjottaviksi, voisi tehdä jo pakasteeseen odottamaan.

  2. Sara kirjoitti:

    Hei, en ole kokeillut pakastimessa säilyttää. Mutta uskoisin, että jos esipaistat pohjat ja laitat kaikki muut täytteet paitsi tofun, niin pitäisi pakastimessa säilyä ihan hyvin. Tofu kuivahtaa pakastettaessa jonkin verran, joten sen lisäisin vasta ennen paistamista. Ja juusto on toisaalta helppo murentaa päälle samalla kertaa. Ja tosiaan kannattaa pistää tarjolle niin että paistaa täytteiden kanssa vasta pakastamisen jälkeen. Hyviä juhlia!

  3. Outi Karita kirjoitti:

    Nää on laitettava kyllä testiin, kuulostaa ja näyttää hyvältä!

    Outi Karita
    https://outikarita.vaikuttajamedia.fi

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Kerro mitä tykkäsit! Ihan kestosuosikki, tosi maukkaita pikkupizzoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *