Hae
Saran kotikolo

Pikana valmistuva matbuha

Matbuha on Lähi-idästä kotoisin oleva tomaattisalaatti, joka on tosin kaukana tomaattisalaatista sellaisena kuin me sen miellämme. Matbuhaa tarjotaan usein alkupalana osana meze-annoksia, ja itse miellän sen lähinnä dipiksi. Pikana valmistuva matbuha on tehty juuri se ajatus mielessä, että siitä saa nopeasti lisukkeen esimerkiksi pitaleipiin, falafelille ja salaattiin. Ja hei, kun asiaa miettii niin onhan meillekin tuttuja muun muassa sienisalaatti, punajuurisalaatti ja etenkin se perunasalaatti – eikös matbuha mene ihan siihen samaan salaattikategoriaan?

Matbuhaan löytyy niitä pitän kaavan mukaan meneviä ohjeita, ja haluan ehdottomasti joskus valmistaa sitä oikein pitkään ja hartaasti. Arjessa tarvetta on kuitenkin enemmän tällaiselle nopealle versiolle, joka valmistuu lisukkeeksi hetken mielijohteesta. Ja kyllä sekin vaan on hyvää! Mutta mikä Lähi-idän ruoka ei muka olisi?

 

 

Pikana valmistuva matbuha

 

1 paprika

2 tölkkiä tomaatteja

6 valkosipulinkynttä

2 punasipulia

1rkl chilihiutaleita

1/2 sitruunan mehu

4rkl oliiviöljyä

1tl kookossokeria

1tl valkopippuria

1,5tl paprikajauhetta

Suolaa

Mustapippuria

 

 

Pilko kasvikset paloiksi. Keitä kasviksia kattilassa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja seoksen koostumus on tiivistynyt paksummaksi.

Kumoa kasvikset tehosekoittimen kannuun ja sekoita tahnaksi.

Lisää sekaan vielä mausteet, sekoita uudelleen ja maista onko lopputulos mieleinen.

Matbuha on mielestäni parhaimmillaan kylmänä, ihanana tahnana salaattilautasella, leivän ohessa tai makuna pastakastikkeessa. Tällä ohjeella tulee iso satsi, mutta matbuha sopii niin moneen, että se tulee kulutettua nopeasti loppuun. Se pitkän kaavan versio on kyllä kaiken vaivan arvoinen, mutta ainakin itse arvostan suuresti herkullisia ruokia, jotka valmistuvat arjessa nopeasti. Ja tätä matbuhaa saat pitaleivän täytteeksi tai falafelin kastikkeeksi hetken varoitusajalla! Oheen vielä satsi hummusta, maidotonta tsatzikia ja niitä falafelejä, ja edessä on kielen mennessään vievä herkkuateria.

 

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *