Hae
Saran kotikolo

Gluteenittomat suolakeksit ja helppo herne-avokadolevite

Pikkunapostelulle on aina tarvetta, ja nämä gluteenittomat suolakeksit levitteineen sopivat mitä parhaimmin suolaiseksi tarjottavaksi kahvipöytään, illanistujaisiin tai ihan vaan rouskuteltavaksi hyvän leffan ääressä. Muutamalla raaka-aineella saat kotitekoisia, laadukasta mineraalipitoista suolaa sisältäviä keksejä, etkä enää kaipaa niitä valmiita kaupan versioita.

Ihanilla kasvislevitteillä nautittuna nämäkin herkut ovat melko ravitseva paketti. Kokeile esimerkiksi törkeän maukkaan punaisen peston kanssa. Ohessa myös ohje maukkaaseen vihreään herne-avokadotahnaan, täynnä terveellisiä rasvoja ja vihreää supervoimaa!

Minulla ei ollut hajuakaan onnistuisivatko itse tehdyt gluteenittomat suolakeksit muistuttamaan lainkaan tavallisia Tuc-keksejä, mutta kokeilu pääsi yllättämään todella positiivisesti. Kokeilin ensin vain pienellä määrällä taikinaa ja sain aikaiseksi kahdeksan suolakeksiä. Keksit jäivät turhan paksuiksi, mutta ne olivat koostumukseltaan täydellisiä. Ne maistuivat myös niin täysin suolakekseiltä, että tähän ohjeeseen tuplasin taikinan määrän ja kaulitsin taikinan huomattavasti ohuemmaksi, jolloin sain pellillisen gluteenittomia suolakeksejä.

Tässä toisessa erässä keksien paksuus, rakenne ja maku ovat täydellisesti kohdallaan. Voit toki itse päättää, kuinka ohueksi haluat suolakeksit tehdä.

Taikina on super helppo tehdä, ja keksit valmistuvat nopeasti, joten kokeile ihmeessä suolakeksien valmistusta itse. Kaupan suolakeksit ovat yleensä kaikkea turhaa, joten valmistamalla helpot suolakeksit itse pääset alusta asti päättämään mitä niihin tulee. Voit myös maustaa suolakeksejä eri tavoin ja saada aina uusia makuelämyksiä. Kokeile esimerkiksi valkosipulin tai pippurin kera.

 

GLUTEENITTOMAT SUOLAKEKSIT

 

4dl täysjyväriisijauhoa
2dl perunajauhoa
1,5dl vettä
70g maidotonta rasvaa
1tl ksantaania
2tl laadukasta puhdistamatonta suolaa (esim. ruususuola, kristallisuola, merisuola…)
1/2tl psylliumia
Halutessasi 2rkl jotakin yrttimaustetta, esim. rosmariinia tai timjamia
+ sormisuolaa keksien pinnalle

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää huoneenlämpöinen rasva, ja sekoittele murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita huolella.

Kaulitse taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, ja leikkaa valmiiksi sopivan kokoisiksi kekseiksi. Pizzaleikkuri oli tässä vaiheessa kätevä apuväline. Töki haarukalla keksien pinnalle pientä reikäkuviota.

Ripottele lopuksi keksien pinnalle sormisuolaa.

Nosta leivinpaperi uunipellille ja paista 220 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes keksien pinta on aavistuksen ruskea.

Anna keksien jäähtyä pellin päällä. Jäähtyessään ne kovettuvat, minkä jälkeen niitä on helppo käsitellä.

 

HERNE-AVOKADOLEVITE

 

3dl tuoreita herneitä tai pakasteherneitä sulatettuna
2 avokadoa
3 valkosipulinkynttä
1dl vettä 
1/2dl oliiviöljyä
Kourallinen tuoretta basilikaa
Kourallinen tuoretta korianteria
Suolaa
Mustapippuria


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Säilytä valmis tahna jääkaapissa ja syö muutaman päivän aikana.

Gluteenittomat suolakeksit ovat ennen kaikkea naposteluruokaa, vähän sipsien tapaan. Tykkään napostella lähinnä iltapalalla, mitä voisi pitää pahana tapana, mutta itse pidän kerrassaan hauskana viihdykkeenä! Gluteenittomat suolakeksit ja herne-avokadolevite olivat ihana lisuke salaatille ja tilpehöörilautaselle, kuten kutsun niitä annoksia, joihin kasaan kaikenlaista pientä jääkaapista löytyvää purtavaa.

Tilpehöörilautaset ovatkin mainio hävikkiruoka ja pelastus niinä iltoina, kun ruokaa ei ole valmiina, eikä mitään isompaa jaksa alkaa tekemään. Tyypillisimmin lautaseltani löytyy porkkanaa, pikkutomaatteja, kurkkua, hedelmää, kananmunaa ja pähkinöitä. Tällä hetkellä olen täysin koukussa sokeriherneisiin, joita on ihanaa napsia suuhunsa ja rouskutella menemään. Gluteenittomat suolakeksit sopivat siis tilpehöörilautaselleni paremmin kuin hyvin.

Ihana yhdistelmä suolaista, rapeaa ja raikasta vihreää! Minä ainakin ihastuin heti!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *