Hae
Saran kotikolo

Gluteeniton ja maidoton lasagne

Gluteeniton ja maidoton lasagne palautti lasagnen osaksi meidän ruokarepertuaariamme! Lasagne on todellista lohturuokaa, ja kätevä ateria useammallekin päivälle, sillä sen maku vain paranee jääkaapissa muhiessa. Useampaan vuoteen en lasagneen koskenut, koska tuntui että eihän lasagne ilman juustoa ole lasagne ollenkaan. Lasagnemaisia ruokia kyllä tein, mutta esimerkiksi kesäkurpitsalasagneen en ikinä tykästynyt. Lopputulos oli aina vetinen ja mauton. Mutta tällä ohjeella tehty gluteeniton ja maidoton lasagne maistuu superhyvältä, lasagnemaiselta, ja on viime kuukausina noussut nopeasti suosikkiruokieni kärkipäähän. Reseptin parhaita puolia on, että maidottomana ja gluteenittomana se sopii moneen erikoisruokavalioon. Sen voi tehdä lihalasagnena tai kasvisversiona, ja molemmat toimivat todella hyvin!

Pastassa valitsen mieluiten joko riisistä, kikherneistä, pavuista tai linsseistä tehtyjä gluteenittomia pastoja, mutta lasagnelevyjä näistä vaihtoehdoista ei joka kaupasta löydy. Ainakin Ruohonjuuresta saa ihania vihreitä lasagnelevyjä, mutta aina niitä ei ole kaapissa valmiina. Aikanaan tilasin riisilasagnelevyjä netistä, mutta se teki yhdestä vuoallisesta jo melko hintavan. Lasagnessa olen siksi käyttänyt ihan vain gluteenittomia pastalevyjä, jotka on tehty maissista ja riisistä. Hyvin tuntuu toimivan, ja kastikkeiden seassa myös maissipohjaiset lasagnelevyt ovat täynnä makua!

Tällä kertaa ohjeessa lihaversio, mutta jaan erilaisista kasvisversioista ohjeita jatkossa! Myös tämän ohjeen jauheliha on todella helppo korvata jollakin kasviproteiinilla ja tehdä kasvisversio sen pohjalta.

Vegaaniset juustot ovat siitä kinkkinen juustonkorvike, että ne maistuvat kamalalta. Maistoin ensimmäistä vegaanista juustoa innoissani kuultuani, että se maistuu ihan goudalta. Kuinka pahasti menikään vikaan! Vegaaninen juusto maistuu tärkkelykseltä ja öljyltä, piste. Harvat ruuat ovat sellaisia, että syljen ne pois suustani, mutta vegaaninen juusto kuuluu ehdottomasti siihen kategoriaan.

Sen sijaan lasagnessa ja esimerkiksi pizzassa vegaaninen juusto toimii oikein hyvin. Kun ruuassa on täytteiden makua, vegaanisen juuston maku ei puske läpi, vaan sekoittuu ihanasti lämpimään ruokaan antaen sille täydellistä juustoista makua ja koostumusta! Lisäksi olen vihdoin löytänyt yhden oikeasti hyvän vegaanisen juustoraasteen, nimittäin Jokilaakson vegaanin pizzamuru. Se on koostumukseltaan selkeästi juustoisempaa kuin aiemmin kokeilemani, lähinnä muovia muistuttavat juustot. Toimii mainiosti pastan päälle ripoteltuna ja myös tässä lasagnessa!

Vegaanisella juustolla tekemäni lasagnet ovat niin lähellä aitoa juustoista lasagnea kuin vain voi olla. Joten nyt aidosti herkullinen gluteeniton ja maidoton lasagne onnistuu myös sinulta!

GLUTEENITON JA MAIDOTON LASAGNE

 

 

JAUHELIHAKASTIKE

400g naudan jauhelihaa

400g herkkusieniä tai muita sieniä
2 sipulia
2 kokonaista paprikaa

500g tomaattimurskaa

 

MAIDOTON VALKOKASTIKE

 

~200g vegaanista juustoa

5dl kookosmaitoa tai muuta kasvimaitoa

8dl vettä*

3rkl paprikajauhetta

1rkl sipulijauhetta

1rkl valkosipulijauhetta

2tl meiramia

2tl basilikaa

1tl oreganoa

Suolaa, mustapippuria

+ gluteenittomia lasagnelevyjä (käytin Urtekramia, sitä meni yksi 250g paketti)

 

* Jos käytät kevyempää kasvimaitoa (kuin kookosmaito) voit halutessasi korvata sillä myös veden määrän. Kookosmaito on sen verran rasvaista, että käytän sen kanssa mielellään vettä.

 

Aloita pilkkomalla sipulit ja kuullottamalla ne rasvassa pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää viipaloidut herkkusienet. Laita sekaan tomaattimurska, ja anna hautua miedolla lämmöllä.

 

Leikkaa vegaaninen juusto pienemmiksi paloiksi ja yhdistä se kattilassa kookosmaidon, mausteiden ja veden kanssa. Kuumenna seos ja anna kiehua hiljalleen sen aikaa, että juusto ehtii sulaa. Koska juustossa itsessään on tärkkelystä, seos paksuuntuu kuumetessaan eikä tarvitse lisäjauhoja, kuten perinteinen valkokastike.  Toki jos haluat kastikkeesta erityisen paksun, voit suurustaa sitä parilla ruokalusikallisella esimerkiksi maissitärkkelystä tai perunajauhoa.

Kun juusto on sulanut, sekoita ainekset huolella.

 

Kokoa lasagne kasaamalla aineksia kerroksittain isoon vuokaan. Laita pohjalle jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevyjä ja päällimmäiseksi juustokastiketta. Toista kunnes kaikki ainekset on käytetty. Ihan kaikkia lasagnelevyjä tähän ei välttämättä olisi tarvinnut, mutta koska minulta olisi jäänyt niitä yli vain muutama, laitoin pariin kerrokseen extraa, jotta yksittäisiä levyjä ei jää turhaan pyörimään kaappeihin.

 

Paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Jos on kovin kiire, nosta lämpötila 200 asteeseen ja lyhennä paistoaikaa. Itse tykkään kun vuoka saa hautua vähän pidempään.

Gluteeniton ja maidoton lasagne hautuu uunissa herkullisen meheväksi, kun sille malttaa antaa aikaa. Lopussa uunin lämpötilaa voi vielä hieman nostaa, jos haluaa tummuutta lasagnen pintaan.

Lasagneannosta raikastaa mukavasti vihreä salaatti, tuoreyrtit ja lautaselle lisätyt kasvikset.

Lasagnen parhaita puolia on, että siitä riittää useammalle päivälle, ja, jos mahdollista, maku vain paranee päivästä toiseen! Se onkin yksi syy, miksi laatikkoruuat ovat suosikkejani.

Nauti siis tämä ihana kermainen, tuhti ruoka tuoreen basilikan ja tomaattien kera!

 

Lasagne on kotiruokien klassikko, eikä syyttä. Maidottomassa ja gluteenittomassa ruokavaliossa lasagne on haastava, mutta ei suinkaan mahdoton toteuttaa. Vegaanisille juustoillekin on täten paikkansa, vaikka niitä ei leivän päälle kelpuuttaisikaan. Gluteeniton ja maidoton lasagne on usein minun valintani silloin, kun kaipaan erityisen täyttävää ja herkutteluun sopivaa ruokaa.

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

10 kommenttia

 1. Marika kirjoitti:

  Kysyttävä, kun itse etsiskelen täysin maidottomia (ei siis jäämiäkään saa olla) tuotteita tehdäkseni ruokaa ja tuo Jokilaakson juustohan ”voi sisältää maito, maitotuotteet, laktoosi” allergeeneinä, oletko valmistajalta varmistanut maidottomuuden?

  • sarankotikolo kirjoitti:

   En ole varmistanut. Hyvä huomio, jos pitää olla todella tarkka. Osaatko vinkata jotakin vegejuustoa, jossa jäämiä ei varmasti ole?

 2. Marika kirjoitti:

  Violife juustot näyttäs olevan sellasia (en oo raasteita päässy kokeileen kun ei ole täällä kaupoissa) ja Kremel vegan merkkinen pitsajuustoraaste on myöskin, tuota viimesintä oon jo kokeillu ja toimi meillä ainakin ruuanlaitossa hyvin.

  • sarankotikolo kirjoitti:

   Kiitos, tämä auttaa! Hyvä vinkki tosiaan heille jotka eivät voi kontaminaation riskiä ottaa

 3. Tuula Marttila kirjoitti:

  Hei!
  Taas ohjeellisia saatiin hyvää; tehtiin M+G lasagnea. Ihana maku ja rakenne! Kiitos loistavasta ohjeestasi. Kookosmaidon tilalla käytin kaurakermaa, kun sitä nyt sattui olemaan. Riisijauholla hiukan suurustin juustokastiketta.
  Iloisin terkuin Tuula

  • sarankotikolo kirjoitti:

   Ihana kuulla, tulee niin hyvä mieli kun löytyy mieluisia ohjeita! Ja tulipas muuten lasagnen himo itsellenikin, ei olekaan hetkeen tullut tehtyä…

 4. Tuula Marttila kirjoitti:

  Taas tein ohjeesi mukaan lasagnea. Olen vaihtanut kasvipohjaiset juustot sekä vuohen että lampaan laktoosittomiin juustoihin. Olen tosi pettynyt kasvipohjaisiin. Ei niitä Erkkikään halua. Toivottavasti uunista tulee jälleen mitä ihaninta lasagnea??

 5. Nelly kirjoitti:

  Mä tein kauramaitoon ja tuli liian löysää. Toivottavasti edes jääkaapissa vähän jähmettyisi.

  • sarankotikolo kirjoitti:

   Voi ei, kurja juttu. Piditkö uunissa tarpeeksi kauan? Maidoissa voi olla isoja eroja miten ne haihtuvat paistettaessa, esim. makaronilaatikko onnistuu pelkällä kookosmaidolla, mutta kauramaito jää ihan vetiseksi jos sekaan ei laita kananmunaa tai juustoa. Toivottavasti imeytyy vielä jääkaapissa lisää, ja aina voi koittaa kaataa liikoja pois. Jospa maku olisi kuitenkin onnistunut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *