Hae
Saran kotikolo

Helppo kotitekoinen kimchi

Kotitekoinen kimchi on maukas ja ravitseva lisuke ruokalautaselle. Meillä syödään paljon hapankaalia. Etenkin mieheni rakastaa sitä, ja hänet löytääkin purkki kädestä monta kertaa päivässä. Hapankaalia en ole koskaan tehnyt itse, mutta käsittääkseni se ei olisi kovin vaikeaa. Sen sijaan kokeilin vaihtelun vuoksi kotitekoista kimchiä, aasialaisten omaa hapankaalia, jota kyllä joistakin kaupoista löytyy, mutta joka on melko tyyristä jatkuvaan käyttöön.

Kimchin raaka-aineet eivät itsessään maksa juuri mitään, joten päätin tarttua tuumasta toimeen ja kokeilla kimchin valmistamista itse. Versioita löytyy lukuisia, ja pysyttelin ainakin näin ensi alkuun hyvin perusversiossa. Löysinkin siihen mainion ohjeen! Kotitekoinen kimchi on sikäli myös todella helppo ja nopea valmistaa.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Tein alkuperäiseen ohjeeseen pari muutosta, kuten vaihdoin retikan helpommin saatavilla olevaan porkkanaan. Jo pelkät pilkotut ainekset näyttivät niin ihanan värikkäältä seokselta, etten malttanut odottaa pääseväni maistelemaan itsetehtyä kimchiä!

Ja toden totta, näin helppoa se on. Kun vain jaksaa pilkkoa muutamat ainekset, sekoitella ja odotella, saa ison satsin kotitekoista kimchiä todella helposti. Ja valmis kimchi maistui todella hyvältä! Herkullista ja ihanan mausteista vaihtelua tutulle hapankaalille.

HELPPO KOTITEKOINEN KIMCHI

 

1/2 kiinankaali (omani oli reilu 700g)
1dl merisuolaa
3 valkosipulinkynttä
Pieni pala tuoretta tai 2rkl kuivattua inkivääriä
1rkl kookossokeria
5rkl vettä
1 tuore chili tai 3rkl chilihiutaleita (säätele sen mukaan kuinka tulista haluat) 
2 keskikokoista porkkanaa
2 kevätsipulia varsineen

 

Pilko kiinankaali pieneksi silpuksi. Laita kaali kulhoon tai kattilaan ja ripottele sen päälle suola. Sekoita käsin huolella sekaisin ja aseta ainesten päälle jokin painava kulho tai esimerkiksi pienempi, vedellä täytetty kattila painoksi. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön noin 1-2 tunniksi, kunnes kaalista on poistunut vesi ja se on pehmennyt.

Suola todella irrottaa kiinankaalista hurjan määrän nestettä. Nerokasta!

Valuta vesi pois kattilasta ja huuhtele kaalia veden alla, jotta saat suolan pois. Anna kaalin valua siivilässä vielä hetki huuhtelun jälkeen.

Pilko chili, valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli pienemmäksi silpuksi. Raasta tai suikaloi porkkana.

Sekoita kaalin sekaan loput ainekset käsillä huolella vaivaten. Lisää viimeisenä chilihiutaleet, jos käytät niitä tuoreen chilin sijaan, ja pyri hankaamaan niitä kaalisilppua vasten.

Pakkaa seos kannelliseen lasipurkkiin niin tiiviisti painettuna, että se ui kauttaaltaan omassa nesteessään.

Jos sinulla ei ole kannellista purkkia, laita päälle lasipurkin muodosta riippuen lautanen, lasi tai muu paino, joka purkin suulle mahtuu. Laita purkki lautasen päälle, sillä se voi kuplia yli fermentoituessaan.

Anna kimchin tekeytyä purkissa 2-5 päivää pimeässä huoneenlämmössä, esimerkiksi keittiön kaapissa. Avaa kansi kerran päivässä ja sekoita kimchiä, jolloin myös purkin paine tasaantuu. Maista kimchiä päivittäin niin tiedät, milloin se on omaan makuusi happamoitunut tarpeeksi. Itse annoin kimchin fermentoitua vajaat kolme päivää.

Juuri sekoitetut ainekset pakattuna
1 vuorokauden jälkeen
 
 Kahden vuorokauden jälkeen. Veden määrä on lisääntynyt! Tässä vaiheessa maistoin kimchiä ensimmäisen kerran, ja odotukset vain nousivat. Maku ei vielä ollut kovin hapan, mutta kimchissä oli mahtava raikas maku ja mukavasti potkua.
Kolmen päivän kohdalla ainekset ovat hyvin pehmenneet ja nesteessä on kuplia. Seuraavana päivänä laitoin kimchin jääkaappiin syötäväksi.

Kun kimchi on makusi mukaan valmista, säilytä sitä jääkaapissa kannellisessa astiassa. Kimchi säilyy jääkaapissa useita viikkoja, joten siitä riittää pitkäksi aikaa.

Kimchi maistui hyvin mausteiselle ja chili toi siihen tulisuutta, mutta tulisuus ei jäänyt polttelemaan suuhun kuten ruuassa yleensä. Inkivääri antoi seokseen raikasta makua ja porkkanasta tuli mukavaa rousketta pehmeämpien ainesten seassa. Maussa oli mukavasti särmää ja happamuutta, mikä teki kimchistä mielenkiintoisen tulisen ja happaman sekoituksen.

Kimchiä voi muunnella loputtomasti erilaisia kasviksia käyttämällä. Kokeile porkkanan tilalla muita juureksia, korvaa osa vedestä tamarilla, lisää kurkumaa tai tomaattimurskaa. Mausteet ja fermentointiin käytetty aika tekevät jokaisesta satsista erilaisen.

Maistoin kotitekoista kimchiä ensimmäisen kerran iltapalalla muiden kasvisten ja tofun kanssa. Parhaimmillaan kimchi onkin mielestäni lisukkeena muiden ruokien ohessa, mutta on sitä tullut sittemmin maisteltua myös muutama haarukallinen välipalaksi.

Myös mieheni piti tekemästäni kimchistä paljon. Valmistuskin oli kyllä niin helppoa, että tätä tulee tehtyä jatkossa usein!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *