Hae
Saran kotikolo

Huippuhyvä gluteeniton ja vegaaninen pannukakku

Nyt se vihdoin onnistui, nimittäin täydellinen gluteeniton ja vegaaninen pannukakku, joka on juuri sellainen ihana valkoinen leipomus kuin pannukakun kuuluukin! Riisipuuron ohella pannukakku on ehdottomasti suosikki lohturuokiani. Pannukakku maistuu kesät talvet, kuumana ja kylmänä, kulkee helposti eväänä ja toimii hyvin terveellisempänä arkileivoksena, jonka tekoon myös lapset voivat helposti osallistua. Gluteenittomassa pannukakussa on kuitenkin ollut hieman haasteita vuosien varrella. Gluteenittomat jauhot tekevät taikinasta helposti kovan, jauhoisen tuntuisen ja no, mauttoman. Suosin kaurajauhoja monessa leivonnassa kauran hyvän ravinnepitoisuuden ja vatsaa hellivän ominaisuuden vuoksi, mutta jos haluaa ihan sitä valkoisista jauhoista tehtyä herkkupannaria, kaurajauhot eivät vaan toimi.

Sain idean kokeilla tätä gluteenitonta ja vegaanista pannukakkua vahtiessani siskoni lapsia, koska ajattelin pannukakun maistuvan iltapalaksi meille kaikille ja olevan samalla helppoa sekä hauskaa yhteistä leipomista. Käytin taikinassa Virtasalmen viljatuotteen gluteenitonta pullajauhoseosta, koska ajattelin sen antavan taikinalle ihanan pullamaisen ja aitoa vehnäpannaria muistuttavan koostumuksen – ainakin pullataikinassa jauhot ovat nimittäin toimineet loistavasti! Ja ei tarvinnut muuten pettyä, sillä tästä pannarista tuli kerrassaan maukasta. Soijamaito antoi pannukakulle herkullisen vaniljaisen aromin ja makeutta ihan ilman lisättyä makeutusta. Lisäksi soijajogurtti toimii hyvänä kananmunankorvikkeena lisäämällä sekä taikinan nestepitoisuutta että hyydyttämällä pannaria uunissa.

Gluteeniton ja maidoton pannukakku oli täydellisen mehevää, pullamaista ja maukasta. Nautin sitä sokerittoman persikkahillon sekä tuoreiden mansikoiden kanssa. Myös lapset kiskaisivat useamman palan.

Huom. Voit käyttää myös muita jauhoja, mutta oikeiden jauhojen valinta on tässä kaiken aa ja oo halutun kaltaisen lopputuloksen saamiseksi. Jos kuitenkin korvaat jauhot muilla, huomioi, että niiden määrä ei välttämättä täsmää ohjeeseen. Käyttämäni pullajauho on aika turpoavaa, joten sitä ei tule taikinaan yhtä paljon kuin muita jauhoja. Olen käyttänyt myös Virtasalmen viljatotteen lettujauhoseosta, ja sekin on toiminut maun puolesta ihan loistavasti, mutta sitä on pitänyt lisätä taikinaan enemmän. Taikinan kuuluu olla paksua mutta hitaasti juoksevaa, jotta se paistuu sopivaksi. Aika lailla ihan tavallisen pannaritaikinan kaltaista siis.

GLUTEENITON ja VEGAANINEN PANNUKAKKU

 

4dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta
1,5tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1l makeuttamatonta kasvimaitoa (käytin soijamaitoa)
2rkl kookosöljyä (sulana)
2,5dl makeuttamatonta soijajogurttia

Sekoita kuivat ainekset kulhossa ja lisää sekaan kookosöljy, kasvimaito sekä -jogurtti. Sekoita huolella tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja anna sen turvota uunin lämpenemisen ajan. Turvotessaan taikina paksuuntuu jämäkämmäksi kuin sekoitusvaiheessa.


Kypsennä pannaria 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes pannarin pinta on kuivunut ja koostumus hyvin jähmettynyt. Tämä pannari jää väriltään hyvin vaaleaksi.

Leikkaa valmis pannukakku paloiksi ja nautiskele tuttujen lisukkeiden kanssa. Tässä taikinassa on niin hyvä maku, että sitä tuli napsittua ihan ilman päällysteitäkin!

Säilytä mahdollisesti ylijääneet pannukakun palaset kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Palasia on helppo lämmittää uudelleen halutessaan mikrossa tai leivänpaahtimessa ennen syömistä.

Kaikkien erikoisten uusien herkkujen ohella nämä vanhat klassikot ovat kuitenkin niitä, joiden onnistumisesta vaihtoehtoversioina olen eniten innoissani. Varmaa on, että ensi talvena tätä pannukakkua tullaan nautiskelemaan useita kertoja.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *