Hae
Saran kotikolo

Viljattomat sipuli-seesam bagelit

Edellinen erä herkullisia kaneli-rusina bageleita pääsi taas loppumaan, joten viikonlopun kunniaksi on aika leipoa uusi satsi! Koska makea bagelresepti osuu niin nappiin, niin pakkohan tässä on kokeilla myös vähän uudenlaisia. Vaikka bagelit ovat minulle ensisijaisesti makea herkku, halusin kokeilla myös suolaisia versioita. Niille on ainakin enemmän kysyntää toisen puoliskoni suunnalta, joka ei niin makeasta välitä. Joten nyt olisi sipuli-seesam bageleita tulossa! Ja jotta olisi vielä vähän extraa, niin nämä ovat myös viljattomia bageleita.

Rakastan sipulia ja laitan sitä lähes tulkoon kaikkeen. Jokin aika sitten vatsaongelmani pakottivat kokeilemaan fodmap-tyylistä ruokavaliota, ja sipulin pois jättäminen oli kova paikka. Kaikeksi onneksi en huomaa saavani sipulista oireita, joten käyttö jatkukoon, ja nyt se jatkuu tässä ihanassa bagel-reseptissä.

Tästä satsista jätin myös kananmunan pois ja kokeilin täysin vegaanista versiota. Toimii!

Tällä kertaa bagelin koostumus ylitti jopa edellisen, vaikka lähes täydellisinä pidin jo niitäkin. Tässä bagelin sitkeys ja nahkeus pääsevät vielä paremmin esiin. Joten vegaanit, ei huolta. Ei se resepti kananmunaa vaadi. Kananmuna lähinnä sitoo taikinaa, mutta kaikeksi onneksi psyllium ajaa saman asian.

Olen käyttänyt näissä bageleissa yhtä suosikkiani eli kikhernejauhoa, todella ravinteikasta ja moneen ruokavalioon sopivaa viljatonta ja luontaisesti gluteenitonta jauhoa. Kikhernejauhoa saa käsittääkseni ihan jo suurimmista ruokakaupoista, mutta ainakin takuuvarmasti erikoiskaupoista, kuten Ruohonjuuresta. Jos sitä ei löydy, niin maissijauho tai jokin pähkinäjauho yhdessä maissijauhon kanssa sopii hyvin tilalle. Esimerkiksi maissijauho-mantelijauho suhteessa 60-40.

 

VILJATTOMAT SIPULI-SEESAM BAGELIT

 

6dl kikhernejauhoa

8dl perunajauhoa

2rkl kookossokeria

1rkl kuivahiivaa

4rkl oliiviöljyä

3rkl sipulijauhetta

5dl lämmintä vettä

1dl seesaminsiemeniä

1tl psylliumia

1tl suolaa

Sekoita vesi ja hiiva keskenään. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Jos haluat ripotella seesaminsiemeniä bageleiden pinnalle, jätä niitä muutama ruokalusikallinen sivuun odottamaan. Minulla siemenet loppuivat vähän kesken, joten ripottelin niitä vain muutamalle bagelille.

Lisää jauhot veden sekaan osa kerrallaan ja vaivaa tasaiseksi. Lisää lopuksi oliiviöljy. Anna taikinan turvota liinan alla noin 30 minuuttia.

Keitä kattilassa muutama litra vettä. Muotoile taikinasta pitkä tasapaksu pötkö, ja leikkaa se yhtä suuriin osiin. Minulla tuli 13 palaa. Pyörittele jokaisesta palasesta tasapaksu pötkö, jonka päät taitat yhteen rinkelimäiseksi. Taputtele pinta tasaiseksi ja bagel kauniin pyöreäksi. Laita muotoillut bagelit pari kerrallaan kiehuvaan veteen.

Keitä bageleita vedessä muutama minuutti molemmin puolin, ja nosta sen jälkeen takaisin pellille. Jos haluat voidella bagelit ennen paistamista, voit käyttää siihen esimerkiksi oliiviöljyä.

Ripottele bageleiden pinnalle seesaminsiemeniä.

Paista uunissa 220 asteessa noin 20-30 minuuttia, tai kunnes bageleiden pinta on kauniin ruskea.

Kokeile bageleita paahdettuna tajuttoman hyvän punaisen peston tai jonkin muun suosikkitäytteen kanssa. Suolaiset bagelit sopivat myös erityisen hyvin täytettäviksi leiviksi – pistä väliin kylmäsavulohta, kanaa, tofua, kasvispihvi tai vaikka iso pala vuohenjuustoa!

 

Jäät niin koukkuun. Muista kokeilla myös kaneli-rusinabageleita, omaa ikisuosikkiani!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *